Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0717068_6CB79_shpora_z_filosofi_na_ispit.doc
Скачиваний:
251
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
994.82 Кб
Скачать

37.Чуттєве і раціональне. Роль інтуїції у процесі пізнання.

Пізнання – суспільно-історичний процес творчої діяльності людей, формуючий їх знання, на основі яких виникають цілі і мотиви людських дій.

Пізнання – взаємодія суб’єкта (той, хто пізнає) і об’єкту (фрагмент дійсності, який потрапляє в сферу пізнавальної діяльності суб’єкта), віддзеркалення об’єкту суб’єктом.

Види пізнання:

- міфологічне (одна з перших форм світогляду);

- релігійне;

- художнє;

- буденне (життєвий досвід, здоровий глузд);

- філософське (спосіб рефлексії збагнення світу);

- наукове.

Видам пізнання відповідають типи знання (знання буденне, знання наукове і т.д.).

Ступені пізнання:

- плотське пізнання;

- раціональне пізнання.

Єдиним джерелом пізнання об’єктивного світу є чуттєве відображення у формах відчуттів (ощущений), сприймань (восприятия) і уявлень (представления). У відчуттях кожен з органів чуття специфічним для нього способом відображує окремі властивості, сторони речей (колір, звук, запах, твердість тощо). Сприйняття – це відображення властивостей предмету, взятого як ціле. Уявлення – наочний цілісний образ речі, що виникає на основі уяви і минулого чуттєвого досвіду, який зберігається і утворюється в пам’яті узагальнено.

Органи чуття засвідчують залежність властивостей предметів, що сприймаються, від умов сприймання – навколишніх явищ і стану органів чуття. Органи чуття відображають усю різноманітність властивостей предметів у конкретних умовах, що змінюються. Але саме залежність властивостей, що сприймаються, від умов сприйняття вказує на те, що чуттєвому відображенню доступні лише зовнішні, змінні, несуттєві, випадкові ознаки предметів, тобто їх явища, а не суть. Діалектичний підхід до пізнання дозволяє вважати чуттєві дані єдиним джерелом знання, але не зводити усе знання до сукупності чуттєвих даних.

Почуттєве знання доступне не лише людині, але й тваринам. По-справжньому людське знання є абстрактно-логічне знання у формі понять, суджень і умовиводів, досягається діяльністю розуму, мислення, унаслідок чого пов’язаний з ним етап пізнання називають раціональним пізнанням. Раціональне пізнання здійснюється шляхом абстрагування, ідеалізації, екстраполяції і конструювання.

Людське пізнання в цілому – це єдність чуттєвого і раціонального. Люди ставлять перед собою певні завдання і тлумачать результати пізнання на рівні раціонального мислення, а потрібну інформацію дістають за допомогою органів чуття і приладів.

В процесі розвитку філософії склалося 2 основні напрямки щодо співвідношення чуттєвого та раціонального пізнання: 1. сенсуалізм (предст. Джон Локк, Дідро, суть: „у мисленні нема нічого, що раніше не було у відчуттях”, тому справжнє пізнання - це емпіричне пізнання, що засноване на чуттєвому досвіді, тобто єдиним джерелом знань є відчуття. 2. раціоналізм (предст. Рене де Карт, Лейбніц, суть: справжнє достовірне знання не може бути отримане емпіричним шляхом за допомогою досвіду, знання мають лише одне джерело і це наш розум. Діалектика об'єднує їх, каже що це 2 форми одного і того ж процесу. Ця дискусія між сенсуалістами і раціоналістами була вирішена у діалектичній філософії, яка стверджує, що не буває раціонального пізнання поза чуттєвим і навпаки. Чуттєве та раціональне пізнання знаходяться в органічній єдності та взаємодії. Структура чуттєвого пізнання:

1. відчуття (фіксують певні властивості речей, н-д: яблуко - кисле, кругле, тверде, червоне, ароматне),

2. сприйняття(дають можливість поєднати відчуття та створити певний образ речі, присутнє раціональне мислення),

3. уявлення(відтворення образу речі без безпосереднього контакту з річчю).

Структура раціонального пізнання:

1.поняття(це логічна форма, в якій відображаються загальні риси, властивості, ознаки певних речей, явищ, предметів);

2. судження(це раціональна форма мислення, в якій щось стверджується або заперечується. Існує у формі речення. (Н.д. Україна - це європейська демократична держава);

3. умовивід(це форма раціонального мислення, за допомогою якої отримують нове знання на основі висновку з двох або більше суджень(н.д В усіх вузах України вивчають філософію. ”ОНЮА” - вищий навчальний заклад. Висновок: у всіх вузах України вивчається філософія)

Інтуїція - це здатність людини осягнути істину, передбачити істину, передбачити ситуацію втручання. Це здатність суб'єкта робити в процесі пізнання висновок, що є науковим відкриттям, не усвідомлюючи проміжних ланок аргументації.

Етапи інтуїтивного пізнання:

1.Визначення проблеми;

2. пошуки рішення(підготовчий етап(відбувається на рівні свідомості)

3. підсвідомий(незрозумілий нам, ми його пояснити не можемо);

4.здобуття рішення(отримання знання) - це знання є раптовим, неусвідомленим, незрозумілим, потребує перевірки.