Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Tovaroznav_pakuv_mater_i_tari-Sirohman

.pdf
Скачиваний:
349
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
6.56 Mб
Скачать

німи клапанами дна і кришки; із стикуючими зовнішніми клапанами без дна.

Таблиця 8.3

ВИКОРИСТАННЯ КАРТОННИХ ЯЩИКІВ ДЛЯ ПАКУВАННЯ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ

Номер ящика

Найменування кондитерських виробів

 

 

1, 3, 4, 8,9, 10, 12,

Шоколад, шоколадні батончики, солодкі плитки

14, 15, 26

 

3, 6, 9, 11, 13, 14,

Карамель, цукерки, цукерки в коробках, мармелад, пас-

15, 16, 17, 19, 21,

тила, зефір, драже, халва, печиво, крекери, галети, пря-

23, 25, 27, 29, 30

ники

6,16,19,21

Вафлі фасовані

 

 

7

Жувальна гумка

 

 

10

Пастила в шоколаді

 

 

18, 21, 22, 31

Шоколадна глазур, какао-порошок, какао терте в блоках

 

 

Можуть виготовлятись також ящики таких типів:

1— телескопічний, зі знімальною кришкою і суцільним дном; із двох корпусів, склеєних або зшитих; зі знімальною кришкою і дном і суцільним корпусом;

2— обгортковий складний із однієї заготовки зі стикуючими зовнішніми і внутрішніми клапанами; із двох заготовок зі стикуючими зовнішніми і внутрішніми клапанами; із трьох прямокутних заготовок зі стикуючими зовнішніми клапанами; із однієї заготовки з перекриваючими зовнішніми клапанами;

3— лотковий складний з боковими підсиленими стінками, з клапанами в застібку із дном; з торцевими підсиленими стінками,

зклапанами в застібку із дном; з клапанами без застібки, з дном, із отворами для ручок;

4— пенал із двох зшитих (склеєних) розгорток.

Залежно від виду упакованої продукції для відповідних ящиків передбачаються показники механічної міцності: опір стисканню; опір ударам при вільному падінні; опір горизонтальному удару; міцність при штабелюванні.

У ящиках не допускається: зміщення висікання клапанів по висоті ящиків, задирки поверхневого шару із зовнішньої сторони ящика, розклеювання картону, розриви, розрізи, розшарування кришок клапана, плями.

211

На зовнішню поверхню ящиків допускається наносити художнє оформлення відповідно зразка-еталона.

Ящики і допоміжні засоби одного розміру пакують у кіпи і транспортні пакети. Кіпи обв’язують поліпропіленовим шнуром або стрічкою по одній зі сторін або двома поясами. Транспортують їх у чистих, сухих, закритих транспортних засобах, а зберігають — у закритих приміщеннях.

Найбільшу частку м’якої транспортної тари займають тканинні мішки (джгутові, лляні), паперові, полімерні, комбіновані для сипучої або дрібноштучної продукції. На сучасному ринку з’явилися нові за конструкцією і виробництвом ламіновані мішки

зкоробкоподібною формою верху і дна, які мають самозакриваючий клапан.

М’які контейнери типу біг-бег — це закриті місткості прямокутного перерізу, виготовлені із полімерних або гумотканних матеріалів. Вони призначені для перевезення будь-яким транспор-

том і короткотривалого зберігання сипучих матеріалів. Місткість їх складає 0,5—4,0 м3. Контейнери біг-бег одно- і багаторазового використання вважаються вологонепроникними.

Випускають також транспортну тару із тканої поліпропіленової сітки різних розмірів для сільськогосподарської продукції.

Еластичні контейнери у вигляді великих мішків із технічних тканин використовують для виробів хімічної промисловості, будівельних матеріалів і вони пристосовані для механічного наповнення. Найбільш інтенсивно виробництво і використання цих контейнерів характерне для країн Західної Європи, Японії та США.

М’які контейнери типу біг-бег для різних товарів складаються

здвох частин: зовнішній мішок із подвійної поліпропіленової

тканини і вкладиш із поліетилену з різьбленою горловиною. Бігбег виготовляють місткістю 0,5м3, 1,0 м3, 1,5м3; одношарові і двошарові, однопетельні і двохпетельні; з квадратним та зіркоподібним дном.

