Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Tovaroznav_pakuv_mater_i_tari-Sirohman

.pdf
Скачиваний:
349
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
6.56 Mб
Скачать

6

ПОЛІМЕРНА ТАРА

6.1. Пакети поліетиленові

Пакети поліетиленові виробляються різних типів і розмірів. Вибір пакета залежить від його призначення, виду упакованого товару, його об’єму, маси, наявності гострих кутів тощо.

Розрізняють кілька різновидів пакетів. Пакети типу ручки мають висічену і посилену поліетиленову ручку (reinforced patch handle). Закріплення ручки досягається методом гарячого зварювання, холодного склеювання та інтегрованим методом, який передбачає приварювання у верхній частині пакета більш товстої плівки, в якій висікають ручку. Пакети з петельною ручкою (soft loop handle) і пакети «майка» (T-schirt shopping bug), що являють собою одноразові пакети з нанесеним друком.

Матеріал для виготовлення пакетів обирають з урахуванням типу ручки. При цьому застосовують такі види поліетилену:

ПЕВТ (LD PE-low densiti polyethylene) — для пакетів з будь-

яким типом ручок; такі пакети безшумні, глянцеві, погано проколюються гострими предметами, витягуються, їх не рекомендують для зберігання і транспортування гарячих продуктів;

ПЕНТ (HDPE-high density polietylene) — переважно для «майки»;

він «шумний», має матову поверхню, міцний на розрив, але легко проколюється гострими предметами, піддається структурним деформаціям поверхніінаньомуважкодосягтиякісногозображеннямалюнку;

поліетилен середнього тиску (PE-mix) — використовується для посилення вантажопідйомності пакета або зменшення товщини при збереженні тієї самої міцності, рекомендується для друку графічного і нескладного растрового зображення;

багаторазові плівки (CO-EX), наприклад, зовнішній LDPE з нанесенням складного друку, а внутрішній шар підсилюється НДПЕ і вони зварюються в процесі екструзії.

Вантажопідйомність, довговічність та собівартість пакетів залежать від товщини плівки. Оптимальною вважають товщину від

45 до 55 мкм.

171

Поліетиленові пакети випускають різнихрозмірів(табл. 6.1).

Таблиця 6.1

РОЗМІРИ І ОРІЄНТОВНА МАСА ВАНТАЖУ ДЛЯ ПОЛІЕТИЛЕНОВИХ ПАКЕТІВ ДВОХ ТИПІВ

 

Розміри, см

 

Орієнтовна маса вантажу, кг

 

 

 

Ширина

Закладка

Довжина

 

 

 

 

 

16

4

28

1

18

4

30

1,5

22

6

38

3

25

6

45

5

27

6

50

7

30

9

55

10

40

9

60

15

45

9

68

18

Пакети поліетиленові, фасувальні для харчових продуктів

10

4

22

0,5 кг

10

4

27

1 кг

10

4

32

1,5 кг

10

4

38

1,5 кг

14

4

26

1,5 кг

14

4

32

1,5 кг

14

4

38

2 кг

14

4

45

3 кг

18

4

35

3 кг

25

0

40

4,5 кг

30

0

40

5 кг

6.2 Мішки поліпропіленові

Поліпропілен за своїми властивостями близький до поліетилену високої густини (HLDPE), але відрізняється підвищеною механічною міцністю, високою жиро-, волого- і теплостійкістю.

Поліпропіленові (ПП) мішки мають високі механічні властивості, які гарантують мінімальні втрати упакованого продукту придовготриваломузберіганні, економічні йекологічно безпечні.

172

Якість ПП мішків визначається багатьма характеристиками, головні з яких: розривне навантаження, щільність тканини, конструкція полотна, якість шва, адгезія ламінату до тканого полотна (для ламінованого мішка).

При виготовлені поліпропіленових мішків значну роль відіграють добавки: карбонат кальцію, барвники, УФ-стабілізатори, антистатик, антизлип. Частина з них збільшує міцність, інші відбілюють, попереджують злипання та електризування, забезпечують стійкість матеріалу мішка до УФ-випромінювання.

