Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TDS_LEKTsII_1_ChAST.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
904.19 Кб
Скачать

6.4. Аксіоматика соціоніки

Спочатку сходять до аксіом

а потім спускаються до практики.

Френсис Бекон.

Звичайно, аксіоматика соціоніки в різних редакціях містить менше первинних постулатів (від 4-х до 8). Тут же спеціально даємо розширену "в один бік" аксіоматику – для знайомства з соціонікою саме як з наукою спілкування (хоча це далеко ще не всі її надбання).

  1. У кожної людини з народження всю інформацію про світ обробляють 8функцій її психіки: 4 – свідомі, 4 – підсвідомі. Вони складають апаратінформаційного метаболізму (обміну,ІМ).

  2. Наявність 16-ти різних типів ІМ(ТІМів) зумовлена різною ієрархією цих функцій у психіці кожного носіяТІМу.

  3. У кожного з 16-ти ТІМів можуть бути з іншими також 16 типів об'єктивних інтертипних стосунків (наприклад – "конфліктні"), які лежатьв основі будь-якихінших стосунків.

  4. Будь-яка інформація від людини до людинипередається між відповідними її аспекту(предмету, темі ) тотожними функціями ІМ.

  5. Завдяки різній ієрархії функції ще мають різну міць. Найбільша різниця – в 4 рази!Тому одна й та ж інформація по-різному сприймається, розуміється людьми з різними ТІМами.

  6. Під час передавання інформаціїз міцноїфункції одногонатотожну, алеслабкуіншого (за деяким винятком) зазвичай івиникають труднощі спілкування, розуміння, взаємодії.

  7. Коли цей інший не може так само сильно вплинути зі своїх міцних позицій-функцій, таке спілкування нерівноправне (стосунки – "асиметричні") і не може тривати довго і продуктивно. Решта стосунків (12 типів) симетрична.

  8. Структура й міцність функцій підсвідомостітакі ж самі,як і у свідомості.

  9. Людина, яка має ТІМ із такою жсвідомістю, якВаша підсвідомість, є Вашою психічною, інформаційною та діловоюполовинкоюз науковою назвою "дуал".

  10. "Одна людина – це ТІМ. А два дуали – це Людина" – кажуть соціоники. Тільки така Людина може бути так званоюВРО– всебічно розвиненою особою майже без слабких сторін.

  11. Сукупність усіх 16-ти ТІМів названа фундаторкою науки (литовська викладачка економіки Ăушра Аугустінáвічуте) соціоном.

  12. Соціон– цеодиниця інтегрального людського інтелекту.

  13. Вісім дуальнихдіад усоціоні"живуть" учотирьохквадрах.

  14. Квадрацесукупність 4-х взаємодоповнюючих ТІМів; дружнийколектив із максимальноюділовою, інформаційною та психологічноюсумісністю –мрія керівника.

  15. Кожна квадра має свій власний "дух" – свої окремі світорозуміння, світосприйняття, цінності, почуття гумору тощо.

  16. Квадри мають назви та номери іпо дві споріднені (альфа та дельта, бета та гамма) – відтак складають два соціонічних соціуми.

  17. "Біла ворона" – це зазвичайчлен "чужого" соціуму у колективі; неконфліктна, а просто погано зрозумілатутлюдина.

  18. "Конфліктні"стосунки – це просто стосунки між людьми з двомадіаметрально протилежними ієрархіями функцій. Винуватцем їх у колективі є тільки … керівник, який своєчасно їм не запобіг.

6.5. Кожен партнер – носій типу ім

Душі імператорів і шевців

скроєні на один і той же зразок.

Мішель Монтень.

Не місце прикрашає людину, а соціотип.

Савелій Кашніцький, соціоник, журналіст [29].

Пояснити, що таке тип, однаково важко як стороннім, незнайомим із соціонікою людям, так і ученим, які через свою професію займаються класифікаціями різних об'єктів і явищ. Не підлягає сумніву, що тип – це один із вищих розрядів такої класифікації [16].

Коли стверджуєш, що тип – це комплекс стійких пропорцій людської психіки, багато хто починає не погоджуватися, оскільки не вірять, що в людині є щось незмінне. Нетямущі в типології взагалі не допускають, що стійкі психологічні типи людей існують.

