Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фонд ККЗ ЕТЗ .doc
Скачиваний:
475
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
4.48 Mб
Скачать

1. Призначення, ттх, загальна будова пір та порядок роботи з ним. Визначити відстань до об‘єкту (за вказівкою викладача).

Перископ інженерної розвідки ПІР є монокулярним приладом і призначається для загального спостереження та детального вивчення місцевості і окремих об'єктів, для вимірювання кутів в горизонтальній і вертикальній площинах та наближеного визначення дальності до об'єктів.

Тактико-технічні характеристики

Збільшення – 15х

Поле зору – 7°30'

Діаметр вихідної зіниці – 4 мм

Видалення вихідної зіниці – 9,5 мм

Дозволяюча здатність – 4,2"

Перископічність – 450 мм

Діоптрійне встановлення окуляра – ±5 діоптр.

Ціна великої поділки кутомірної сітки – 36' (0-10)

Ціна малої поділки кутомірної сітки – 18' (0-05)

Ціна поділки шкали горизонтальних кутів – 60 (1-00)

Габаритні розміри перископа – 640х129х85 мм

Маса:

перископа (з ременем і захисними ковпачками) – 2,5 кг

кронштейна – 0,3 кг

комплекту перископа в чохлі – 3,7 кг

Перископ є трубою, у верхній частині якої змонтовано вхідне вікно перископа із захисним склом і козирком. Нижня частина перископа, в якій розміщений окуляр, закінчується трубчастою рукояткою.

Для оберігання зовнішніх поверхонь скла від можливих пошкоджень при перенесенні приладу або зберіганні на складах на козирок вхідного вікна і на окуляр перископа надягають шкіряні ковпачки.

Для надання перископу стійкого положення (при тривалому спостереженні) служить кронштейн, який своєю різьбовою частиною вгвинчується в який-небудь предмет (дерево, дерев'яна стіна будівлі, одяг крутизни траншеї або окопу тощо), а штирем з'єднується з рукояткою перископа. Стрижень з різьбленням і штир кронштейна з’єднані між собою шарніром, який дозволяє нахиляти перископ у вертикальній площині в межах ±40°. Для забезпечення орієнтації при круговому огляді по колу циліндрової частини штиря є шкала-лімб, індекс якої нанесений на рукоятці перископа.

Захисне скло служить для оберігання дзеркала і об'єктиву, від забруднення і можливих пошкоджень.

Дзеркало призначене для повороту оптичної осі системи на кут 90°.

Об'єктив складається з двох склеєних лінз і служить для отримання дійсного зображення предмета спостереження. Система призм призначається для повороту оптичної осі на 90° і обертання зображення предмету, що створюється об'єктивом. Система призм складається з прямокутної призми і призми з трьома віддзеркаленнями. Колектив є лінзою, яка дозволяє усунути спотворення зображення, зумовлені великим полем зору окуляра.

Кутомірна сітка розташована у фокальній площині об'єктивної частини.

Змінні фільтри (оранжевий і зелений) призначаються для поліпшення видимості.

Для приведення перископа в робоче положення необхідно: вийняти з кишені чохла кронштейн і вгвинтити його в предмет, що використовується як опора для перископа, потім вийняти з чохла перископ, зняти ковпачки з окуляра і з козирка вхідного вікна, протерти чистою фланелевою серветкою захисне скло і окуляр та закріпити прилад на кронштейні. При цьому над укриттям повинна підноситись тільки верхня, головна частина перископа.

Для налаштування перископа під око спостерігача необхідно, утримуючи перископ за рукоятку лівою рукою, дивитися одним оком в окуляр, обертаючи правою рукою муфту окуляра праворуч і ліворуч до тих пір, поки зображення місцевості не буде видним абсолютно виразно. Око спостерігача повинне бути щільно притиснуте до наочника окуляра.

Для нахилу перископа у вертикальній площині необхідно ослабити шарнір поворотом рукоятки кронштейна, надати перископу потрібне положення і знову закріпити шарнір.

Короткочасне спостереження в перископ можна вести з рук, без встановлення перископа на опорі за допомогою кронштейна.

Визначити дальність до якого-небудь об'єкту (предмету) на місцевості за допомогою кутомірної сітки перископа можливо у тому випадку, коли відомі розміри (висота, довжина) цього об'єкту або іншого об'єкту, що знаходиться в безпосередній близькості від нього. В цьому випадку дальність в метрах до об'єкту визначається за формулою:

Д=,

де В - розмір об'єкту, м;

У - кількість поділок сітки, що перекривають зображення об'єкту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]