Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TDS_LEKTsII_2_ChAST.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю та обговорення

  1. Чи усвідомлюєте Ви, що вступаючи у розмову,люди вступають перш за все встосунки?

  2. Чи усвідомлюєте Ви, що між 16-тьма типами особистостей існує саме 16 типів стосунків? Що це Вам нагадує? Так, і значення відкриття існування соціонута Таблиці інтертипних стосунків для людства таке ж саме, як і таблиці Менделєєва для хіміків.

  3. Чи усвідомлюєте Ви, що кожна людина маєв своїй психіцівсі 8функційК. Юнга?

  4. У чому ж тоді різниця між людьми? Поясніть.

  5. Що таке ментальне кільце тавітальнекільце у складі психіки? У чому їх різниця (виходячи з назв, перш за все) – 1, 2, …?

  6. Як відбивається на комунікації той факт, що функції мають різну міць?

  7. Чи збігається соціотип людини з її типом як співрозмовника? Так, ні – чому? Якщо ні – які типи збігаються між собою? Чому?

  8. Чи існує такий “розумник”, який однаково добре розуміє все, про що йдеться в розмові? Так, ні – чому?

Тема 8 вплив особистості партнера на різні сторони спілкування

8.1. Вплив особистості партнера на інформаційний обмін –

комунікативну сторону спілкування

8.2. Перцептивна сторона та проблеми сприйняття

8.3. Інтерактивна сторона та можливість взаємодії

8.1. Вплив особистості партнера на інформаційний обмін – комунікативну сторону спілкування

Особистість партнера впливає на спілкування саме через своєрідність психіки. Один і той самий носій певного типу ІМ набуває будь-який із 16 типів співрозмовників в залежності від того, з носієм якого типу він спілкується. Розумінняінформації буде різним.

Припустимо, суб'єкт спілкування має ТІМСЕІ, Посередник. Сильні його функції – сенсорика відчуттів і етика емоцій. Він дуже добре розуміє не тількисвоївсі 5 відчуттів, але йіншого, тим більше – дуала. Так, у соціонічних колах ходить (комусь може здатися анекдотом) історія про те, як НоваторІЛЕ прийшов із дружиною СЕІ до взуттєвої крамниці. Натягнувши черевики, він … питає в неї : "Мені не тисне?". Як вона скаже – так значить, і є: адже своєївласноїдумки з аспекту 5-ї, дуальної функції,ніхтоне має. А зі своєї першої всі ми – експерти, так і наші дуали.

У "чистого" інтуїта ІЛЕ дуже слабка, "дитяча" функція сенсорики відчуттів: він може сидіти добу-дві біля комп’ютера або за книжками і не розуміти, чого це йому щось зле, щось вже й робота не йде. А справа в тому, що він не їв увесь цей час! Та ще й сидіти може на одній нозі,не помічаючицього. Добра сенсорна душа СЕІ й поїсти йому принесе, і зверне його увагу на те, що нозі так дуже незручно, довго не всидиш. Це й буде його програмна інформація (невербальна і вербальна) на тотожну, але слабеньку сугестивну функцію дуала.

За рахунок чого йде у дуалів інформаційний обмін? Отже, певна інформація передається тільки між тотожними функціями (як між радіохвилями певної частоти і приймачем, налаштованим саме на ці хвилі). Якщо вважати, що формоюфункції на моделі є її геометричні контури, тозмістомїї будуть – назва і колір (зафарбованість/незафарбованість). Тоді тотожними слід уважати ті функції у моделях різних партнерів, які збігаються за формою і змістом, тобто – фігурою (відтак – назвою) і кольором.

Тотожними у дуалів є насамперед першав одного тадуальна(сугестивна) у дрýгого. Така інформація сприймається з радістю, подякою, без критики, на віру. Так само сприймається інформація з першої функції другого дуала на сугестивну (нагадаймо: сугестія – це навіювання) першого. На рис. 2.5 за допомогою моделі Ю показана дуальна взаємодія двох інших сенсорика та інтуїта. Отже, запам'ятаймо: функція останнього каналу моделі Ю бажає інформації та допомоги, особливо – від доповнюючих.

