Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TDS_LEKTsII_1_ChAST.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
904.19 Кб
Скачать

Додаток 1.Д

Характеристики типів особистості (за Мегедь Валентиною В.)

НОВАТОР (ІЛЕ)

Добре бачить перспективи справ у майбутньому, йому часто приходять вголовунові ідеї і проекти, що далеко йдуть. Уважає за краще займатися тим, що цікаво, а не тим, що вигідно. Допитливий, багато читає, часто міняє свої захоплення. Цікавиться незвичайними явищами, при нагоді може здивувати чимось новим або сенсаційним (Аугуста). Не любить суворого режиму роботи. Надолужуючи прогаяне, часто влаштовує собі аврали. Потребує емоційних стимулів, навіть струсів, оскільки в рутині його настрій падає.

Буває розсіяним: забуває предмети в місцях їх використання. Поступливий у питаннях побуту, але схильний нав'язувати свої погляди іншим. Тиснути на нього неможливо – впадає в агресію. Чуйний до ласки. З важких ситуацій виплутується сам, але охоче допомагає радами іншим. Меткúй і рішучий в екстремальних ситуаціях.

Прагне бути корисним і цікавим для інших, підтримує зо всіма рівні, дружні стосунки. У спілкуванні демократичний. Терпимий до людських слабкостів, але непоступливий у захисті своїх переконань. Погано знається на стосунках, тому обережний у прояві почуттів. Якщо впевнений у своїх шансах, може проявляти напористість. Інколи йому змінює почуття такту, але ніхто довго на нього не сердиться.

ПОСЕРЕДНИК (СЕІ)

Природжений дипломат, часто займається примиренською діяльністю, буває душею своєї компанії, у в незнайомій обстановці відчуває себе скуто. Прагне розвеселити людей жартами. Завжди доброзичливо і оптимістично налаштований, але не може змусити себе спілкуватися з неприємною йому людиною. Внутрішньо ранимий і скритний, не любить говорити про свої невдачі.

Остерігається давати обіцянки, позаяк знає, що не завжди зможе їх виконати. Не нав'язує свою волю іншим, але вміє справляти емоційний вплив на людей. Добивається своїх цілей за допомогою прохань, домовленостей і надання іншим різних послуг. Миролюбний і незлопам'ятний. Не любить критикувати, конкурувати, погано відстоює інтереси справи, хоча може домовитися на неофіційному рівні. Дещо неорганізований, неохоче виконує копітку роботу, особливо якщо вона йому не до душі.

Гурман і гедоніст: у всьому вміє знайти задоволення. Отримує насолоду від гармонії звуків, фарб, запахів і так далі Любить красиві та оригінальні дрібниці в побуті, має добрий естетичний смак. Уважний, уміє доставляти приємне людям.

КОМУНІКАТОР (ЕСЕ)

Постійно активний, завжди на людях, швидко вступає у контакт. Життєрадісна та оптимістична людина, невимушений і балакучий співбесідник, створює приємну атмосферу спілкування і приваблює людей до довіри. У почуттях ідеаліст і романтик, але практичний і розторопний у повсякденних справах. Захопившись справою або зажеврівши ідеєю, прагне довести почате до кінця.

Добре знається на почуттях і настроях людей, але недостатньо – у ділових якостях. Прагне до порядку, але часто метушливий, витрачає багато сил даремно, розпиляючись на другорядні справи. Гарний настрій створює собі сам і ніколи не втрачає працездатності.

Поважає традиції, гостинний: любить гуляння, веселість, прагне кожному підняти настрій. Послужливий і дбайливий, але часто обурюється порушенням етичних норм поведінки. Прагне щепити близьким хороші манери поведінки. Вміє постояти за себе та інших.

Доброзичливий, але емоційний і запальний, буває надмірно прискіпливим і наполегливим у дрібницях. Образливий, але відхідливий і незлопам'ятний. Естет, із смаком одягається, уміє смачно готувати.

