Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Tovaroznav_pakuv_mater_i_tari-Sirohman

.pdf
Скачиваний:
349
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
6.56 Mб
Скачать

Використовують спеціальне внутрішнє покриття контейнерів Templiner, яке захищає вино, пиво та інші продукти від дії різких коливань температур.

Складні контейнери використовують для перевезення згущеного молока, фруктових концентратів, глюкози, мастильних матеріалів тощо. У зв’язку з тим, що очищення таких місткостей від залишків рідини пов’язане з певними труднощами, розроблено вкладиші, закладка яких може забезпечити повторне використання контейнерів без очищення.

Компанія Kohker Liguihold використовує сучасне екструзійне обладнання для поліетиленових мішків-вкладишів місткістю 1000 л, які застосовують для зберігання молока, фруктових соків, мастил тощо. Вони мають високу механічну міцність, оптимальне сполучення зливної і заливної клапанних систем, спеціальний запірний пристрій, який забезпечує зручне наповнення й видалення, а також невелику масу і вологонепроникність.

Шестигранний оборотний складний контейнер IBC Octobox виготовляють із композиційних матеріалів, що піддаються регенерації. Він захищає розташований усередині мішок з рідкими (до 1000 л) або гранульованими чи порошкоподібними продуктами, об’ємом 1,7 м3. Конструкція цього контейнера дає змогу завантажувати його зверху, знизу або одночасно. Для повного звільнення контейнер не потрібно перевертати чи нахиляти.

Англійська фірма «DS Smith Plastics» створила нові невеликі прозорі полікарбонатні бочки із сферичною камерою, куди поміщають гнучкий вкладиш із пластика. Витіснення рідини із камери здійснюється стиснутим повітрям або вуглекислим газом, які вводяться у простір між внутрішньою і зовнішньою поверхнею контейнера. Це виключає контакт газів з продуктом. При повторному заповненні цих бочок замінюють вкладиш, що усуває необхідність очищення і стерилізації внутрішньої стінки бочок. Вартість цих бочок складає 60 % від вартості бочок із нержавіючої сталі, а маса — усього 25—33 %. Такі бочки широко використовують у ресторанах і пивних барах.

Нюрнберзька пивоварня «Tuch er» розробила бочку, яка здатна самостійно охолоджувати пиво до +8 °С всього за півгодини. Вона має подвійні стінки, призначена для багаторазового використання, і її об’єм становить 20 л. За допомогою водяної пари та охолоджуючого реагенту пиво вдається зберегти холодним близько 8 годин.

221

9

МЕТОДИ

ІТЕХНОЛОГІЇ УПАКУВАННЯ

9.1.Особливості транспортного упакування

Існує багато технологій транспортного упакування. Найбільш розповсюдженим і недорогим вважається упакування у поліетиленову термоусадкову плівку. Ця плівка випускається у вигляді рукава, полотна і підходить для групової упаковки будівельних матеріалів, ПЕТ абоскляних пляшок, косметичної продукції тощо.

Така упаковка захищає товар від зволоження, завдяки водо- і паронепроникності плівки, від пошкодження, при перевезенні (термоусадкова плівка легко зварюється, утворює міцні шви і надійно фіксує навіть дуже крихкий товар, а якщо він установлений на підкладку, ризик механічних пошкоджень зменшується вдвічі), від навмисного вилучення товару, оскільки для упакування товару в пошкодженутермоусадкову плівкунеобхідне спеціальне обладнання.

Така упаковка легка, займає невеликий об’єм, стійка до значних коливань температури (поліетиленова плівка здатна зберігати міцність навіть при температурі до –70 ºС).

Для транспортування нефасованої продукції перспективним є гігієнічне пакування «Polybac-in box», яке знайшло широке розповсюдження у США і Європі.

У пакувальній галузі важливим є раціональне використання сировинних ресурсів. Так, директивами Європейського співтовариства передбачається вторинна переробка більшої частини пакувальних матеріалів. Для виконання цих вимог підприємствам, які відвантажують нефасовану продукцію у коробках із картону, необхідні певні системи пакування, що забезпечують повторну переробку пакувальних матеріалів. На основі цього пакувальні контейнери повинні бути захищені від забруднення продукцією, яка знаходиться всередині, а сама продукція повинна бути захи-

222

щена від забруднень упаковкою, що може виготовлятись із повторно перероблених матеріалів.