8.4. Крупногабаритна полімерна тара

Серед крупногабаритної найбільш поширеною є видувна поліетиленова тара, частка якої досягає 5—8 % на рік. Наприклад, у 2002 році цієї тари було вироблено на 1438,3 тис. $, а в 2003 році

— на 1382,3 тис. $. Імпорт виробів із пластмаси теж зростає досить ефективно, з імпортованої в 2003 році тари (1203 т) переважна кількість припадає на Польщу (845,7 т), а також Німеччину

212

(156,5 т), Росію (74,2 т), Румунію (44 т), Китай (36,3 т). З експор-

тованих у 2003 році 663,6 т більша частина припадає на Туреччину — 476,7 т, а також на США — 84,5 т, та Іспанію — 64,1 т.

До групи поліетиленової видувної тари належать каністри, фляги, бочки, барабани. Вони призначені для зберігання і транспортування продуктів харчової, фармацевтичної, парфумерної, нафтопереробної і хімічної промисловості. Перевагами такої тари можна вважати герметичність, термостійкість, зручність при ручному перенесенні і роботі з вантажопідйомними механізмами, можливість штабелювання, утилізації. В поліетиленову тару упаковують автокосметику, паливномастильні матеріали, товари побутової хімії, засоби захисту рослин, лакофарбову продукцію, будівельні суміші, оздоблювальні матеріали, косметичні засоби, різноманітні продовольчі товари. Порівняно з іншими країнами в Україні недостатньо використовується крупногабаритна поліетиленова тара для пакування продовольчих товарів.

Асортимент поліетиленової тари формується за виглядом, об’ємом, додатковими пристосуваннями. Наприклад, відра випускаються переважно 2, 3, 5, 8,5, 10, 15, 20 літрів, бідони — 10, 20

літрів, фляги — 20, 30, 40, 50, 60 літрів, каністри — 2, 4, 4,5, 5, 10, 20, 30 літрів, барабани — 48, 65, бочки — 20, 40, 50, 60, 80, 100, 200, 220 літрів, контейнери — 600—1000 літрів. Останні мають прямокутну форму, горловину і пристосування для зливання. Як правило, їх установлюють на спеціальних полімерних або дерев’яних піддонах і забезпечують захисною обрешіткою з відповідних матеріалів.

Стандартизація розмірів тари вважається необхідною умовою оптимізації упаковки при її розробці. Такий підхід дає змогу мінімізувати витрати пакувального матеріалу для виготовлення тари на одиницю маси упакованої продукції, суттєво полегшує укладання тари на транспортні засоби, наприклад піддони, їх пакетування, перевезення і зберігання. Усе це приводить до мінімізації затрат на виготовленнятари, зберіганняі транспортування продукції.

Єдина система розмірів тари базується на прийнятих в усьому світі номінальних розмірах вантажних одиниць: 1200 × 1000 мм і 1200 × 800 мм 1140 × 1140 мм. Принцип створення такої системи полягає в тому, що площу піддона ділять на сітку кратних піддону розмірів, які визначають зовнішні розміри транспортної тари. Тару, яка заповнює площу піддона менше ніж на 90 %, не рекомендується використовувати. За результатами проведених досліджень, тільки 12 % вітчизняних каністр мали уніфіковані розміри, у 28 % був уніфікований один із двох розмірів (довжина або

213

ширина). Аналогічне спостерігається і в продукції зарубіжних фірм. Наприклад, із семи видів каністр, які пропонує фірма «J.P. Plast» (Чехія), тільки два відповідають одному з уніфікованих розмірів — довжині. Завдяки цьому, збільшуються додаткові витрати не тільки увиробників, але й успоживачів цієї продукції.

Встановлені три основні вантажні одиниці, наведені вище, вважаються транспортними пакетами. Транспортний пакет — це укрупнена вантажна одиниця, сформована із декількох вантажних одиниць з використанням засобів пакетування. Основну частку вантажних одиниць транспортного пакета становлять тарно-штучні вантажі, які перевозяться у транспортній тарі або у вигляді групових упаковок. Номенклатураїхналічуєпонад15 тис. найменувань.

