Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Tovaroznav_pakuv_mater_i_tari-Sirohman

.pdf
Скачиваний:
349
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
6.56 Mб
Скачать

навколишнього середовища, сумісними із відповідними покривними лаками.

Ущільнюючі пасти не повинні містити шкідливі домішки, мати однорідну консистенцію, стабільну в’язкість, достатню механічну міцність, добру адгезію до металевої поверхні.

Для припоїв важливими є висока міцність, твердість, пластичність і однорідність.

Паяльні рідини (флюси) використовують каніфольні і олеїнові. Основними компонентами їх є: каніфоль + етиловий гідролізний спирт; каніфоль + бензин + конопляна олія; бензин + олеїнова кислота; каніфоль + олеїнова кислота + етиловий спирт; янтарна кислота + етиловий спирт; етиловий спирт + олеїнова кислота + бензойна кислота.

3.3. Класифікація та характеристика видів металевої тари

Основними класифікаційними ознаками металевої тари є: функціональне призначення, матеріал, з якого виробляється тара, конструкція і технологія виробництва.

За функціональним призначенням металева тара поділяється на транспортну, споживчу, виробничу, спеціальну. До транспортної відносять ящики, бочки, барабани, фляги, каністри, контейнери, піддони; споживчої — пляшки, туби, банки, коробки; виробничої — ящики, піддони, лотки, контейнери; спеціальної — збірна, штампована, комбінована тара.

За матеріалом виготовлення тара буває: із чорної лакованої жерсті, із білої жерсті гарячого лудження, із білої жерсті електролітичного лудження, із хромованої лакованої жерсті, із алюмінію і його сплавів, комбінована.

За особливостями конструкцій металева тара буває прямокутна, циліндрична, кругла і фігурна.

За особливостями технології виробництва — збірна і суцільна (штампована).

За станом захисного покриття — нелакована, лакована і літографована.

Найбільша частка на ринку металевої тари належить банкам для напоїв і герметично упакованим стерилізованим продуктам. Виробляється також велика кількість інших не менш важливих різновидностей металевої тари.

61

Металева споживча тара широко застосовується в кондитерській, консервній промисловості, при пакуванні молочних, м’ясних, рибних продуктів, олії, жирів, напоїв, плодів. Завдяки металевій споживчій тарі подовжується термін зберігання харчових продуктів, забезпечується перевезення на далекі відстані.

Перевагою цільноштампованої тари є відсутність прикатаного дна. Оскільки банка штампується разом із дном, немає необхідності в пайці і упакуванні. Розповсюджені цільноштамповані банки в рибоконсервній промисловості. Виготовлення ж кришок для цих банок аналогічне тому, як це робиться для збірних банок.

Велика жерстяна тара. Великі жерстяні циліндричні банки місткістю 3 л і 8 л виготовлюється із жерсті товщиною 0,28—0,40 мм на спеціальних напівавтоматах. Перевірку великих банок на герметичність здійснюють за допомогою водяних тестерів при тиску

0,5—0,6 атм.

Ці банки здебільшого використовують для розфасовки нестерилізованої продукції — томат-пасти, томат-пюре, повидла, згущеного молока, джему і продуктів харчоконцентратної промисловості (сухі овочі, порошкоподібні продукти).

Банки жерстяні для консервів виготовляються з таких видів жерсті:

білої листової марки ЖК;

білої лакованої листової або рулонної марки ЖК;

білої електролудженої;

білої електролудженої лакованої;

чорної лакованої.

Консервні банки виготовляють двох типів:

І тип — циліндричні, збірні, збірні з язичком і цільноштамповані;

II тип — фігурні, цільноштамповані прямокутні, овальні та еліптичні.

Залежно від розмірів і типів банок для виготовлення жерстяної тари застосовують різні номери жерсті.

Зовнішня і внутрішня поверхні банок можуть бути лаковані й нелаковані.

Цільноштамповані банки №8, які використовують для розфасовки стерилізованих рибних консервів, мають бути з лакованою внутрішньою поверхнею.

Інша металева споживча тара. Крім герметичної металевої тари, яка застосовується для консервованих харчових продуктів, жерстяна тара також використовується для пакування гігроскопічних товарів (чай, кондитерські вироби, спеції).

62

Ці види споживчої тари можуть виготовлятися з білої лудженої жерсті або із чорної (горячоабо холоднокатаної) з відповідним покриттям лаком або ґрунтоемаллю.