Соціотип (тип ІМ) – це константа, тобто незмінна частка будь-якої комунікативної системи, її невидима інфраструктура.

У кожної людини теж є свій тип ІМ, який неможливо розгледіти неозброєним оком, але саме він визначає так багато в її житті і ріднить з іншими носіями такого ж ТІМу. Люди, що відносяться до одного і того ж ТІМу, демонструють достатньо типову поведінку в тих або інших ситуаціях, а також керуються однаковими мотивами, вирішуючи певні завдання

Аугуста розробила 16 моделей психіки (Додаток 2.А), переконливо і наочно довела, що механізм селекції сприйманих психікою сигналів Юнга і є кодом інформаційного метаболізму Кемпінського, тобто – правилами мови, за допомогою якої передається інформація [3]. Кожна людина – володар одного з таких кодів, тому вона – не лише індивідуальність і представник роду людського, але і носій певного типу ІМ. Типность – результат існування 16 способів сприйняття і переробки отримуваної людиною інформації. Кожен індивід глибоко й усвідомлено відбиває тільки якусь із сторін зовнішнього світу. Особа, якщо навіть вона геніальна – всього лише частка одиниці інтегрального інтелекту людства, яка (одиниця) названа автором СОЦІОН (Додаток 1.Е).

У таблиці-додатку 1.Е 16 типів особистостей, які складають Соціон, подані по "клубах", тобто по тих сферах діяльності, де вони здатні проявити себе найкращим чином, і в яких у них, зрозуміло, є спільні інтереси ("клуби по інтересах"). Як дізнатися, що твій співрозмовник – твій одноклубник, і вам цікаво буде розмовляти на відповідні теми?

Для цього треба знати:

    1. Свій соціотип (канонічну його назву, у вигляді слов’янської абревіатури –ЕСІ, наприклад).

    2. Соціотип співрозмовника.

Якщо перші дві літериваших типів збігаються – ви одноклубники: у вас однаковий базис Юнга, однакові найсильніші психічні функції, які якраз і відбиваються у назві типу:етико-сенсорнийінтроверт раціональний (ЕСІ), ізсоціальноїсфери-клубу. Якщо співрозмовник, наприклад,СЕЕ, то ви з ним – одноклубники, більше того: ви –соквадрали(див. таблицю, комірку даноїсфери), а ця обставина покращує взаєморозуміння.

У таблиці здійснено багато виділень – зверніть увагу, інформація не така вже й проста. Так, усі літери, що входять до канонічної назви типу, підкреслені. Із них напівжирним виділені в абревіатурі назви тільки перші дві, що "відповідають" за потенційні творчі здібності носія типу. 4 носії з однаковими першими літерами складають певний "клуб" – тобтосаме в цій сферідіяльності лежать їхні інтереси, і тутвони будуть успішниминезалежно від того, екстраверти вони чи інтроверти(за останньою літерою назви).

Узагальнюючі назви (або "місії") кожного типу ("Інспектор", "Майстер") виділені у відповідності до квадри(це одна четверта частка соціону, про яку буде сказано далі), в яку вони входять. Так,двома рискамипідкреслені всі 4 типидругої квадри,напівжирнимвиділені всі 4члени четвертої квадриі т.д.

У лівому стовпчику таблиці назви 4-х сфер виділені напівжирним більшим шрифтом. Ще там знаходяться узагальнюючі назви 4-х груп відповідних фахівців (управлінці, гуманітарії тощо), а у дужках – абревіатури сукупності функцій (і англійською мовою, з так званого "міжнародного коду" типу), завдячуючи наявності яких у психіці людина має потенційні здібності до діяльності саме у вказаній сфері. Там також подано пояснювальну характеристику відповідних потенційних фахівців, джерелом якої є саме ця сукупність функцій. Наприклад, сенсорика передбачає перш за всеконкретику(проти абстрактикив інтуїтів), а логіка –мислення. Так відповідні фахівці дістали назву "конкретно-мислячі".

Для більшої наочності майже всю цю інформацію подано в іншому графічному вигляді (у вигляді двох дихотомій із протилежними функціями, які (дихотомії) перетинаються, створюючи тетратомію з чотирма квадрантами) на рис. 1.5.