СЕЕ ІЛІ

Рис. 2.5.Схема доцільного інформаційного обміну між співрозмовниками типу "дуали" на прикладі "Масовика" СЕЕ та "Критика" ІЛІ

З другої, творчої функціїодного з дуалів (вона трохи слабкіша за першу, проте – активніша) інформаціяйде на тотожну 6-ту функціюдругого дуала, в тому ж самому "дитячому" блоку Супер-Ід, який (рис. 2.4) взагалі налаштований на сприйняття інформації (ще краще – мовчазної допомоги) ззовні, від соціуму. Так, інтуїти зазвичай пóдумки знаходяться "десь і в майбутньому", а сенсорні дуали повертають їх у поточну ситуацію "тут і тепер" (де вони обидвафактично знаходяться), яку вони відчувають буквально шкірою. В свою чергу інтуїти дають знати сенсорикам, на що ті спроможні і що вийде з їхніх учинків, дій.

  • Характеристики обох цих ТІМів можна почитати у Додатках 1.Д, 2.Г (з поглядів дуже різних ТІМів), а тут розглянемо їхню дуальну взаємодію з опису практикуючих соціоників [35].

Критик ІЛІ образно описує передбачуваний розвиток подій (інтуїція часу, біла, БІ) і ця інформація дуже цікаваМасовикові СЕЕ, якому важко уявити (чорний сенсорик ЧС в уявах не майстер), чим закінчиться той чи інший його проект. Поради з елементами далекоглядності та обережності, докладна стратегія (БІ) і план дій (ЧЛ) - це те, чого не вистачає напористому (ЧС) та імпульсивному (ірраціональність)СЕЕ.

Володіючи діловою кмітливістю (ЧЛ), Критик одразу ж відзначає найбільш перспективні справи і відзивається скептично про ті, які вважає за марну трату часу і сил. І цим рятуєСЕЕ від перевтоми і розчарувань, звичайно за умови, що той прислухається до рад дуала, що буває далеко не завжди. І це до кращого, оскільки більш інертного партнераКритик може зовсім дезорганізовувати і розслабити.Масовику ж він, навпаки, допомагає знайти золоту середину в його активності, раціонально використовувати засоби, і бути педантичнішим у виборі способів досягнення мети.

Оскільки Критик ІЛІ ранимий, але недостатньо гнучкий, не володіє дипломатичними здібностями, він легко псує свої стосунки з оточуючими. Не розуміючи, чому це відбувається, часто впадає в меланхолію і тугу. Йому потрібна весела людина, яка б легко виправляла його тактичні промахи, і сам він був би не схильний довго дутися по дурницях.Масовик СЕЕ вміє відвернути увагу від небезпечної теми, вчасно зробити комплімент, перетворити все на жарт.СЕЕ налаштований на швидкі, рішучі дії, легко розширює поле діяльності, змітаючи всі перешкоди на шляху до досягнення своєї мети.ІЛІу таких випадках зазвичай чинить навпаки.

Критикові ІЛІ імпонують такі сильні, впевнені у собі люди. Разом із тим він спокійно ігнорує зайвий тиск, як би не помічаючи його, і в той же час пом'якшує натискСЕЕ. У того з'являється бажання діяти більш дипломатично, за домовленостями, а не прямою атакою. Якщо ж він стоїть на чолі організації, то для збереження спільного спокою потребує доброзичливої і мудрої людини, яка може створювати з іншими довірчу атмосферу спілкування, згладжувати виниклі непорозуміння, показуючи їх відносність.

Саме так Критик врівноважує інколи агресивного партнера.СЕЕ ж демонструє чуйність і розуміння, розслабляючи цимІЛІ, а у відповідь на попередження того про негативні наслідки демонструє свої великі можливості, що дозволяють справитися зі всіма труднощами.СЕЕпогано бачить загальні закономірності і тенденції, не любить вести документацію, не завжди знає правила та інструкції, неохоче планує наперед, не любить підкорятися графікам і умовностям. Критикдопомагає йому розподіляти сили і час, вибирати головне, на чому треба зосередити увагу, займається копіткою роботою, доводячи її до логічного завершення.

Звичайно, в кожній із 8-ми дуальних діад соціону є свої відтінки стосунків, але загальний висновок такий: дуали необхідні одне одному, вони забезпечують одне одному ту необхідну для життя інформацію, якої їм не вистачає, яку потребують їхні психіки.

Надану і всі інші схеми інформаційного обміну СЕЕ з 16-ма співрозмовниками подано у Додатку 2.Г.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]