Основні види жерстяної споживчої тари:

цільноштампована;

циліндричні збірні банки і фасовані збірні коробки. Цільноштампована споживча тара складається із двох деталей

низу і кришки. Із цільноштампованих деталей можна виготовити круглі і фасонні банки із заокругленими кутами невеликої висоти. Найбільш поширені вироби круглої і овальної форм.

Циліндрична збірна споживча тара за своєю місткістю і формою (висотою) може бути різною, починаючи від малих баночок (для спецій) до банок місткістю 2-3 л. Циліндричні банки самі по собі не є герметичною тарою, але при закупорюванні їх липкою водогазонепроникною стрічкою на стику кришки і низу стають майже повністю герметичними. Така тара може застосовуватися для упаковування гігроскопічних і ароматичних продуктів (какао, кава).

Фасонні збірні коробки застосовують для упакування вищих сортів чаю, кондитерських та інших виробів. Нижня частина фасонних коробок складається із двох деталей — корпуса і дна, які кріпляться до корпуса закаткою. Для виготовлення такої тари застосовується біла луджена або чорна лакована жерсть гарячої чи холодної прокатки.

Аерозольна тара з’явилась недавно, але розвиток її здійснюється інтенсивно. Основна відмінна особливість аерозольної тари полягає в тому, що вміст банок-балончиків знаходиться під значним тиском (3—10 атм) і може виводитися окремими дозами або повністю у вигляді струменя, піни чи в розчинному стані.

Аерозольні упаковки виготовляють із чорної і білої жерсті або алюмінію способом зварювання, запаювання і глибокої витяжки. Цей вид аерозолів є відносно новим і недавно почав виготовлятись промисловістю. Асортимент харчових аерозолів ще невеликий. Він включає сиропи для напоїв, шоколадні напої, соуси для м’яса, збиті вершки. Застосовані газовитискачі не повинні бути токсичними, дорогими, викликати в продукті шкідливих змін. Витискувачами аерозолів харчових продуктів є азот, окис азоту і вуглекислота. Ці гази відрізняються різним ступенем розчинності продуктів.

В аерозольній упаковці використовують два основні типи клапанів. Один видає продукт у вигляді піни (збиті вершки), другий — має посаджену до дна трубку, може виділяти продукти у

63

розпиленому вигляді. Місткість посудини харчових аерозолів становить 170—340 і 450 г, причому газовитискач займає не менше 1/3 вмістимого об’єму.

За літературними даними, продукти, затарені в аерозольні упаковки, піддаються більшій внутрішній корозії, ніж упаковані без тиску. Тому внутрішню поверхню посудини слід покривати захисним покриттям.

Упаковка аерозолей під тиском не запобігає розвитку мікроорганізмів і псуванню харчових продуктів. Тому правила зберігання звичайних продуктів обов’язкові і для аерозолів.

Напівжорстка упаковка для рідких і твердих харчових продуктів формується за рахунок алюмінієвої фольги. Алюміній легкий, не токсичний, не впливає на смакові властивості упакованого продукту, забезпечує захист від світла, водяних парів, проникнення газів і ультрафіолетових променів, має високу механічну міцність, гнучкість, опір корозії, можливість до повторного використання. Крім того, для створення упаковок з алюмінію використовується невелика кількість матеріалу. Кожна упаковка — компактна, має обмежені габарити, створюється на фасувальних автоматах.

Алюмінієві туби широко використовують для розфасовки і зберігання томатної пасти, соусів, плавлених сирів, майонезу, хрону, джему і меду. Вони мають ряд переваг перед скляною і жерстяною тарою: легкість і декоративність тари, низька вартість при малому виробництві сприяють більш тривалому зберіганню харчових продуктів без псування. Для виготовлення туб застосовують алюміній марок А-00 і А-0 товщиною 4-5 мм. У світовій практиці близько 30 видів продуктів упаковують в алюмінієву фольгу.

Підприємства харчової промисловості використовують фольгу з алюмінію марок А5, А6, АО товщиною від 0,008 до 0,2 мм, гладку і пофарбовану, кашировану сульфітним папером і пергаментом. Пакувальні матеріали на основі алюмінієвої фольги легкі, стійкі до впливу атмосферного середовища, з високими антикорозійними характеристиками, термостійкі, міцні, здатні надавати естетичний зовнішній вигляд, нетоксичні, забезпечують абсолютну герметичність, газо-, порохо- і вологонепроникливість, а також стерильність. Правильно підібране поєднання матеріалів з алюмінієвою фольгою дає змогу одержати такі характеристики, яких немає в жодному з відомих матеріалів.

