Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TDS_LEKTsII_1_ChAST.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
904.19 Кб
Скачать

Додаток 1.В

Технологія зясування власного природженого типу особистості

Віднесення людини до певного типа особистості (в умовах однієї академічної пари) може бути здійснене за таким укрупненим алгоритмом.

  1. Студент проходить один із будь-яких соціонічних тестів (наприклад, "цифровий"у Додатку 1.Г,) який "виведе" його на позначення того або іншого соціонічного типу особистості в одній із форм:

  • канонічній (науковій абревіатурі, складеній із трьох букв кирилиці:двох основних функцій-полюсів і однієї властивості першої функції, яка відносить того, кого типирують, до екстравертів абоінтровертів. (Всі букви, з яких складаються абревіатури, підкреслені в назвах полюсів ознак). Наприклад –СЕІ;

  • у вигляді псевдоніма відомого історичного або літературного героя, наприклад – Єсенін (цеІЕІ);

  • у вигляді так званого міжнародного коду юнгівської типології (абревіатури з відповідних полюсам англійських слів. Всі ці букви латиниці дані на полюсах у дужках саме в тому порядку, який визначений ученицями К. Юнга Майєрс і Бріггс.), наприклад –ESTJ, що відповідає в перекладі "ЛСЕ раціональний" ("Штірліц", Адміністратор).

Отримавши якесь позначення типа особистості, студент обов'язково має звести його до канонічного – як у редагованому тесті І.Онуфрієнка-Вайсбанда, що наводиться (Додаток 1.Ґ), або за соціоном у вигляді таблиці сфер діяльності, поданої у Додатку 1.Е.

  1. З науковою назвою типу особистості "в руках" слід звернутися до будь-якого джерела описів всіх 16-ти типів особистості –соціонічної книги, статті (Додаток 1.Д), надійного джерела (краще за все – авторів із Міжнародного інституту соціоніки, Київ, або його послідовників) в Інтернеті.

  2. Порівняти отриманий результат самоідентифікації за тестом з описом відповідного типу в цьому джерелі, прийнявши останній за 100%-ву характеристику типу.

  3. Приблизно визначити, скільки відсотків із цього опису дійсно підходять студенту як особистості.

  4. Роботу слід записувати у протокол за такою схемою (з позначенням пунктів на аркуші):

  • 1. а).За тестом(назва тесту або прізвище його автора)я, начебто,(назва типу особистості, який вийшов за тестом).

  • б)З описом(прізвище автора опису) згодний на _____%.

  1. Оскільки один тест – це не серйозне джерело з’ясування такої глибинної характеристики людини, як її природжений тип особистості, після цього слід звернутися до іншого тесту (наприклад, із Додатку 1.Ґ) і повторити всю роботу (із записом) спочатку:2. а). і т.д.

  2. Коли опрацьовано декілька тестів і результати деяких збігаються або є згода з якимсь описом не менш як на 80%, – можна зробити робочий висновок, що цей тип найбільше близький до істинного.

  3. Записати всі позначенняостаточного типу особистості собі в зошит.

Примітка: якщо умови пункту 8 не мають місця (всі результати дуже різні і все не те) – не переймайтеся. Скоріше за все ви – екстраверт (порівняйте за останньою літерою: скількиекстравертнихтипів у вас вийшло?), які гірше знають себе, ніж інтроверти. Та оскільки власна улюблена особа варта того, щоб про неї дізнатися більше, – почитайте описиокремих ознак, які відрізняють людей одне від одного. Для початку – хоча б на рис. 1.4.

Сподіваємося, що ця обставина стимулює вас дізнатися більше про соціонічні типи особистості та інші відкриття науки спілкування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]