Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TDS_LEKTsII_2_ChAST.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Розділ 2. Технологія ділового спілкування та її

НАУКОВІ ЗАСАДИ

Тема 7

ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ТЕХНОЛОГІЇ СПІЛКУВАННЯ

7.1. Об’єктивні основи інформаційного обміну між співбесідниками – носіями типів ІМ

7.2. Моделі структури психіки як засіб унаочнення

інформаційного обміну

7.3. Технологія передавання інформації між людьми

7.1.Об’єктивні основи інформаційного обміну між співбесідниками – носіями типів ІМ

Ваші життєві успіхи і невдачі пов'язані з умінням

розумно організовувати комунікативне середовище навколо вас.

Заст. директора МІС Гуленко В.В.

Головна сторона ділового спілкування – обмін інформацією (“комунікативна”). Кожна функція Юнга обробляє інформацію про певний аспект навколишнього світу: сенсорика –про простір, інтуїція –прочас, логіка –проматерію, етика –проенергію. У спілкуванні це відбивається таким чином: функція "етика" не спроможна сприйняти та обробити інформацію про математичний закон, а функція "логіка" нічого не розуміє у людських стосунках і у настроях тощо. Тому передача інформації можлива тільки між тотожними функціями. Відтак, різні місця тотожних функцій у психіках співрозмовників визначають певний результат спілкування і типи співрозмовників. Їх також 16, але це інші типи, про що далі буде.

Для наочного відображення системи юнгівських функцій (базису Юнга, рис. 1.1) з метою пояснення процесу спілкування між людьми, Аушра запровадила 4 символьних позначення. Та позаяк кожна із них може бути в екстравертному (зафарбованому) та інтровертному (незафарбованому) варіантах – функцій усього 8 (рис. 2.1, рис. 2.3). І всі ці 8 функцій є у кожної людини, просто вони по-різному розташовані у 8-ми позиціях (комірках) структури психіки (Додаток 2.А), а відтак – у свідомості та підсвідомості людини.

Так, у всіх інтровертів будь-яка перша функція в моделі незафарбована, в екстравертів – зафарбована. До того ж, одна пара протилежних функцій (сприйняття інформації, тобто сенсорика – інтуїція, рис. 2.2) ірраціональна, а інша – (оцінки інформації та ухвалення рішень, тобто логіка – етика) раціональна. Тому від того, з якої пари функція стоїть на першому місці в назві і моделі ТІМу, залежить – раціональний він чи ірраціональний. Виходить, що для позначення психоінформаційного типу особистості достатньо трьох літер – від двох функцій і ознаки, екстравертом є людина чи інтровертом. Наприклад, сенсорно-етичний інтроверт СЕІ – ірраціональний, тому що назва типу починається з ірраціональної ("що розумом не осягається") функції відчуттів – як вони можуть бути раціональними? Відчуття не залежать від людини, а йдуть на її відповідні органи від об’єктивного зовнішнього світу або зсередини, з організму. А інтуїція взагалі невідомо звідки здобуває інформацію…

Таким чином, із 4-ох відкритих Юнгом пар двополюсних ознак відмінності між людьми дві (а саме – функції) відіграють особливу роль у ТІМі:

  • відбиваються наочними символами в його моделі (див. моделі, рис. 2.4),

  • є першими в його канонічній назві (і середніми – у міжнародному чотирисимвольному коді: СЕІ = ISFP),

  • відбивають у психіці 4 фундаментальні категорії світу, а також

  • "відповідальні" за природжені потенційні здібності носія певного ТІМу до відповідного цим функціям напряму (сфери) діяльності.

Через цю обставину в даному навчальному посібнику ми "базисом Юнга" називаємо тільки функції – дві дихотомії з двома названими полюсами. Решта дві – просто ознаки відмінності, притаманні функціям базису.

Рис. 2.1. Основні психічні функції і притаманні їм ознаки

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]