Пакетуються також штучні товари, близькі за розмірами, формоюімасою. Приблизно65 % тарно-штучних вантажів пакетується. Засобами пакетування вважають несучі і скріплювальні елементи, забезпечують стійкість і міцність транспортного пакета вантажів. Засоби пакетування класифікують за призначенням, довговічністю в системі оборотувантажів, видомі конструкцією (рис. 8.6).

Для обертання на всіх видах транспорту раціонально використовувати плоскі піддони розміром 800х1200 мм, номінальною вантажопідйомністю 9,8 кН, типів П2 (двозаходні однонастильні), 2П4 (чотирихзахідні двохнастильні), 2ПО4 (чотирихзахідні двонастильні з вікнами у нижньому настилі). Для зовнішньоторговельних перевезень морським транспортом рекомендуються піддони плоскі розміром 1200 × 1800 мм, номінальною вантажопідйомністю 19,6 кН типу 2ПВ2 (двозахідні, двонастильні, з виступами), а також піддони розміром 1200х1600 мм типу 2ПВО2 (двозаходний, двонастильний з виступами і вікнами у нижньому настилі). Стійкість і міцність транспортних пакетів, сформованих на плоских піддонах, забезпечуються скріплюючими засобами пакетування. На плоских піддонах можна перевозити пакети вантажів після їх формування.

Частину транспортних пакетів і сформованих вантажів у жорсткій транспортній тарі скріплюють стропами і обв’язками. Стропи — це багатооборотні стальні, капронові або полімерні пояси з петлями. Вартість строп нижча, ніж найбільш дешевого піддона. Виробництвом різних строп і обв’язок для пакетування вантажів у мішках займається фірма Cargo Equipment International (Великобританія). Серед великих підприємств, що виробляють полімерні і металеві стрічки для обв’язування пакетів, є фірми: Signode System GmbH, Cyklop (ФРГ), Erapa AB (Швейцарія).

214

Призначення

 

 

 

 

Несучі

 

 

 

 

 

 

 

 

Скріплювальні

 

 

 

Оборотність

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Багатооборотні

 

 

 

 

 

Одноразові

 

 

 

Тип

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Піддони

 

 

Стропи

 

 

Обв’язки

 

Плівка

Сітки

215

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Конструкція

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Плоскі

 

 

Стойкові

Ящикові

Решіткові

 

Стрічки

 

 

Дріт

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Матеріал

Полімери

 

Деревина

 

Метал

 

Капрон

 

Метал

 

Полімери

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 8.6. Засоби пакетування

215

Використання плівок порівняно з іншими способами кріплення пакетів забезпечує кращий захист вантажів від дії навколишнього середовища, підвищує збереженість і монолітність пакетів. Плівки досить стійкі до дії хімічних реактивів, легко очищуються у випадку забруднень і мінімально токсичні. Крім того, полімерним плівкам порівняно легко надати упаковці необхідні властивості. Світлостабілізатори додають у плівку, яку використовують для вантажів, що зберігаються тривалий період на відкритому повітрі. З метою збільшення терміну використання плівок, у них додають окислювачі вибіркової дії та антиоксиданти. Інгібітори корозії включають у плівку, яка призначена для пакування виробів із чорних металів, що дозволяє поєднати консервацію і упакування в одному технологічному процесі. При отриманні плівки за допомогою спеціальної технології можна надати поверхні шерстку нерівномірну структуру, яка має високий коефіцієнт тертя, що особливо цінно при скріплюванні пакетів.

При скріпленні деяких вантажів, сформованих на транспортних піддонах, часом виникає необхідність забезпечення їх вентиляцією, що неможливо при повному упакуванні пакета у плівку. У багатьох країнах використовують сітчасте полотно, виготовлене із смужок поліетиленової плівки, розміри рулонів якої досягають трьох і більше метрів. У США сітчасте полотно під час виготовлення піддається двоосновному витягуванню, внаслідок чого отримують оптимальне співвідношення механічної міцності до маси і підвищення межі міцності при розтягуванні у поздовжньому та поперечному напрямку. Сітка може використовуватись для скріплення вантажів різної форми. Вона створює надійну фіксацію окремих елементів пакета, придатна для різних типів вантажів, крім тих, які потребують захисту їх від вологи і пороху. Деякі типи сіток міцніші від плівок у кілька разів, тому їх зручно використовувати для скріплення важких вантажів, мішків і кіп з легкою сировиною.