Завдяки експлуатаційним перевагам ПП мішки мають значний попит у виробників цукру, солі, борошна, круп, овочів, арахісу, комбікормів, а також хімічних добрив і сухих будівельних сумішей.

Потреба у поліпропіленових мішках в Україні досить висока і стабільна, і за оцінками спеціалістів, рентабельність цього бізнесу складає 7—9 %. Обсяг ринку поліпропіленової продукції в Україні становить 35—40 тис. т на рік, а мішків — 350—400 млн штук.

Перспективними вважаються ламіновані поліпропіленові мішки (просочені зовні поліетиленовою розплавленою масою), які забезпечують одночасну герметичність, високу щільність тканини, оптимальну жорсткість виробу, морозостійкість (до -30 °С). Ламіновану тканину використовують також для пошиття біг- бегів-контейнерів, передбачених для крупнотоннажних вантажів. Ці вироби використовуються в основному підприємствами будівельної і хімічної галузі, а в окремих випадках — харчової промисловості.

Поліпропіленові мішки (ДСТУ 3748-98) у значній кількості застосовуються для пакування цукру, а при відповідній домовленості — інших сипких продуктів (зерно, насіння, сода, карбамід, селітра, діоксид титану, сіль, крохмаль, цемент тощо). ТОВ «УКРПОЛІТЕКС» виготовляє поліпропіленові мішки таких основних типів (табл.6.2).

Досліджено зміну якості структурованого соєвого білка, який зберігали у мішках із різних видів поліпропілену і поліетилену в умовах спекотного і вологого, спекотного та сухого і звичайного для Індії клімату. Зміну вологості і ступінь неферментативного потемніння корелювали з вологістю повітря при зберіганні. Кращим пакувальним матеріалом для структурованого соєвого білка був поліетилен високої густини. Під кінець 12 місяців зберігання якість продукту трохи погіршилась, але вона залишалась цілком задовільною.

173

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 6.2

ОСНОВНІ ТИПИ ПОЛІПРОПІЛЕНОВИХ МІШКІВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Типи мішків

 

 

 

вимірюванняОдиниці

Допустиме відхилення

 

 

 

 

 

 

 

борошняний*

вклабез*- диша

вкладиіз*- шем

 

сільпід

 

 

 

 

 

цукровий

 

 

 

Параметри

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Загальна вагамішка

 

 

90

95

107

 

115

 

85

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вага зовнішнього

г

±

 

95

107

 

85

 

85

мішка

 

 

 

 

 

 

 

 

Вага вкладиша

 

 

 

 

 

30

 

-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розміри мішка:

 

 

 

 

560

 

 

 

 

ширина

 

 

560

 

 

 

 

500

мм

±10

 

 

 

 

 

довжина(відниж-

 

 

960

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ньої строчки)

 

 

1050

 

 

 

 

1000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Міцність тканини:

 

 

800

800

800

 

780

 

800

по основі

Н

±40

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

по утоку

 

760

760

760

 

760

 

760

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

по шву

 

±20

360

400

400

 

360

 

360

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Параметри вклади-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ша:

мм

 

 

 

 

 

850

 

 

ширина

 

 

 

 

 

 

 

довжина

 

 

 

 

 

 

1000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

товщина

мк

 

 

 

 

 

35

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Примітка: * мішок може виготовлятися з термообрізним або підшитим верхом.

Фірма Warburger Kobusch-Sengewald GmbH und CO. KG (Ні-

меччина) представила на Європейський ринок багаторазову закриваючу систему Slide-Rite Bag, що являє собою мішок із ковзкою застібкою. Навіть після багаторазового використання мішок залишається герметичним, а його вмістиме захищеним. Ця упаковка є особливо зручною в тих випадках, коли вмістиме мішка неодноразово виймається.

174

6.3. Споживні властивості ламінатів і пакетів із них

Перспективними вважаються спеціальні пакети із багатошарових плівок і ламінатів, вироблені на сучасному обладнанні. Випускають плоскі пакети різних типорозмірів для пакування харчових продуктів «під вакуумом» і в атмосфері інертного газу, а також стоячі пакети типу Doy-Pack — для різної продукції.