Ефективне розв’язання цього завдання полягає в тому, що в контейнер вставляють поліетиленовий пакет. За цією системи пакування можлива вторинна переробка картону, що робить її екологічною і сучасною, на відміну від пакування в коробки, виготовлені із вощеного або покритого пластиком гофрокартону.

Угофрокартонних коробках з поліетиленовими пакетами можна пакувати і транспортувати різноманітну суху продукцію, а також заморожені продукти, кондитерські вироби, масло, маргарин, смакові добавки тощо.

Дубльовані поліетиленом коробки із гофрокартону найбільше підходять для упаковки маргарину, масла, інших жирів, які використовуються у хлібопекарній та кондитерській промисловості. При пакуванні цих виробів поліетиленовий пакет необхідно закривати так, щоб він щільно прилягав до продукту і всередині упаковки не було повітря.

Для пакування фруктів і овочів поліетиленові пакети забезпечують перфорацією, щоб об’єкти зберігання могли дихати, але при цьому пакет і коробка були закриті зверху. У супермаркетах Великобританії овочі і фрукти виставляють на реалізацію у транспортних контейнерах — пластикових лотках із вкладеним поліетиленовим пакетом, який відкривається на прилавку.

Укоробках з вкладеними поліетиленовими пакетами поставляють продукцію у роздрібну торгівлю підприємства ресторанного господарства і швидкого приготування.

УВеликобританії випускають обладнання, завдяки якому обробляють до 17 коробок за хвилину, є стандартним засобом автоматизованої системи пакування у Європі, США, Росії. Сучасна техніка дає змогу із фальцьованого поліетиленового рулону за одну операцію виготовити пакет, вкласти його в коробку і загорнути на краї контейнера. Таким чином можна підготувати тару для укладання і пакування різних видів продукції.

Автоматизований процес пакування в коробки наведено на схемі (рис. 9.1).

За цією схемою машина збирає коробку із плоскої складеної і заклеює дно, наступна — виготовляє пакет із рулону поліетилену, вкладає його в коробку і загортає на краї. Далі коробка надходить на пристрій для завантаження, на якому проходить наповнення продуктом. Спосіб наповнення залежить від виду продукції. Після заповнення коробка надходить на пристрій, де загорнутий на краї коробки пакет піднімається і закривається

223

складанням або запечатуванням. На заключній стадії закриваються і запечатуються верхні клапани коробки.

Рис. 9.1. Схема автоматичного упакування в коробки

1 — зборка коробок і заклейка дна; 2 — виготовлення і укладка поліетиленового пакета в коробки; 3 — наповнення коробок; 4 — складання і заварювання пакетів у коробках; 5 — закривання і заклейка коробок.

Кожний агрегат обладнано програмним командним пристроєм (ПКП-PLC), який обмінюється керуючими сигналами з попередніми і наступними машинами. Ця лінія також придатна для роботи з лотками, виготовленими з гофрокартону чи пластмаси. Такі лотки часто використовують для пакування овочів, фруктів, рибних і м’ясних продуктів. Пакети можна вкладати і в циліндричні барабани, які використовуються при пакуванні деяких продуктів. У цілому система пакування «Polybac-in box» займає одне із про-

224

відних місць серед сучасних способів транспортної упаковки.

Досить поширеною є групова упаковка «Jaffa». Раніше використовувався традиційний спосіб пакування готової продукції у міцні ящики із гофрокартону. Разом з тим ця упаковка досить дорога і вимагає нанесення на зовнішню поверхню транспортної тари інформаційних даних щодо споживчої тари.

Для поєднання переваг сучасної групової упаковки у термоусадкову плівку з надійністю традиційних ящиків із гофрокартону розроблено упаковку, яка забезпечує підвищення завантаження транспорту продукцією у пакетах і пляшках. Патентом України захищену конструкцію групової упаковки, зображеної на рис. 9.2.

4

3

2

6

5

1

Рис. 9.2. Групова упаковка «Jaffa» пакетів Tetra Pak

1 — пластина; 2 — пакет; 3 — накладка; 4 — виріз; 5 — термоусадкова плівка; 6 — захисна стінка.