АНАЛІТИК (ЛІІ)

Володіє хорошим аналітичним мисленням і розвиненою логікою. Вміє концентруватися на головному, відставляючи вбік все другорядне. Вміло розподіляє заходи в часі і виконує все заплановане в строк. Не любить робити декілька справ одночасно. Не виносить, коли його відволікають невчасними або порожніми для нього розмовами і візитами. Цікавиться різними структурами і класифікаціями (К.Г. Юнг).

Недовірливий до нових ідей, але, повіривши в них, стає їх послідовним прихильником. Цілеспрямований і наполегливий. Завжди виконує взяті зобов'язання. Не визнає командних методів управління, дуже незалежний. Йому нічого не нав'яжеш, його нелегко переконати. Він не йде на поводі у своїх настроїв.

Не любить ходити по інстанціях, підписувати папери, добиватися чогось: його дратує тяганина і марна трата часу і сил.

Скромний і невибагливий у речах і їжі. Неохоче займається побутовими проблемами. Особисті питання не любить обговорювати будь із ким. Стриманий у прояві почуттів, у спілкуванні дотримує дистанцію. Лояльний і терпимий до чужих вад.

НАСТАВНИК (ЕІЕ)

Передбачливий і далекоглядний. Красномовний і емоційний, володіє сильним даром переконання. Вміє захопити людей своєю ідеєю. Романтик у почуттях. Уважний до людей, охоче бере участь у вирішенні їхніх проблем. Старанний і відповідальний, хоча дуже залежить від настрою.

Може братися за важко здійснювані завдання, свої невдачі переживає важко. Схильний до сумнівів, коливань, інколи надмірно драматизує події, потребує моральної підтримки. Недовірливий, самолюбивий і ранимий. Довго пам'ятає обрáзи, хворобливо сприймає критику, недовірливий до компліментів.

Він прагне кожного зрозуміти, але не схильний змінювати свої думки або звички. Справляє враження людини з складною натурою і непередбачуваним характером. Насилу йде на компроміси, прихильник радикальних заходів. Нетерплячий, не любить невизначеності. Добре мобілізується в екстремальних ситуаціях, без них його життєвий тонус падає.

Прагне стримувати свої емоції при сторонніх, але це йому не завжди вдається. Стежить за своїми манерами, артистичний, уміє вибрати свій особливий стиль в одязі, що підтримує образ своєрідної або екстравагантної людини. Цікавиться темами, пов'язаними із загадковими і маловивченими явищами.

ІНСПЕКТОР (ЛСІ)

Любить у всьому точність і конкретність, своєчасність. У справах і оцінках – тверезий реаліст, не любить фантазій. З недовір'ям ставиться до нових ідей, у всьому вимагає фактів і доказів. Старанний і всидливий, детально опрацьовує деталі будь-якої справи, все доводить до кінця. До всіх справ готується заздалегідь, нетерпимий до розхлябаності і недисциплінованості. Поважає закони та інструкції, добре працює з документацією. Економний і раціональний.

Має розвинене почуття обов’язку. Контролює виконання своїх доручень, не сприймає заперечень у тому, що вважає за правильне. Дуже вольова, витривала і працездатна людина. Справу ставить вище за настрої, людей оцінює за наслідками їх діяльності, незалежно від симпатій до них. Слабо враховує індивідуальні якості і здібності людей. Надає велике значення матеріальним стимулам.

Недостатньо гнучкий у стосунках. Погано знається на почуттях і мотивах поведінки інших. У душі недовірливий, замкнутий і скритний. Свої проблеми переживає мовчки, не звертаючись до інших по допомогу, за співчуттям. Володіє винятковим почуттям відповідальності за своїх близьких і колег і стає для них опорою у важких ситуаціях.

ЛІДЕР (СЛЕ)

Сильна і рішуча людина. Любить і вміє справляти враження на оточуючих. Стриманий чи запальний, мстивий чи добрий – він завжди контрастний і цікавий. Може робити великий вплив на людей як словом, так і справою. Наявність великої важкої у досягненні мети підвищує його життєвий тонус: йде до неї, не зважаючи ні на що. Добре знається на ділових здібностях оточуючих і вміє їх використовувати на користь справи. Так само добре бачить слабкості і вади інших і може дати коротку, але ємну характеристику людині.

