Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0717068_6CB79_shpora_z_filosofi_na_ispit.doc
Скачиваний:
251
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
994.82 Кб
Скачать

29. Співвідношення свідомості і мозку, свідомості і мови. Філософське значення даних сучасних наук - фізіології вищої нервової діяльності, психології і педагогіки

Свідомість є функція мозку. Образи свідомості як ідеальні не існують і не можуть існувати самі по собі, вони можуть існувати лише на базі матеріальних процесів мозку. Ідеальний продукт свідомості проглядається, нарешті, і в тому, що на відміну від фізіологічних процесів вони не досліджуються за допомогою приладів безпосередньо і не можуть бути передані іншим людям без матеріальних посередників у вигляді слів, мови, різних інших знаків і т.д. Виникнення свідомості, як соціально-культурного явища безпосередньо пов'язано з працею і з зародженням мови.

Етапи:

1. логіка чуттєво-предметної діяльності фіксувалась у голові(у мозку) і перетворювалась на логіку мислення;

2. поступове формування логічного образу предмета;

3. виникає праця, яка набуває усвідомлений характер;

4. виникає мова, як засіб спілкування. А отже, поза мовою свідомості не існує.

Функції мови:

1. позначає, називає предмет, явище або дію;

2. мова є засобом мислення, засобом виразу змісту знання ;

3. мова є засобом спілкування між людьми, обміну досвідом, переживаннями, почуттями; 4. мова зберігає та передає інформацію для прийдешніх поколінь.

30. Творча сутність свідомості. Соціальні і духовні передумови розвитку творчої активності свідомості

„Креативними силами людської душі” виступають інтуїція, уява, інтелект, вищі емоції й афекти, моральне почуття і воля. Однак серед усіх цих структурних елементів свідомості є один - вихідний, тобто такий, що породжує собою всі інші. Це - творче, продуктивне уявлення, чи інакше кажучи, - сила фантазії. У практичному значенні ця чисто людська властивість формується на основі колективної сутності людини, формується в суб'єктивному прагненні, кожного представника роду людського до можливо найбільш повного і глибокого злиття із суб'єктивністю інших людей. Тому підґрунтям продуктивної уяви виступає моральна основа людських відносин. Всю силу творчої уяви будь-яка людина прагне опредметнити (у словах, фарбах, звуках, розумних і корисних речах, ефективних методах освоєння світу) у вигляді загального і значимого для інших людей результату.

31. Предмет, структура і задачі гносеології. Гносеологія і онтологія

Гносеологія - це теорія пізнання, що вивчає загальні підстави процесу пізнання і самого знання (пізнавального результату), причому обов'язково в єдності того й іншого. Тобто істина і шлях до неї, - от що знаходиться в центрі уваги теорії пізнання. Таким чином предметом теорії пізнання виступає сама природа процесу пізнання, його можливості, гносеологічна сторона основної проблеми філософії, тобто співвідношення знання і об'єктивної реальності, умови адекватності, істинності такого співвідношення. Завданням гносеології є відповідь на головне її питання: „що означає пізнати?” і „що таке пізнання?” . Якщо порівняти будівництво знання з будівництвом будинку, то принципи - це фундамент, форми - будівельний матеріал, а методи - технологія цього будівництва. Філософію цікавить, якою повинна бути логіка устрою і розвитку світу, щоб таке явище як свідомість було взагалі можливе. Це так звана онтологічна сторона основної проблеми філософії. Також філософію цікавить як повинна бути створена свідомість, щоб вона могла відображати цей світ, тобто реальну дійсність, це гносеологічна сторона основної проблеми філософії. Відповідно філософія розподіляється на онтологію - вчення про буття, і гносеологію - вчення про знання і пізнання.