У цій конструкції жорстка гофрокартонна пластина обтискується з двох сторін рядами пакетів «Тетра-Пак». Висота пластини перевищує висоту пакета. Зверху на пакети прикладається накладка з вирізами, ширина якої дорівнює ширині блоку. Зовнішні краї накладок перешкоджають зминанню пакетів у тарі. Прозора плівка у вирізах фіксує пакети. Накладка виконана Г-подібною і вертикальна частина її утворює захисну стінку, яка розташована перпендикулярно пластині. Завдяки цьому маса і транспортні перевантаження у вертикальних взаємоперпендикулярних площинах сприймаються пластиною і стінкою, а в горизонтальній — накладкою. У ній вирізані вікна надмаркуванням датиодногоіз пакетів.

Групова упаковка пакетів «Тетра-Пак» готується таким чином. З конвеєра пакети направляють у формувач і вибудо-

225

вують у ньому два ряди по шість штук. Між рядами закладають пластину, яку обтискують пакетами, наривають зверху накладкою, притискують захисну стінку, обгортають термоусадковою плівкою і здійснюють її усадження. Обтиснута пакетами пластина не втрачає стійкості навіть при сильному перевантаженні. У складських приміщеннях піддони з блоками штабелюють.

Групова упаковка може застосовуватись для пачок печива. При цьому по обидві сторони від пластини, висота якої перевищує подвоєну ширину пачки, ставлять по два ряди з кожної сторони на велику бокову сторону пачки печива у два шари. Якщо на боках пачки зроблено маркування на різних ящиках, то половину пачок повертають на 90 або 180 ºС і збирають у блок так, щоб з різних сторін від пластини було видно інформацію на пачках. Блок загортають у взаємоперпендикулярних площинах плівкою і після термоусадження отримують герметичну упаковку, яка не боїться вологи, не сприймає сторонніх запахів і може витримувати механічні навантаження.

Цукерки, кухонну сіль, косметичні вироби в картонних коробках, аналогічних групових упаковках, перевозять і зберігають з меншими затратами. Молочні продукти в упаковці типу «ПюрПак» можуть бути упаковані двома способами: 1 — верх коробки покривається перед загортанням плівкою; 2 — з кожної сторони від пластини пакети з молоком розміщують у два ряди із розташуванням гребенів уздовж ряду, а потім між ними закладають горизонтальну картонну тригранну піраміду, верхня бокова грань якої лежить на площині вершин гребенів пакетів, і накривають накладкою.

У груповій упаковці під скляними пляшками знаходиться підкладка з низькими боковими стінками, висота яких не перевищує відстані від основи до циліндричної частини пляшки. Три стінки жорстко зв’язані з основою, а четверта через компенсатор, який є послабленим, наприклад, отвором у місці згину стінки пониженої жорсткості. Пляшки направляються з транспортера на підкладки, без ручного перенесення або маніпулятора. При термоусаджуванні плівка сама піднімає і фіксує послаблену компенсатором стінку. Обтягнуті плівкою пляшки захищені знизу підкладкою із гофрокартону. В такому вигляді упаковка завантажується в транспортні засоби.

Таким способом можна пакувати різноманітні товари, зберігаючи їх товарний вигляд і знижуючи собівартість технологічних операцій пакування.

226

9.2. Асептична технологія упакування

Глобальною проблемою для виробників продовольчих товарів є збільшення терміну зберігання продукту з одночасним збереженням їх цінних властивостей. Тому актуальними є асептичні технології приготування і упакування продукції. Значні успіхи в цьому досягнуто компанією Nichrome India Ltd, яка займається дослідженнями в галузі упаковки, зокрема використання асептичного пакування рідин у поліетиленові пакети.

Упаковка «Bag in Box» (мішок у ящику) орієнтована в основному на виробництво напівфабрикатів для харчової промисловості і системи ресторанного господарства (Fast Food). У мішки місткістю від 3 до 1300 л можуть бути упаковані томатна паста і продукти на основі томатів (кетчупи, соуси), соки, фруктові і овочеві пюре звичайні і концентровані, соки і їх концентрати, фруктові десерти, вино, молочні продукти. Асептичні технології виробництва продукції і її фасування дозволяють забезпечити зберігання продукції до одного року при нерегульованій температурі і без застосування консервантів.

Асептичні технології пакування досягаються відповідною схемою обробітку харчових продуктів і фасуванням їх у стерильну упаковку (рис. 9.3).