Охоче радить і керує діями інших, але сам наказового тону не виносить. Може в таких випадках навіть чинити навпаки. Не терпить, коли йому щось нав'язують. У душі схильний до сумнівів, часто буває у поганому настрої, що може відбиватися на його стосунках з оточуючими. Нудьгує, якщо ніде застосувати свої сили. Схильний здійснювати необачні вчинки. Охоче йде на ризик. Не любить, коли оточуючі обмежують його вільний вибір у будь чому.

Випробовує утруднення, якщо потрібно виразити свої почуття іншій людині, оскільки внутрішньо самолюбивий і недовірливий. Упертий і непоступливий за вдачею, але на користь справи може піти на тимчасові компроміси. Поважає впливових, заповзятливих людей, але в особистих стосунках віддає перевагу м'якшим і поступливішим.

ЛІРИК (ІЕІ)

За вдачею – мрійник і романтик. Небайдужий до всього нового, красивого та оригінального. Любить справляти враження делікатністю, витонченістю у вчинках або висловах. Обтяжується рутиною: його вабить мистецтво, цікавлять неординарні люди, незвичайні явища. Він охоче подорожує, любить пригоди. Йому насилу дається ділова активність; більше схильний розмірковувати, ніж діяти. Часто коливається у виборі рішень, не любить зобов'язань. Інколи буває непередбачуваним.

Прив'язується до людей, прагне поліпшити настрій оточуючим. Дуже терпимий до людських слабкостів і вад. Його доброзичливість і безтурботність дозволяють йому успішно виступати в ролі примирителя тих, що сперечаються. Він уміє використовувати свою гнучкість і вплив на людей, які не можуть відмовити йому в проханні.

Дуже привабливий: посміхається, навіть коли говорить неприємне. Володіє тонким почуттям гумору. З ним важко посваритися. У нього бувають різкі перепади настрою – від сміху до сліз. Ділиться своїми проблемами з оточуючими, потребує їхніх співчуття і підтримки. Важко переживає свої ураження, але, не зважаючи на це, ніколи не втрачає надії на краще.

ПОЛІТИК (СЕЕ)

Має лідерський характер, упевнений у собі, заповзятливий, активний. Реаліст і прагматик, але буває ласкавий і сентиментальний із тими, кого любить. Часто ставить перед собою крупні цілі і вміє їх добиватися. Схильний до практичної діяльності; проблеми вважає за краще вирішувати відразу, оскільки потім може до них остигнути. Дуже рухливий, прагне до нових вражень, може стати душею компанії. Любить бути в центрі уваги, викликати пошану і захоплення. Вміє організовувати дозвілля і розваги інших.

Може брати на себе дуже багато справ, що утрудняє їх виконання. Йому необхідна позитивна оцінка його старань, але деколи критика також стимулює його до діяльності. Від нудьги падає його життєвий тонус, тоді він дуже потребує турботи і співчуття. Йому завжди хочеться досягти більш того, що має.

Дипломатичний із людьми, особливо з незнайомими і впливовими, вникає в їхні проблеми, зав'язує корисні контакти. Велику увагу приділяє естетиці і зовнішньому вигляду. Прагне до високого соціального статусу і добробуту. Насилу пристосовується до вольових і незалежних людей. Вслухує ради інших, але чинить по-своєму.

КРИТИК (ІЛІ)

Великий скептик і песиміст. Пасивний і дещо консервативний: не любить змін, крайнощів, а також, коли люди поспішають і гарячаться. З недовір'ям ставиться до ентузіастів, закликає їх до розсудливості. Дуже ерудований, любить накопичувати інформацію з питань, що цікавлять його. Допитливий, хороший порадник у ділових питаннях.

Добросовісний у роботі, ретельний і акуратний. Уміє йти від даремних справ, розпоряджатися матеріальними засобами і розраховувати бюджет. Цінує затишок і комфорт, хоча не завжди уміє їх створювати. Якщо справа його захоплює, може довести її технологію до досконалості. Прагне до спокою і внутрішньої рівноваги. Володіє асоціативно-образним мисленням. Схильний до споглядальності, має філософське ставлення до життя.