Плоскі пакети із бар’єрних багатошарових плівок і ламінатів використовують для упакування м’яса і м’ясних продуктів, риби і морепродуктів, сиру і продуктів на його основі.

Частина пакетів із бар’єрних ламінатів і співекструдатів використовується для тривалого зберігання харчових продуктів у мо-

дифікованій атмосфері (Modified Atmosphere Packaging -Map) —

безкисневе або слабкокисневе газове середовище з додатковим введенням СО2 і N2.

Розрізняють такі типи простих пакетів:

плоскі пакети, зварені з трьох сторін (тип А);

плоскі пакети, зварені з трьох сторін, з овальним дном і отвором для підвішування (тип Б);

плоскі пакети, зварені з трьох сторін із застібкою типу «зіппер» (тип В).

Пакет типу А характеризується високою якістю зварювання, що забезпечує йому герметичність і тривалі строки зберігання продукції. Пакет типу Б має овальне дно, що дозволяє запобігти накопичення підтікань рідини і жиру в кутках пакета. Пакет типу В, завдяки застібці типу «зіппер», можна неодноразово відкривати і закривати при використанні продуктів.

Усі типи плоских пакетів мають функціональні елементи, які полегшують використання такої упаковки в побуті. Ширина пакету може бути в межах 80—300 мм. Довжина пакетів установлюється у певному співвідношенні до їх ширини і може бути у межах від 80 до 600 мм. Пакети для вакуумної упаковки і модифікованого газового середовища виготовляються із багатошарових ламінатів Solan, Alpan і соекструдатів Vipan.

Для виготовлення плоских пакетів застосовують такі структури пакувальних матеріалів Solan і Vipan:

ПА/ПЕ — прозорий + ПА/ПЕ — прозорий; ПА/ПЕ — прозорий з міжшаровим друком + ПА/ПЕ — про-

зорий з міжшаровим друком; ПА/ПЕ — прозорий + ПА/ПЕ — металізований «під срібло»;

175

ПА/ПЕ — прозорий + ПА/ПЕ — металізований з тонуванням «під золото»;

ПА/ПЕ — прозорий + ПЕТ/ПЕ — металізований «під срібло»;

ПА/ПЕ — прозорий з міжшаровим друком + ПЕТ/ПЕ — металізований з тонуванням «під золото».

Ламінати Solan характеризуються бар’єрними властивостями, художньо оформлені з використанням міжшарового друку, захищені від будь-яких дій шаром прозорого полімеру. Пакувальний матеріал набуває санітарно-гігієнічних властивостей, оскільки виключається міграція компонентів фарби при пакуванні продовольчих товарів. Металізація створює ефективний декоративний фон, надає ламінату необхідні бар’єрні властивості, близькі до алюмінієвої фольги, і захищає продукт від впливу сонячних променів.

Ламінати Alpan виготовляють на основі алюмінієвої фольги і використовуються для плоских пакетів у випадках довготривалого зберігання харчових продуктів.

Плоскі пакети багатьох виробників мають високий ступінь розтягання при вакуумуванні. Плівки, з яких вони виготовляються, рівномірно витягуються, щільно облягаючи упаковану продукцію. Співекструзійні плівки і ламінати, що використовуються для виробництва плоских пакетів, мають спеціальний зварений шар, виконаний з модифікованого поліетилену (ПЕ). Тим самим забезпечується краща зварюваність навіть забрудненої поверхні плівки

івисока міцність зварених швів.

Стоячі пакети типу «Doy-Pack» універсальні, можуть використовуватися для штучної, сипучої, пастоподібної і рідкої продукції, привабливі, завдяки оформленню всієї поверхні упакування із застосуванням міжшарового друку, добре виглядають на розкладці в роздрібній торгівлі, надійно зберігають продукти, створюючи бар’єр на шляху проникнення газів і вологи.

У цих пакетах продукти можуть піддаватися пастеризації, стерилізації, СВЧ-обробці. Вони практичні, стійкі, просто дозують продукт і легко очищуються від його залишків, функціональні, зручно відкриваються й закриваються, завдяки використанню застібок типу «зіппер», зливальних горловин і різних функціональнихелементів (просічок, надрізів, биговок тощо).