Фляги, бідони і бочки мають у своєму перетині окружність і їх розміщення на стандартних піддонах ніколи не буде займати 100 % площі піддонів. Приблизно третина цих виробів мають максимальний діаметр циліндричної частини, який не відповідає уніфікованому.

В літературі наводяться найбільш оптимальні розміри циліндричної крупногабаритної полімерної тари, в основі яких — уніфіковані ряди (табл. 8.4).

216

 

 

 

Таблиця 8.4

ОПТИМАЛЬНІ РОЗМІРИ ПОЛІМЕРНИХ БОЧОК

 

 

 

 

Місткість, л

 

Розміри, мм

 

 

 

Діаметр

 

Висота

 

 

 

 

 

 

30

320

 

500

 

 

 

 

30

400

 

333

 

 

 

 

40

400

 

465

 

 

 

 

50

400

 

500

 

 

 

 

60

400

 

600

 

 

 

 

80

435

 

720

 

 

 

 

100

848

 

748

 

 

 

 

120

848

 

885

 

 

 

 

160

600

 

800

 

 

 

 

200

600

 

1000

 

 

 

 

Крупногабаритну полімерну тару оцінюють за такими уніфікованими параметрами:

номінальна місткість;

форма й геометричні розміри тари та окремих її елементів;

колір, маса, зовнішній вигляд (поверхня повинна бути чистою, гладкою без вкраплень барвника, пухирців, наскрізних отворів, тріщин, потовщень);

герметичність;

опір тиску при штабелюванні, удару при вільному падінні;

міграція барвника;

запах і присмак водної витяжки;

наявність шкідливих речовин.

Окремі підприємства спеціалізуються на випуску відповідної тари певної місткості з визначенням навіть діаметра горловини. Наприклад, ТОВ «Біолог» виробляє поліетиленові бочки місткістю 50 л, діаметр горловини 290 мм, які використовуються для затарювання різних рідких, сипких харчових продуктів, соління і зберігання овочів, фруктів, риби, тощо. Герметичність бочки досягається ущільнюючою полімерною прокладкою.

Поліетиленова тара може випускатися із знімальною кришкою (бочки місткістю 20, 40, 50, 60 л), а також циліндричні барабани

— для сипких, в’язких, рідких продуктів. Бочки і барабани ком-

217

плектуються кришкою (часом з двома зливними отворами), прокладкою, стяжним обручем, із замком і з двома підвісними ручками. Каністри комплектуються пробками і фіксатором-плом- бою. Цю тару можна багаторазово використовувати після обробки мильними чи лужними розчинами. На ринку часом спостерігається незадовільний попит на каністри об’ємом 10—30 літрів (для олив), а також бочки від 100 до 250 літрів. Співвідношення об’ємів використання із стандартної і уніфікованої тари складає приблизно 9:1.

Одеський завод «Консенсус» виробляє поліетиленові кубові контейнери об’ємом 1000—2000 л.

Перспективними вважають співекструзійні (двошарові) видувні бочки в яких внутрішній шар спеціальний — для агресивних середовищ. Вїх числі кислоти, луги, лужні розчини, спеціальні рідини (гідрогальмівна, охолоджувальна), перекис водню, засоби захисту рослин, фарби, розчинники, ґрунтовки тощо. Поліетилен характеризується високими бар’єрними властивостями до більшості хімічних речовин, але він недостатньо стійкий до чотирихлористого вуглецю, дихлоретилену, толуолу, бензолута інших.

