Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konsultuvannya_shpori.docx
Скачиваний:
192
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
84.18 Кб
Скачать

37. Консультування вороже налаштованих й агресивних клієнтів.

Чимало проблем в консультуванні створюють негативно налаштовані або відкрито ворожі клієнти. Причини незадоволеності клієнта можуть бути простими - не подобається вигляд або слова консультанта, консультант надто молодий. Щоб розібратися в підоснові озлобленості клієнта і ефективно реагувати на неї, консультант повинен розуміти основні риси цього стану. Ворожість має свій сенс - вона є засобом самозахисту, крім того, вона значно дієвіше, ніж страх. Інакше кажучи, злість є не тільки сигналом, який попереджає про небезпеку, подібно тривожності і страху, але і почуттям, яке обумовлює самозахист, вона породжує агресивність. Консультант зобов'язаний усвідомити свої почуття в подібних ситуаціях, ідентифікувати своє невдоволення, щоб ефективніше допомогти клієнтові подолати його озлобленість. Коли на ворожість клієнта ми не відповідаємо недоброзичливістю, в кінцевому рахунку збільшується розуміння, зростає співпраця в досягненні загальних цілей.

38. Консультування “немотивованих” клієнтів.

Якщо у клієнта відсутня мотивація, то, як правило, виявляється, що люди, які направили його, таким чином вирішують свої проблеми і трактують консультанта в якості караючої сили .Якщо "немотивований" клієнт усе-таки вимушений відвідувати консультанта, то, як правило, своє небажання підтримувати консультативний контакт він виражає по-різному - пропускає зустрічі, спізнюється, байдужий до всього, що робиться під час консультування, відмовляється взяти на себе частину відповідальності за процес консультування. Особливо часто свій опір клієнт виражає мовчанням. Зустрівшись із "немотивованим" клієнтом, консультант повинен прийняти його таким, який він є, тобто як незацікавлену в консультуванні людину. У цьому і полягає шлях до успішного консультативного контакту. Якщо консультант намагається "перемогти" примусити співпрацювати ,значить він не розуміє клієнта.Небажання слід трактувати настільки ж серйозно, як і будь-яку іншу настанову: треба поставитись з розумінням, але одночасно показати, що і консультант не зацікавлений примусово працювати на благо клієнта.

39. Консультування істеричних осіб.

Істеричні клієнти в консультуванні намагаються скористатися своїми якостями, особливо з консультантом протилежної статі. Зазвичай вони домагаються надання контакту еротичної, сексуальної забарвлення. Однак така поведінка істеричної клієнтки досить специфічно - якщо консультант виявляє хоч незначний інтерес еротичного характеру, вона зараз же відступає, пояснюючи, що зовсім інше мала на увазі. Істерична особистість насправді не усвідомлює впливу своєї поведінки, тому оточуючі часто відчувають себе обдуреними. Еротичний відтінок поведінки істеричної особистості зовсім не означає, що клієнтка прагне близькості - вона не знає, що робити з реальною інтимністю. Невербальні сигнали служать їй тільки як замінники реальної фізичної близькості. Істерична особистість постійно шукає любові, проте не вміє створювати зрілі відносини. Ще одна особливість істеричної поведінки яка зустрічається в консультуванні, - уявлення себе як безсилї і залежної істоти, праглої турботи і уваги з боку сильної батьківської фігури. Консультанта в таких випадках намагаються перетворити на замінника батька. Істеричні особистості використовують різні форми психологічного захисту, які консультанту треба знати. Істеричні особистості мають схильність до фантазування, У істориків дійсність часто змішується з фантазією; вони вірять у свої вигадки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]