Технічний прогрес у виробництві багатошарових пакувальних матеріалів привів до появи різних конструкцій стоячих пакетів, призначених длядовготривалогозберіганняхарчовихпродуктів:

збоковоюскладкою і плоским дном;

зіскладкою на дні;

176

зеліптичним дном— пакети «Doy-Pak»;

здвоєні пакети «Doy-Pak»;

«Doy-Pak» з горловиною;

з профілем для закривання;

із застібкою «зіг-заг»;

пакетів спеціальних форм.

Із багатошарових матеріалів виробляють стоячі пакети типу «Doy-Pack». Вони добре захищають продукти від змін, привабливі, можуть піддаватися пастеризації і стерилізації, функціональні, добре відкриваються і закриваються, універсальні, можуть використовуватися для штучних, сипких, пастоподібних і рідких продуктів, при спалюванні мало забруднюють навколишнє середовище. Найбільш часто ці пакети використовують:

для рідких харчових продуктів (майонезу, кетчупу, соків, нектарів, безалкогольних і слабоалкогольних напоїв, вина, олії, соусів, молочних продуктів, гірчиці);

для сипких, продуктів дитячого харчування, чаю, кави, кавових напоїв, харчових концентратів, прянощів та приправ;

для штучних продуктів: заморожених фруктів, овочів, концентратів для приготування напоїв і десертів, кондитерських виробів, бульйонних кубиків тощо;

для різних непродовольчих товарів: дрібного канцелярського приладдя, галантерейних товарів, матеріалів для кріплення, миючих засобів, автокосметичних препаратів, товарів побутової хімії тощо.

Окремі пакети характеризуються відповідними властивостями. Пакет типу Г (з овальним дном) має надійну герметичність і забезпечує тривале зберігання продуктів. Пакет типу Д має застібку типу «зіппер», що дає змогу покупцю неодноразово його відкривати й закривати при використанні харчових продуктів. Пакет типу Е, крім застібки, має отвір для підвішування і піднесення упаковки. Усі типи пакетів «Doy-Pack» мають функціональні елементи, що полегшують розкриття і використання упакування

впобуті.

Ламінат ПЕТ/ФАЛП спеціально розроблений для кетчупів, які упаковують у стоячі пакети типу «Doy-Pack».

Крім харчових продуктів у ці пакети можуть упаковувати: дрібне канцелярське приладдя (кнопки, скріпки, затиски тощо), галантерейні товари (ґудзики, застібки, гачки, кнопки тощо), кріпильні вироби (болти, гвинти, гайки, шурупи, цвяхи і т.ін.), рідкі та порошкоподібні мийні і засоби, що чистять, рідке мило, автокосметичні препарати, товарипобутової хімії тощо.

177

Ширина стоячих, як і плоских пакетів, стандартизована і визначається з ряду, що змінюється в межах 80—300 мм. Довжина пакетів установлюється згідно з їхньою шириною і може змінюватися в межах від 100—200 мм (для ширини 80 мм) до 300—600 мм (для ширини 300 мм).

«Укрпластик» виготовляє стоячі пакети типу «Дой-Пак» з багатошарових ламінатів власного виробництва (табл. 6.3).

Таблиця 6.3

ЛАМІНАТИ «УКРПЛАСТИКУ» ДЛЯ ПАКЕТІВ «DOY PACK», ЯКІ ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ДЛЯ РІЗНИХ ПРОДУКТІВ

Матеріал / товщина, мкм

Продукти

Маса

фасовки, г

 

 

 

ПЭТ/ ПЕ12/80-150

ПЕТ-М/ПЕ 12/80-150

ПЕТ-Х/ПЕ12/80-150

ВОРР/ПЕ20/70-120

ПА/ПЕ15-25/80-150

ПЕТ/ФАЛ/ПЕ12/9/60-150

ФАЛ/ПЕ9/80-150

 

 

 

 

 

 

 

РІДКІ

Соки, нектари

100—500

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фруктові негазовані і

100—500

 

 

 

 

слабогазовані напої

 

 

 

 

 

 

 

 

Кетчуп, майонез, гір-

50—250

 