На рис. 1.5 наочно можна побачити, що сфери-клуби з обох боків мають спільні полюси і відтак – суміжні сфери: виробничо-управлінська з одного боку – суміжна знауковою(спільний полюс –логіка), а з іншого – зсоціальною (спільний полюс –сенсорика). У свою чергу і наукова, і соціальна суміжні згуманітарною.Це говорить про те, що якщо в "своїй" сфері кожен може працювати на "відмінно", то у суміжній – теж не погано: на "добре". А от у протилежній (по діагоналі) сфері щоб йому добитися успіху, на це знадобиться чимало зусиль, що призводить до хвороб і врешті-решт навіть може скоротити життя.

Всім відомі улюблені актори і творці Володимир Висоцький, Андрій Миронов, Олег Даль, Леонід Філатов пішли від нас занадто рано, а саме через те, що займалися не своїм прямим ділом: всі вони з управлінської сфери, а були артистами, що їм коштувало дуже дорого…

Інші приклади того, що виходить із факту "людина не на своєму місці" див. у Додатку 1.Ж.

У спілкуванні людей та їх взаєморозумінні важливими моментами є рівень інтелекту і культура, до якої індивіди відносяться. Але коли говоримо про те, на що завжди налаштована наша психіка(на психічне доповнення і психологічну сумісність),найголовніше – це тип ІМ[16]. Він визначається порядком селекції та обробки психікою отримуваноїінформації. Цей порядок визначає багато психічних властивостей людини: схильності, здібності, інтереси, цілеспрямованість і мотивацію поведінки, стосунки з іншими людьми, естетичні та еротичні смаки.

Так, взаємна дружба індивідів із логічниміетичниммисленням (хоч і не в кожному поєднанні)збагачує обох, збільшує їх задоволеність собою. Етичний поряд із логічним не сумнівається в логіці своїх учинків, логічний – що всі його вчинки є вчинками хорошої людини. Це й єпродовження однієї людини в іншій. "Одна людина – ще не людина: лише в парі вона знаходить гармонійну цілісність", – казав ще Л. Фейєрбах.

У всіх сферах людського спілкування немає правих і винуватих, хороших і поганих. Є лише люди з відповідними і невідповідними типами особистості, або ІМ. Крім того, є люди з більш урівноваженою психікою. Це ті, яким повезло, які виросли, живуть і працюють серед людей із відповідними типами ІМ. І є люди з менш урівноваженою психікою. Це ті, яким не повезло, тому що їх оточення утворене з людей із невідповідними, непідходящими типами ІМ, і його вплив деструктивний [3].

Висновки

  • Людина не народжується з психікою, як чиста дошка, на якій потім можна будь що писати (родині, соціальному оточенню).

  • Головною відмінністю однієї людини від іншої від народження (крім статі) є відмінність у сприйманні, обробці та видачі інформації, тобто тип інформаційного обміну(метаболізму, ІМ).

  • Немає і не може бути природжених невдах, недоумків, конфліктерів тощо, а є люди не на своєму місці та не в своєму (яке здатне їх розуміти, оцінити) середовищі.

  • За потенційну професійну спрямованістьлюдини на одну з 4-охрізних сфер діяльності відповідаютьдві з 4-ох двополюсні ознаки відмінності, а саме –функції, які й дають наукову назву типу особистості цієї людини. Наприклад,логіко-інтуїтивнийраціональний інтровертЛІІ, "Аналітик", буде дуже доречним на спеціальності "маркетинг", щоб навчитися вести маркетинговідослідження (науково-дослідницька сфера і діяльність). А от на місце з безпосередніми контактами з людьми краще його не ставити: там значно краще впораютьсяйого доповнюючі– етико-сенсорні "Продавець" і "Посередник", що й випливає з їхніх узагальнених назв.

  • Молода наука соціоніка, яка крім багато чого іншого винайшла підвалини людськогоспілкування, є методологічною його основою.

  • Вона сформувалася як комплексний науковий напрям, основу якого склали: психологія як наука про психіку людини, соціологія як наука про стосунки в суспільстві та інформатика як наука про обмін інформацією.

  • Сьогодні соціоніку можна вважати українською наукою, тому що її всесвітнє осереддя знаходиться у м. Київ.

  • Не можна налагодити дійсно ефективне спілкування, не враховуючи, що кожен співрозмовник – носій певного типу особистості, яких є 16 різних.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]