Цінними властивостями такої упаковки є оптимальне співвідношення маса/стійкість до деформації, висока механічна міцність, відсутність міграції барвників, хімічна стійкість до зовнішнього середовища (від –50 до +80 °С), зручність при транспортуванні, герметичність прилягання кришок, що досягається використанням ущільнюючого джгута і ущільнюючих кілець. Із вторинної сировини і випускають технічні бочки, які використовуються для зберігання і транспортування деяких продовольчих товарів.

Тару виготовляють з поліетилену високого і низького тиску, які відрізняються за своїми технологічними властивостями, зокрема за міцністю і деякими іншими показниками. Поліетилен низького тиску (ПЕНТ) за стійкістю до кислот і хлоровмісних сполук переважає поліетилен високого тиску (ПЕВТ). За теплостійкістю дещо вищі показники у ПЕВТ, а за морозостійкістю — значно вищі у ПЕНТ. Тому залежно від типу виробів, властивостей товарів для пакування використовують тільки ПЕНТ чи ПЕВТ або з їх добавками. Відповідно до марки тривалість експлуатації тари із поліетилену може коливатись у певних межах. Наприклад, тара із поліетилену-227 має гарантійний термін експлуатації 6 міс., а при додаванні стабілізуючих систем — один рік.

Окремі виробники спеціалізуються на виготовленні певних видів тари (табл. 8.5).

218

Таблиця 8.5

АСОРТИМЕНТ КРУПНОГАБАРИТНОЇ ПОЛІМЕРНОЇ ТАРИ В УКРАЇНІ

Види

Місткість, л

Виробники

з/п

 

 

 

 

 

 

 

1

Бочки

50

АО «Хорпластмас»

 

Каністри

20

(м. Харків)

2

Бочки

50

АО «Дельта»

 

Бідони

40

(м. Херсон)

3

Бочки

20, 30, 50, 80, 100, 120, 160, 210

Фірма «Консенсус»

 

Каністри

20

(м. Одеса)

4

Бідони

30

ТОВ ПК «Лідер»

 

Бочки

40, 50, 60, 80

(м. Дніпропетровськ)

 

Каністри

10, 30

 

5

Бочки

50, 60

ТОВ ПФ «Авача»

 

 

 

(м. Дніпропетровськ)

6

Бочки

30, 50

Завод «Полімерпобутхімія»

 

 

 

(м. Сєвєродонецьк)

Крупногабаритна тара окремих видів характеризується певними особливостями. Наприклад, бочки двогорлові мають дихальний отвір, діаметром 48 і 30 мм з різьбовими отворами, які герметично закриваються, і контрольне кільце. Фляги виробляють вузькогорлі, місткістю 40 і 60 л із заливним отвором діаметром 48 мм і контрольним кільцем, а також місткістю 30, 40, 50, 60 л з діаметром горловини 120 і 202 мм і з можливим пломбуванням кришки. Барабани широкогорлі місткістю 50 і 80 л для сипких штучних і слабков’язких речовин з діаметром горловини 300 мм мають кришку, яка закривається хомутом, і її можна пломбувати. Каністри місткістю 10 і 30 л мають діаметр заливної горловини 48 мм і контрольне кільце (рис. 8.7).

Крупногабаритна ПЕТ-тара частіше використовується для розливу питної води (5, 6, 10, 20 л) і соняшникової олії (5 л). Потреба в цій тарі постійно зростає, у тому числі для дисперсійних фарб, рідких товарів побутової хімії, а також соків, вина тощо. Розширюється асортимент і конструкція крупногабаритної ПЕТтари. В окремих регіонах використовують у формі кулі п’ятилітрові ПЕТ-місткості для пива, під ручний насос, які завдяки своїй формі легко охолоджуються у льоду. Важливою проблемою для крупногабаритної ПЕТ-тари можна вважати забезпечення її відповідними ручками для переміщення (рис. 8.8).

219

Рис. 8.7. Каністри полімерні

Рис. 8.8. Бідони полімерні багатообігові

Набувають поширення контейнери для різних вантажів у гранульованому, порошкоподібному і рідкому стані. До них відносять контейнери жорсткі, видувні пластмасові, з металевою кліткою або складні — «мішок у коробці», чи м’які у вигляді мішківвкладишів для таких коробок.

220

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]