 

чиця, соуси

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вино, коктейлі, слабо-

500—3000

 

 

 

 

алкогольні напої

 

 

 

 

 

 

 

 

Молочні продукти

200—500

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рідкі мийні

і засоби

500—1000

 

 

 

 

 

 

для чищення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Косметика

 

50—100

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хімічні засоби

500—3000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ШТУЧНІ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оброблені

м’ясопро-

200—500

 

 

 

дукти, окіст, шинка,

 

 

 

 

 

 

 

ковбаси, сосиски

 

 

 

 

 

 

 

 

178

Продовження табл. 6.3

Матеріал / товщина, мкм

 

ПЕ/ПЭТ12/80-150

М-ПЕТ/ПЕ 12/80-150

/Х-ПЕТПЕ12/80-150

ПЕ/ВОРР20/70-120

15ПЕ/ПА-25/80-150

ФАЛ/ПЕТ/ПЕ12/9/60-150

ПЕ/ФАЛ9/80-150

Продукти

Маса

 

 

 

 

 

 

 

фасовки, г

 

 

 

 

 

 

Свіже, розібране м’ясо,

250—800

 

 

■ ■

 

Ш

напівфабрикати на ос-

 

 

 

 

 

 

 

 

нові м’яса

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Морепродукти, кревет-

200—500

 

 

 

 

ки, устриці

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сир

150—250

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Маслини

100—250

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Шоколадні цукерки, ка-

150—400

 

 

 

 

 

рамель, драже

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Корм для домашніх тва-

100—

 

 

 

т

рин і риб

1000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СИПУЧІ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пряники, печиво, сен-

250—500

 

 

 

 

 

 

двічі (здвоєне печиво)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сухі сніданки («колеч-

200—500

 

 

 

 

 

 

ка», «подушечки» іт.п.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Снеки, сухарики, чіп-

150—250

 

 

 

си, легкі сухі закуски

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сушені фрукти, горіхи, ку-

100—250

 

 

 

 

рага, фініки, ізюм, мюслі

 

 

 

 

 

 

 

 

Канцелярські і галан-

100—500

 

 

 

 

 

терейні товари, дрібні

 

 

 

 

 

 

 

 

деталі й інструменти

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Солодкісухарі, бублики

400—600

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подарункові набори

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

179

Закінчення табл. 6.3

Матеріал / товщина, мкм

Продукти

Маса

12/80ПЕ/ПЭТ-150

12/80ПЕ/М-ПЕТ-150

12/80ПЕ/Х-ПЕТ-150

20/70ПЕ/ВОРР-120

25/80-15ПЕ/ПА-150

12/9/60ПЕ/ФАЛ/ПЕТ -150

9/80ПЕ/ФАЛ-150

фасовки, г

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПОРОШКОПОДІБНІ

Кава мелена

100—250

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зневоднені продукти

100—250

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Чай

100—500

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Спеції

50—100

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фармацевтичні продук-

20—100

 

 

 

 

 

ти, лікарські трави

 

 

 

 

 

 

 

 

Пральні порошки

500—2000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сухі супи, супові суміші,

100—250

 

 

 

 

 

харчові концентрати, кон-

 

 

 

 

 

 

 

 

центрати для напоїв і де-

 

 

 

 

 

 

 

 

сертів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Напівфабрикати для

200—500

 

 

 

 

 

пудингів та іншої ви-

 

 

 

 

 

 

 

 

пічки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Примітка: ПЭТ — поліетилентерефталат, ПЕТ-М — металізований поліетилентерефталат, ПЕТ-Х — хімічно оброблений поліетилентерефталат, ПЕ — поліетилен; ПА

поліамід; ФАЛ — фольга алюмінієва.

Зметою збільшення термінів придатності харчових продуктів використовують гнучкі ламінати і співекструдати, утворені із шарів паперу, алюмінієвої фольги (ФАЛ), різноманітних полімерів. Кожний із них додає багатошаровому матеріалу специфічні властивості, обумовлені призначенням упакування, властивостями продукції, споживчими, технологічними, експлуатаційними й екологічними вимогами (табл. 6.4).

180

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]