Може проявляти повільність і інертність у справах. Довго коливається в ухваленні рішень. Далекоглядний, має хороші стратегічні здібності, але випробовує утруднення при переході до конкретних дій. Стриманий у прояві почуттів, чекає ініціативи від інших. Схильний аналізувати недоліки вчинків і висловів оточуючих, хоча не завжди висловлює це вголос. Недовірливий і схильний ставити під сумнів усе.

ЕКСПЕРИМЕНТАТОР (ЛІЕ)

Дуже динамічна і комунікабельна людина. Життєрадісний і оптимістичний. Цікавиться теоріями, які можна використовувати на практиці. Не любить займатися чимось одним і йти уторованими дорогами. Йому цікаво те, що може бути, а не те, що є. Тому він часто міняє свої захоплення, охоче вкладає гроші в перспективні, із його точки зору, проекти. За вдачею довірливий. Його легко відрадити від задуманого, але потім він знову може до цього повернутися, щоб використати свої шанси повністю.

Його характеру властива нетерплячість. Якщо справа його захоплює, він дивує всіх своєю витривалістю в подоланні труднощів на шляху до мети. Гаряче відстоює свої переконання. В разі невдачі не зневіряється, проявляє винахідливість, може почати все з нуля.

Не терпить ледарів, що шукають комфорт і задоволення; сам обходиться малим. Не сприймає хитрощів і непрямих прийомів, вважає за краще домовлятися на взаємовигідних умовах.

Чуйний до прохань сторонніх, але може мало уваги надавати найближчим людям. Своєю нетактовністю може мимоволі образити співбесідника, але посваритися з ним важко: він все перетворює на жарт. Часто буває неуважний до своєї зовнішності і здоров'я. Але якщо вирішує цим зайнятися, використовує нетрадиційні методи і тоді досягає значних результатів. Дуже життєстійкий.

ОХОРОНЕЦЬ (ЕСІ)

Передбачливий, практичний, працелюбний і послідовний у всьому. Любить чистоту, порядок і вимагає цього від оточуючих. Важко переносить порушення етичних норм, за вдачею – критик і мораліст. Добре відчуває вразливі місця свого противника і вміє захистити від несправедливих нападок себе і близьких. Із повагою ставиться до традицій, зберігає їх як моральні цінності. Дещо консервативний, але надійний у справах і стосунках.

Пунктуальний і обов'язковий; уміє проявляти витримку і наполегливість, коли потрібно. Нетерплячий у душі: йому важко чекати рішення важливого питання. Не любить відкладати справи в "довгу скриню". Його обтяжує невизначеність; він дуже хвилюється при будь-яких змінах у житті. Нервує, коли боїться не встигнути до терміну. Коливається у виборі мети, не завжди впевнений у собі і в своїх здібностях. Хворобливо переносить критику в свою адресу. Образливий.

У новій компанії насторожений і недовірливий. Самолюбивий, не визнає любові і дружби без взаємності. Ініціативи в знайомстві не проявляє, але на розрив стосунків, що вичерпали себе, може піти першим. Заради близьких людей або справжньої справи може винести будь-які труднощі.

АДМІНІСТРАТОР (ЛСЕ)

Практичний і дуже працелюбний. Ніколи не розслабляється, підтримуючи стабільну працездатність у будь-якому настрої. Не терпить лінощів і розхлябаності, даремних справ і порожніх фантазій. Засуджує нелогічні вчинки, не прощає необов'язковості. Любить у всьому ясність і чіткість. Прагне бути добре інформованою, компетентною людиною. У розмові спирається на факти. Пунктуальний і добросовісний, із розвиненим почуттям обов'язку. Вміє керувати людьми.

Борець за якість. Застряючи в деталях роботи, може насилу укладатися в строк, що дуже хворобливо переживає. Коли критикують його методи роботи, може розлютитися. Дуже емоційний, твердий і непоступливий. У спілкуванні із сторонніми, як правило, люб'язний і стриманий, прагне дотримуватися правил хорошого тону. Але з близькими йому інколи не вистачає дипломатичності: буває надмірно прямолінійний і суворий. Йому важко виражати схвалення, робити компліменти на адресу інших. Прагне приховувати свої емоції і почуття, але це йому не завжди удається.

