Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konsultuvannya_shpori.docx
Скачиваний:
192
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
84.18 Кб
Скачать

13. Морально-етичні принципи та відповідальність психолога-консультанта.

Система загальних, професійних і морально-етичних вимог, що пред'являються до психологічного консультування і до практичної роботи психолога-консультанта, найкраще відображена в існуючих кодексах професійної етики практичних психологів. -Діяльність психолога-консультанта спрямована на досягнення виключно гуманних цілей, які передбачають зняття яких би то не було обмежень на шляху інтелектуального і персонального (особистісного) розвитку клієнта. -Свою роботу будує на основі безумовної поваги гідності та недоторканності особи клієнта. Психолог-консультант поважає основоположні людські права, що визначаються загальної Декларацією прав людини. - У роботі з клієнтами керується принципами чесності і відкритості (щирості). –Має право надавати лише такі послуги клієнтам, для яких він має необхідну освіту, кваліфікацію, знання і вміння. - У своїй роботі застосовуває тільки випробувані методики. -Обов'язковою складовою частиною роботи психолога-консультанта є постійна підтримка на високому рівні своїх професійних знань і умінь. - Психолог-консультант не має права розголошувати або передавати третім особам дані про своїх клієнтів або про результати консультування. - Психолог-консультант не має права передавати некомпетентним особам методи психологічної роботи з клієнтами. -Повинен дотримуватися обережності, щоб не викликати необгрунтованих надій і очікувань з боку клієнта, не давати йому обіцянок, порад і рекомендацій, які не можна буде виконати. - Психолог-консультант несе особисту відповідальність за зберігання у таємниці інформації, що стосується клієнтів.

14.Основні вимоги до особистості консультанта.

Ефективність консультанта визначається властивостями особистості, професійними знаннями і спеціальними навичками. Кожен з цих факторів забезпечує якісний консультативний контакт, який і є стрижнем психологічного консультування. У підсумку від консультативного контакту залежить остаточний ефект консультування - зміна особистості клієнта в процесі конструктивних дій консультанта. Модель ефективного консультанта: 1) автентичність(бути самим собою) , 2)відкритість власному досвіду( сприймати власні почуття як негативні і позитивні, так і клієнта), 3) розвиток самопізнання( чим більше консультант знає про себе, тим більше він зможе зрозуміти клієнта), 4)усвідомлення своєї ідентичності("хто я?" "ким я можу стати?") 5)толерантність до невизначеності(стосується процесу консультування, не завжди можемо спрогнозувати, що буде наступної миті). 6)постановка реалістичних цілей (розуміння власних обмежень),7)імпатія.

15.Вплив професійної діяльності на особистість консультанта.

Професія консультанта є дуже цікавою, однак коли він занадто захопиться своєю роботою, то нерідко змушує страждати сім'ю консультанта. Адже вимоги етики не позволяють консультанту ділитися з сім'єю своїми "психотерапевтичними" враженнями, тому члени сім'ї лише приблизно уявляють, чим займається консультант, а також, консультування вимагає великих емоційних витрат, і іноді це значно зменшує емоційну віддачу в сім'ї. Психологічне консультування та психотерапія віднесені до професій, які вимагають великого емоційного навантаження, відповідальності і мають вельми невизначені критерії успіху. Представникам цих професій загрожує небезпека "синдрому згоряння". Причини синдрому: монотонність роботи, особливо якщо її сенс здається сумнівним; вкладання в роботу великих особистісних ресурсів при недостатності визнання і позитивної оцінки; сувора регламентація часу роботи, особливо при нереальних терміни її виконання; робота з "невмотивованими"; напруженість і конфлікти в професійному середовищі, недостатня підтримка з боку колег і їх зайвий критицизм;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]