Необхідність в алюмінієвій фользі, за даними американської фірми «Рейнольде Металз», зростатиме на 5,4 % за рік. Поясню-

64

ється це тим, що використання фольги в пакувальних матеріалах підвищує збереження харчових продуктів на 25 %. Витрати алюмінієвої фольги становлять у США 2 кг, в Італії — 1,2 кг, в Японії — 1 кг, у Великобританії — 0,9 кг і в Україні — 0,3 кг на одну людину.

В Україні потреби підприємств у фользі забезпечуються за рахунок експорту з Росії, Вірменії, Словаччини. У зв’язку з розвитком агропромислового комплексу і розширенням сфери застосування сучасних пакувальних матеріалів загальна потреба в алюмінієвій фользі в Україні зростатиме до 45—50 тис. т на рік.

Зметою задоволення потреб України в алюмінієвій фользі та пакувальних матеріалах на її основі передбачено будівництво Запорізького фольгопрокатного заводу. Проектна потужність підприємства — 36 тис. т на рік, у тому числі з гладкої фольги — 18,5 і з різними видами обробки — 17,5 тис. т. Для кави, печива, сухого молока, сублімованих та заморожених продуктів використовують фольгу товщиною 0,01 мм з багатокольоровим друком, кашируванням, з нерозтяжною і поліетиленовою плівками; для йогурту, кремів — 0,04 мм з багатоколірним друком і термозварним лаком; для морозива, пакетів різного призначення — 0,1 мм, пофарбовану з багатоколірним друком і кашировану з папером; для цукерок, шоколаду, пакетів з концентрованими сухими супами — 0,012 мм з багатоколірним друком, кашировану з папером і поліетиленовою плівкою.

Залюмінієвої фольги випускають лотки й підноси багаторазового використання. Лотки мають прямокутну, овальну або круглу форму і використовуються для випікання різних кондитерських виробів. Крім відповідної форми, завдяки термостабільності фольги, забезпечується висока якість випічки. Готові вироби обгортають термоусадковою плівкою і упаковують у картонні коробки.

Одним із нових видів споживчої тари є кеги, що в перекладі з англійської мови («кег») означає бочечка. Вона являє собою циліндричну посудину з міцної нержавіючої сталі, що має у верхній частині отвір з різьбою, в який вкручується фіттінг з трубкою, що опускається до дна. Конфігурація кега передбачає захист його від високого надлишкового тиску.

Перші розробки кегів у Європі відносять на кінець 60-х років. Кеги призначені для пива і безалкогольних напоїв місткістю 10, 15, 20 л. У пивоварній галузі є декілька стандартів — ЕІЖО-КЕС

іКЕО (табл. 3.1).

65

Таблиця 3.1

ОСНОВНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ КЕГІВ

Показники

 

EURO

DIM

 

 

 

 

 

1

 

2

1

2

 

 

 

 

 

 

 

 

Об’єм, л

30

 

50

30

50

Зовнішній діаметр, мм

408

 

408

381

381

 

 

 

 

 

 

Внутрішній діаметр, мм

392

 

392

360,5

360,5

 

 

 

 

 

 

Висота, мм

365

 

532

400

600

Довжина фіттінга з трубкою, мм

325

 

490

70

570

 

 

 

 

 

 

Висота внутрішньої порожнини кега, мм

296

 

461

341

541

 

 

 

 

 

 

Маса без фіттінга і трубки

9,9

 

11,8

9,2

11,4

 

 

 

 

 

 

Аерозольні контейнери. У виробництві металевої аерозольної тари можуть використовуватися ті самі матеріали, що й для упаковки харчових продуктів, але необхідно враховувати деякі особливості, притаманні цьому виду упаковки із-за підвищеного внутрішнього тиску.

З метою збереження міцності ємкості в умовах високого внутрішнього тиску, повздовжні шви збірної аерозольної тари зазвичай зварюють. Останнім часом в упаковці аерозолей почали все частіше використовувати цільнотягнуті або штамповані банки.

Внутрішні покриття контейнерів мають бути стійкими до дії не лише упакованої речовини, але й до впливу газовитискувача. Для внутрішнього покриття аерозольних контейнерів застосовують три основні види емалі: вінілові, фенольні і епоксидні.

Банки з фрикційною кришкою. Банки з фрикційною кришкою випускають різних розмірів — від 118 мл до 3,8 л. Розрізняють фрикційні кришки для звичайного та більш надійного закупорювання. Перші здебільшого застосовують для зберігання порошків і паст, тоді як останні забезпечують більш надійне закупорювання, придатне і для рідин. У випадку, коли банка використовується як транспортна тара, кришка додатково фіксується в декількох місцях за допомогою припою або спеціальних металевих зажимів.

