Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0717068_6CB79_shpora_z_filosofi_na_ispit.doc
Скачиваний:
251
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
994.82 Кб
Скачать

43. Індукція і дедукція, як метод наукового пізнання

Індукція може бути визначена, як метод переходу від знання окремих фактів до знання загального.(аналіз фактів) Дедукція - метод переходу від знання загальних закономірностей до окремого його прояву.(аналіз понять). Зміст індукції полягає в тому що, за підставою кількох окремих випадків, де відоме явище спостерігається, роблять висновок, що це явище повинно відбуватися в усіх подібних випадках. Перелічування окремих фактів практично ніколи не може бути завершено і ми не впевнені, що будь-який виявлений новий факт не буде заперечувати усі попередні(наприклад висновок „усі лебеді білі” виявився хибним, після відкриття Австралії і виявлення там чорних лебедів) . Наука повинна користуватися як індукцією, так і дедукцією. Дедуктивний хід мислення постійно переривається індуктивним, а індуктивне розглядання не достатнє для здійснення дедукції ланку. Діалектика індукції і дедукції є дуже важливим моментом процесу руху думки від незнання до знання.

44. Принцип єдності історичного і логічного. Історизм абстрактний та історизм конкретний

Вивчаючи історію ми пізнаємо її об'єктивну логіку, вивчаючи ж предмет логічно ми реконструюємо його історію. Не можна говорити про суперечливість цих методів між собою тому що вони взаємодіють і взаємодоповнюють один одного, можна говорити лише про перевагу одного з названих методів що залежить від самого предмету дослідження, у перше чергу від того чи збереглися „сторінки історії” останнього чи ні. Для того щоб вивчити етапи історії необхідне терпляче і з позиції вивірених на практиці історичних фактів простежити послідовне вирішення модифікацію вихідного протиріччя системи що історично розвивається. У випадку з і історією людини і суспільства при дотриманні вимог конкретного історичного методу вона розгортається як послідовна зміна СЕФ, цивілізації і культур. Гасло історичного методу є вислів : „ Минуле - ключ до розуміння сучасного” і дедуктивний підхід у ньому домінує над індуктивним. Гаслом логічного методу виступає : „Сучасне - ключ до розуміння минулого” ну і на перше місце в ньому виходить індуктивний метод. Історичний і логічний методи присутні і взаємодіють при вивченні будь-якого об'єкту. Прикладом взаємодії цих двох принципів є кипіння води. Послідовність кипіння це історичний принцип, а чому саме вода кипить то логічний принцип.

45 Поняття системи. Системи статичні, динамічні і ті які розвиваються. Системи механічні органічні і гармонічні

Система - це сукупність певних елементів, явищ, процесів що пов'язані між собою за одною або кількома ознаками. Системи можуть бути статичними і динамічними. Статична система - це система, яка не взаємодіє з іншими системами, а динамічна - це взаємодія системи з іншими системами та розвиток їх завдяки одна одній і у історичному процесі цього розвитку дана система перетворюється на систему, що розвивається. Наприклад : „ Вчений чи студент може вивчати кістяк людини, як цілком статичну систему. На наступній стадії занурення до конкретного знання того ж кістяка не просто як набору кісток, а як опорно-руховий апарат, функціонально-пов'язаний із сухожиллями, нервовою системою. Система зі статичної перетворюється на динамічну і, нарешті, для більш глибокого розуміння цієї системи ми розглядаємо її, як конкретний момент історичного процесу становлення різноманітних типів опорно-рухових систем тварин. На цій стадії дослідження нерухомий кістяк перетворюється на систему, « яка розвивається ”.