Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konsultuvannya_shpori.docx
Скачиваний:
192
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
84.18 Кб
Скачать

63.Особливості роботи зі сновидіннями в гештальт-консультуванні.

Сновидіння в гештальтконсультуванні розглядаються, як світ внутрішніх хвилювань людини, а всі ситуації сновидіння, його персонажі, ті, які мають відношення до пацієнта, чи ті, що не мають, представляють самого пацієнта. Особливо це стосується незвичних, кошмарних сновидінь, що часто повторюються. У них нерідко зустрічаються дивовижні, неприйнятні чи загадкові для пацієнтів образи. Гештальттерапевт змушує пацієнта стати персонажем сновидіння і програти ситуацію, що приснилась, так, ніби вона існує насправді. Коли людина занурюється у власні сновидіння, вона відчуває різні хвилювання з приводу тих аспектів свого існування, які вона забороняє, не вважаючи своїми чи приписуючи їх іншим людям.

64.Основні поняття поведінкового консультування.

До основних понять поведінкового консультування належить: самоспостереження - клієнтів просять зібрати основні дані, спостерігаючи за своєю поведінкою. Для цього можна запропонувати клієнтам щодня заповнювати таблиці вспеціальному щоденнику, а потім проаналізувати зроблені записи. Таблиця являє собою фрагмент такого поведінкового щоденника. Клієнти можуть вести щоденники протягом тижня або більш тривалого періоду часу (при необхідності). При веденні таких щоденників оцінка проводиться тоді, коли потрібна додаткова інформація про певні види поведінки. Пряме спостереження в природній обстановці - іноді поведінкові консультанти можуть відправитися з клієнтами в яке-або громадське місце, щоб подивитися, як клієнти поводяться в реальному житті. Консультанти спостерігають за клієнтами і обговорюють їх поведінку і емоції в той момент, коли вони проявляються, або незабаром після цього. Однак слід зазначити, що в присутності консультантів клієнти можуть вести себе не так, як звичайно. Непряме спостереження в природній обстановці - консультанти збирають інформацію у значущих для клієнтів людей, які взаємодіють з клієнтами в їх повсякденному житті. Консультант може розпитати, наприклад, викладачів або батьків, якщо він працює з дітьми, або подружжя, якщо він працює з людьми, одруженими. Консультанти повинні визначити, наскільки поведінка, про який повідомляється, відображає поведінку їхніх клієнтів в специфічних ситуаціях.

65. Техніки і методи поведінкового консультування.

основні техніки консультування: -інтерв'ю - спосіб отримання соціально-психологічної інформації за допомогою усного опитування. -групові заняття, -рефлексійна техніка- перш за все, передбачає «слухання» іншої людини, в даному випадку клієнта., -метафора- думка, що висловлюється кому-небудь з приводу того, як йому вчинити,що робити, і передбачає подальше спільне обговорення.,емпатичні відповіді.

Методи і процедури: -систематична десенсибілізація (передбачає зниження тривоги, наприклад, шляхом фізичної релаксації);

-поведінковий контракт, соціальне моделювання (зміна поведінки відповідно до зразка);

-тренінг асертивності (само-стверджуючої поведінки), який передбачає захист власних прав без пригнічення і обмеження прав іншого.

66. Стрижневі поняття, мета та завдання раціонально-емотивного поведінкового консультування(РПЕК).Основні положення концепції:

Научіння через спостереження включає в себе чотири головних процеси: прояви уваги, збереження, продукування і мотивацію. Моделювання мислительних процесів передбачає підкріплення Виділення різниці між знаннями і навичками. Функції наслідків реакції. Наслідки визначають поведінку, значною мірою через думки. Научіння в дії, його ефективність. Прогнозуючі знання і передбачення.Регулювальні спонукальні системи: зовнішні мотиватори; когнітивні мотиватори. Ключові поняття та ідеї:-люди не можуть жити без любові чи схвалення з боку значущих інших;-люди хочуть бути щасливими: самі по собі, в спілкуванні з іншими людьми; -емоції, когніції й поведінка: холодні, теплі та гарячі когніції; доречні і недоречні емоції;-біологічні тенденції. Взаємодія спадковості, оточення і вибору; -азбукова теорія особистості (АУП). Азбука раціонального мислення і раціонального життя. Емоційне порушення психічної рівноваги; -первинні жорсткі установки і переконання; вторинні жорсткі установки і переконання, їх похідні. Концепція особистої ефективності виступає як найбільш важлива для діяльних людей. Усвідомлення само-ефективності індивіда - судження про здатність людини досягти певного рівня виконання завдань.Моделювання, що сприяє навчанню навичкам і правилам поведінки і може гальмувати наявні реакції. Символічне моделювання як спосіб формування уявлень людей про соціальну реальність через відображення людських стосунків і діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]