Металеві банки з різьбовим закупорюванням. Банка з криш-

кою, що нагвинчується, може називатися банкою з різьбовим закупорюванням. Банки прямокутних форм називають банками типу F (F — style), розміри яких становлять від 118 мл до 7,6 л. Аналогічно круглим металевим банкам, розміри традиційно вка-

66

зують тризначними числами — перші дві цифри позначають розмір дна банки, а третя — висоту.

Наступним різновидом є циліндричні банки з конусоподібним верхом, місткістю від 89 до 946 мл. Банки більших розмірів мають дно квадратної форми.

Металеві контейнери випускають багатьох видів: цільнотягнуті банки із ковзкою кришкою; банка із круглою основою і конусоподібним верхом і кришкою, що нагвинчується; подовжений контейнер об’ємом 3,8 л, який має ручку у вигляді стрічки, і банка об’ємом 18,9 лзквадратною основоюта ручкою увигляді кільця (рис. 3.4).

а

 

 

 

в

 

 

 

б

 

 

г

Рис. 3.4. Металеві контейнери

а— цільнотягнута банка із ковзаючою кришкою;

б— банка із круглою основою і конусоподібним верхом та нагвинчуючою кришкою;

в— контейнер з ручкою у вигляді стрічки; д — банка з квадратною основою

іручкою у вигляді кільця

Банки із ковзкою кришкою. Банки малої висоти із ковзкою кришкою виготовляють штампуванням білої жерсті з наступним витягуванням до необхідної величини, потім зріз краю обтискується або згинається. До формування виробу на поверхню листового металу наносять литографським способом декоративні зображення. Таким способом виготовляють банкидлямазі абокремудля взуття.

Фігурні банки. Порівняно недавно стали виробляти банки з рел’єфною поверхнею, а також некруглої форми, для чого застосовують механічний, пневматичний або гідравлічнийспособи формування.

Алюмінієві лотки. Дрібні лотки із тонкого алюмінієвого листа застосовують для заморожених харчових напівфабрикатів і для пакування випічки. Лотки випускаються круглої, а іноді фігурної форми у різних конфігураціях. При цьому більшість лотків має гофровані бокові стінки.

Існує три основних види закупорювання: з вертикальною кромкою, яка відчиняється в сторону плоскої кришки; з горизонтальною крайкою, в якій кришка приєднується термозварюванням; з горизонтальною кромкою, під яку закатується кришка. Кришки виробляють із картонних дисків (часом із прозорим віконцем),

67

плоскої алюмінієвої накладки, яка має направлену вниз кромку і може закатуватись під край лотка. Для упаковки продуктів, висота яких більша висоти лотка, застосовують випуклі накладки із алюмінію або прозорої полімерної плівки.

М’які туби. Вони використовуються в таких сферах, як упаковка зубної пасти, фармацевтичної продукції, косметики, а також побутової і промислової хімії.

Металева туба зручна тим, що дає змогу використовувати строго необхідну кількість рідких і пастоподібних продуктів. Для закупорювання тюбиків, які передбачається застосовувати багаторазово, використовують ковпачки, що нагвинчуються. Туби мають невелику масу, придатні для автоматизованого фасування продукції на великій швидкості, з гладкою поверхнею, на яку легко наноситься довговічне різнокольорове оформлення.

Виготовлення м’яких туб може забезпечувати пластичний метал, придатний до обробітку в холодному стані, але найбільш розповсюдженим єалюміній. Більшкрупні тубивиробляють із жерсті.

Якщоконтакт продукції з металевою поверхнею не допускається, тоді середину покривають воском або розчином полімерів (олов’яні туби). Для покриття алюмінієвих туб використовують фенольні, епоксидніівініловіемалі, якімаютькращі властивості, ніжвіск.

Стальні бочки. У виробництві бочок застосовують як холоднокатану, так і гарячекатану сталь. Холоднокатана сталь чистіша і на неї простіше наносити полімерні покриття.

Днища і кришкиштампуютьізлистівметалу. Внутрішнє захисне покриття наноситься на кожну деталь і просушується термічним способом. По краях верхнього і нижнього днища наноситься паста для ущільнення швів, і вони приєднуються до корпуса. Верхня частина бочки забарвлюється, або на неї наноситься літографія.

Корозійна стійкість забезпечується фосфатируванням. Більш високу ступінь захисту забезпечують фенольні емалі. Вони широко застосовуються для пакування продуктів, які потребують високої якості покриття. Крім фенольних емалей, застосовують вінілові емалі і епоксидні покриття, ПВХ, ПЕ.