Акуратний і підтягнутий, але не модник. Любить сталі добрі традиції і порядок. Гурман, періодично влаштовує дружні гуляння, любить дорогі і красиві речі. Свої звички і переконання не міняє. Його дуже обтяжує будь-яка невизначеність і нестабільність стану.

гуманіст (ЕІІ)

Головна риса – гуманізм і увага до людей. Працелюбний і пунктуальний, ретельний в опрацьовуванні деталей будь-якої справи. Не любить поспіху і метушні, тому до всього готується заздалегідь. Уміє розподіляти заходи в часі і встигає виконувати їх до призначеного терміну. Проявляє співчуття і діяльну доброту до близьких. Його самовідданістю часто зловживають, оскільки йому важко відмовити людині в проханні.

Трохи невпевнений у собі, скромний і не демонстративний. Соромливий і мало ініціативний у товаристві. До насильства та авторитарності ставиться негативно, протиставляючи їм спокійну впертість і витримку. Уникаючи суперечок, може поступитися, але своїх переконань не міняє. Не прощає несправедливості і зради, непоступливий у питаннях моральності і моралі. У решті питань поступливий і терпимий.

Вважає за краще приховувати свої емоції, рівний і стриманий у стосунках. Відвертий тільки з близькими людьми. Вразливий і ранимий, важко переносить сварки, прагне помирити ворогуючі сторони, але при цьому бути об'єктивним. Погано переносить самотність, але своє товариство нікому не нав'язує.

НАТХНЕННИК (ІЕЕ)

Дуже проникливий, добре розуміє мотиви вчинків людей, може передбачити розвиток їхніх стосунків у майбутньому. Тягнеться до здібних і неординарних людей. Помічає достойності інших і охоче робить компліменти. По-дитячому непосередній, відкритий і прямолінійний. Досить невитриманий і нетерплячий, дивує інших своєю оригінальністю. Простотою, щирістю і доброзичливістю прихиляє людей до довіри. Прагне підбадьорити кожного, вселити надію. Дуже меткúй і винахідливий. Охоче радить, як знайти вихід із складних становищ.

Допитливий, цікавиться всім новим і незвичайним, великий фантазер. Не завидющий, радіє успіхам інших. Образливий і ранимий, але відхідливий і незлопам'ятний. Втомлюється від рутини, часто міняє свої захоплення. Противник шаблонних підходів і суворої дисципліни. В екстремальних ситуаціях сміливий, рішучий і дуже працездатний.

Може давати різку відсіч, відстоюючи свої переконання або інтереси близьких. Емоційний, розсіяний, розкиданий і непосидючий. Не любить монотонну, копітку роботу. Погано планує свої заходи, через що часто не встигає до призначеного терміну. Йому важко відрізнити головне від другорядного, тому часто перенавантажує себе неістотними справами і зайвими контактами.

МАЙСТЕР (СЛІ)

Його сильна сторона – уміння здійснювати розумні і корисні вчинки. Любить майструвати і рідко звертається по допомогу до інших. Винахідливий у побуті і на роботі, яка йому подобається. Недовірливий до нових ідей, але, перевіривши їх на практиці, вміє витягувати з них максимум користі. Дуже скромний і недемонстративний, не любить виставляти свої заслуги напоказ. У душі чутливий до компліментів. Не сприймає зрівнялівки. Переймається, якщо результати його праці не оцінюються за достойністю.

Противник вольового тиску, віддає перевагу матеріальним стимулам. Обов'язковий і пунктуальний, але дуже залежить від настрою. У тому, що вважає за правильне, впертий і безкомпромісний. Самолюбивий і дуже незалежний, але цінує дружбу. Вірний у стосунках, чутливий і уважний до людей. Дуже вразливий, погано контролює свої емоції під час суперечок, про що потім шкодує.

Не любить демонструвати свої почуття, особливо на людях. Схильний до скепсису, любить іронізувати і жартувати. Скритний і мовчазний, у спілкуванні тримається на дистанції, не любить фамільярності, вміє поставити людину на місце. Цінує комфорт і затишок, любить зміну вражень, охоче подорожує.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]