Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0717068_6CB79_shpora_z_filosofi_na_ispit.doc
Скачиваний:
251
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
994.82 Кб
Скачать

15. Об'єктивна реальність з точки зору її сутності, основи. Поняття субстанці, її світоглядне і методологічне значення

Субстанція (лат. сутність) - об'єктивна реальність в аспекті внутрішньої єдності всіх форм її саморозвитку, всього різноманіття явищ природи та історії, включаючи людину та її свідомість, і тому фундаментальна категорія наукового пізнання, теоретичного відображення конкретного (Абстрактне і конкретне). В історії філософії спочатку субстанція розуміється як речовина, з якого складаються всі речі. Надалі, у пошуках підстави всього сущого, субстанцію починають розглядати як особливе позначення бога (схоластика), що веде до дуалізму душі і тіла. Останній - своєрідне вираження несумісності теологічного та наукового мислення. У понятті субстанція матерія відображена не в аспекті її протилежності свідомості, а з боку внутрішньої єдності всіх форм її руху, усіх відмінностей і протилежностей, включаючи і протилежність буття і свідомості. С. постає як основна категорія матеріалістичного монізму, як основа і передумова справжнього, змістовного єдності теорії. / Ось чому Ленін вимагав «поглибити пізнання матерії до пізнання (до поняття) субстанції», вважаючи, що «дійсне пізнання причини є поглиблення пізнання від зовнішності явищ до субстанції». Анти-субстанціалістская позиція у філософії відстоюється позитивізмом, котрий оголошує субстанцію уявної і потому шкідливою для науки категорією. Відмова від категорії субстанції, втрата «субстанціальною» точки зору веде теорію на шлях розкладу, незв'язного еклектизму, формального об'єднання непоєднуваних поглядів і положень, представляє, за висловом Маркса, «могилу науки».

16. Філософія про багатоманітність і єдність світу. Різні течії в філософії. Монізм і дуалізм. Матеріалізм і ідеалізм

Відповідно до різних філософських вчень ( монізм та дуалізм) трактується і різні думки з приводу різноманітності і єдності світу. Так як пошуки начала, буття важкі, але вони конче потрібні, оскільки без онтологічної усталеності неможлива об'єктивна ( а отже і суб'єктивна) логіка. Буття при цьому думкою розподіляється на матеріальну й ідеальну складові. Філософи намагаються зясувати генезис(походження) того і другого, тобто матеріального й ідеального, різні форми їхньої взаємодії, підпорядкованості, взаємопроникненню. І тут традиційні і до тепер актуальні три способи вирішення цієї проблеми:

1. існує напрямок у філософії, що називається ідеалізмом.Його прихильники вважають ідеальне первинною підставою буття, а матеріальний світ, природу - продуктом „абсолютної ідеї”, несвідомої космічної волі й інших видів ідеального.

2. Ідеалізму протистоїть філософське вчення матеріалізму. Матеріалісти вважають первинною матерію, а усі форми ідеального, свідомість, волю, мислення - похідними від матерії, продуктом її розвитку. Зазвичай у філософській літературі перших і других, тобто ідеалістів і матеріалістів , прийнято називатимоністами,тому що вони виходять з визнання як першого і основного тільки одного з начал - або матеріального або ідеального. При цьому вони намагаються логічно обґрунтувати походження одного з іншого.

3. Є філософи, які виходять з визнання рівноправності матеріального та ідеального начал, їхньої незвідності одного з другим і неможливості виникнення одне з одного, іменуються дуалістами.