Стальні бочки випускають із закатним або відкритим верхом

(рис. 3.5).

Закатні бочки мають два закупорювальні вузли з фланцями розмірами 5,1 і 1,9 см, які розміщені на протилежних краях верхнього днища бочки. На закупорювальних вузлах є різьба, вони закриваються різьбовими пробками з гумовими або азбестовими прокладками. Отвір меншого розміру призначений для вентиляції, а більш широкий — для заповнення бочки і приєднання крану.

68

Кільце, що стягується болтом

Кришка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кромка

 

 

 

Отвір діаметром 19 мм

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Верхній

 

 

 

Отвір

 

утор

 

 

 

діаметром

 

 

 

 

 

 

 

 

51 мм

 

 

 

 

 

 

 

 

Обручі

 

 

 

 

 

качання

 

 

 

 

 

Нижній утор

Рис. 3.5. Металеві бочки з відкритим верхом (зліва)

і закатні (справа); перші мають зйомну кришку, на других днища незйомні, і для вилучення продукту є отвір під шпунт

На бочки з відкритим верхом вільно надівається кришка. При цьому в канавці навколо краю корпуса розміщують ущільнювальну прокладку, за рахунок чого кришка щільно прилягає до ободу бочки. Для щільної фіксації кришки використовують кільце, яке стягується болтом. Обручі катання формуються на рівних відстанях від днищ ізабезпечують значнуміцність та жорсткість бочки.

Фляги металеві. Фляги використовують двох типів: ФА — цільнотягнуті алюмінієві; ФЛ — зварні стальні з наступним лудженням.

Умовні позначення містять позначення типу фляги, номінальну місткість у літрах і позначення стандарту. Наприклад, умовне позначення цільнотягнутої алюмінієвої фляги місткістю 25 л виглядає так — ФА–25 ГОСТ 5037-97.

Фляги типу ФА виготовляють із алюмінію або алюмінієвих сплавів: корпус — із листа алюмінію або стрічки марок А7; А6; А5; А0; АДО; АДІ; АДОМ; АДІМ. Кришки виготовляють із загартованих листів або стрічки марок А7Н; А6Н; АОН; АДОН; АДІН. Опорнийобруч — ізсталевого листа товщиною не менше 2 мм.

Фляги типу ФЛ виготовляють: корпус і кришка — із тонколистової сталі не нижче ІІ групи, опорний обруч — із стального листа товщиною 3 мм.

69

Ручки, верхній обруч і арматуру фляг виготовляють із тонколистової або стрічкової сталі не нижче ІІ групи або із алюмінію і алюмінієвих сплавів. Корпус і кришки фляг типу ФЛ усередині і зовні покривають оловом марки , обручі, ручки і арматура фляг, виготовлена із сталі, покривається оловом, цинком або кадмієм.

На кожну флягу штампуванням наносять маркування: найменування підприємства-виробника або його товарний знак; умовне позначення фляги; рік і місяць виготовлення. Гарантійний термін експлуатації фляг — один місяць, з дня використання.

Дефекти металевої тари

До дефектів металевої тари належать: дефекти в результаті незадовільної якості металу, неправильного режиму нагріву перед обробкою або порушення технології при обробці.

До дефектів, які виникають у результаті використання неякісного металу, належать тріщини, волосовини, шлакові, усадкові раковини та рихтолу.

Тріщини виникають при гарячому обробітку червоноломкого металу або металу з великими неметалевими домішками.

Волосовини — це неглибокі тріщини, які проявляються на прокаті там, де на відливах були раковини.

Рванини являють собою різновидність тріщин з хвилястими краями. Вони виникають при обробці тиском перепаленої або недогрітої сталі і при холодній обробці металу з наклепом.

Плівки — це тонкі плівки на поверхні прокату, які легко відділяються. Проявляються при обробці сталі з застиглими на поверхні бризками металу.

Раковини — це відкриті або закриті порожнини в тілі відливки. Розрізняють раковини газові з гладкою поверхнею, усадкові з шорсткою поверхнею, земляні, заповнені формувальною сумішшю, шлакові, заповнені шлаком.

У результаті неправильного режиму нагріву може виникнути

перепалення металу.

Перепалення металу є наслідком нагріву сталі до температури вище 1250 ºС в окислювальному середовищі і виражається в появі на поверхні зерен металу окислювальної плівки. Це послаблює міжкристалічний зв’язок, обумовлює крихкість і появу тріщин при обробці металу тиском.

70

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]