Підготовка напівфабрикатів до фасування вимагає термічного обробітку у пастеризаційних модулях. Системи пастеризації «Тетра-Пак» можуть максимально інактивувати хвороботворні бактерії і спори без змін фізико-хімічних і органолептичних показників продукту. Пастеризаційні модулі дають змогу обробляти у потоці продукти з різними показниками в’язкості. Температурний обробіток здійснюється перегрітою водою для запобігання пригорання продукту і максимально ефективного теплообміну. Системи бувають автоматичними і напівавтоматичними.

Важливим етапом асептичної технології є збереження стерильності продукту після пастеризації при фасуванні. Стерильність продукції досягається відповідною якістю мішків, у яких передбачено оригінальні клапанні системи для наповнення і використання, а також пакувальним обладнанням. У такі мішки можуть фасувати рідкі продукти, готові страви тощо. Їх зручно зберігати і транспортувати.

227

228

 

 

Стерильні мішки

 

 

Асептичний наповнювач

 

 

 

 

 

 

Зовнішня упаковка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Конструкція клапана

Асептичний відбір продукту

запатентована

Автоматичне управління

Новітні технології пастеризації

Рис. 9.3. Концепція асептичної технології

228

Компанія «Тетра-Пак» випускає кілька типів асептичних і неасептичних мішків. Асептичні мішки призначені для зберігання продукції при температурі оточуючого середовища без консервантів. Вони можуть мати для системи клапанів «стар асепт» середній бар’єр проникнення кисню (1,5 см3/24 год/1 Атм/50% ОВ) і супербар’єр (0,02 см3/24 год/1 Атм/50% ОВ). Неасептичні мішки передбачають зберігання продукції при низьких температурах або з консервантом.

Для асептичного пакування мішки великих об’ємів можуть комплектуватися спеціальними асептичними клапанами, що забезпечують відбір продукту (рис. 9.4).

Адаптер для швидкого підключення

Пара

Продукт

Рис. 9.4. Схема клапана для відбору продукту

Це дуже зручно, коли необхідно використати лише частину продукту із мішка, не порушуючи загальної стерильності.

Багатошаровий мішок складається із зовнішнього ламінованого шару, який є бар’єрним, і двох внутрішніх шарів, що мають контакт з продуктом. Залежно від типу мішка, виду продуктів, для його виготовлення застосовують такі матеріали: поліетилен, поліамід високої якості, металізований поліефір, алюмінієву фольгу. Сполучення цих матеріалів забезпечує необхідні бар’єрні властивості мішка, що гарантує заданий термін зберігання продукції (рис. 9.5).

229

Два внутрішні шари спеціального харчового поліетилену

Зовнішній шар з бар’єрним прошарком

Рис. 9.5. Структура асептичних мішків

Геометричні форми мішків можуть бути різними і залежать від форми і типу вторинної жорсткої упаковки (картонні ящики, полімерні і металеві бочки, контейнери). Всі мішки виробляються компанією Лікві Бокс Європа (Великобританія), які мають чотири заводи (Великобританія, США, Індія, Китай). Виготовлені мішки відправляються в Голландію для асептичного обробітку, а потім направляються замовникам.

Асептичне фасування продукції в такі мішки в Україні здійснюється на установці «Стар Асепт». Процес фасування проходить таким чином: оператор насаджує клапан пустого мішка на спеціальний затискувальний пристрій, який автоматично стерилізує парою і відкриває клапан. Потім відбувається наповнення мішка, стерилізація парою простору в мішку, який залишився, закривання клапана, і заповнена тара переміщується конвеєром (рис. 9.6).

На цій упаковці один клапан забезпечує надійне асептичне і вільне наповнення мішка продукцією з різними частинками при мінімальному об’ємі стерильної камери. Стерилізація парою забезпечує високу стерильність, а конструкція клапана гарантує повну стерильність під час стерилізації і наповнення.

Сучасний спосіб асептичного консервування полягає в тому, що продукти швидко нагрівають у потоці, потім охолоджують і фасують у стерильні мішки або іншу тару, яку закупорюють в умовах, що виключають повторне обсіменіння продуктів мікроорганізмами. Таким чином, продукт і упаковка стерилізуються окремо, що дозволяє оптимізувати процеси ступенево, окремо один від одного. Водночас, технологія асептичного консервуван-

230

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]