Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Tovaroznav_pakuv_mater_i_tari-Sirohman

.pdf
Скачиваний:
349
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
6.56 Mб
Скачать

Таблиця 5.2

МАРКИ І ВИДИ ПОЛІЕТИЛЕНОВОЇ ТЕРМОУСАДКОВОЇ ПЛІВКИ

Марка

Вид

 

Номінальна

Граничне

Застосування

 

товщина

 

відхилення, %

 

 

 

плівки, мм

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,03

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Полотно,

рукав,

0,04

 

Пакування спосо-

 

 

 

бом повного загор-

У

0,05

± 20

напіврукав

тання одного або

 

 

 

 

 

 

0,06

 

декількох виробів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,07

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,03

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,04

 

 

 

 

 

 

 

 

Пакування спосо-

 

 

 

0,05

 

 

Полотно,

рукав,

 

бом

загортання

 

 

 

О

0,06

± 20

бандероллю одно-

напіврукав

 

 

 

го або декількох

 

 

 

0,07

 

 

 

 

 

виробів

 

 

 

0,08

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,07

 

Пакування спосо-

 

Полотно,

рукав,

 

 

бом

повного за-

Т

0,08

± 20

гортання одного

 

напіврукав

 

 

або декількох ви-

 

0,10

 

 

 

 

 

робів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,08

± 20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Полотно,

напів-

0,10

 

 

П

0,12

 

Скріплення паке-

рукав, рукав з

 

 

фальцовкою

0,15

± 15

тів і вантажів

 

 

 

0,18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,20

± 20

 

 

Ширина плівки залежить від марки.

Плівка, призначена для безпосереднього контакту з харчовими продуктами, повинна відповідати таким вимогам:

не надавати водопровідній воді стороннього запаху і присмаку вище одного бала, не змінювати колір і прозорість дистильованої води;

концентрація формальдегіду у водній витяжці не повинна перевищувати 0,1 мг/дм3;

101

• усадка плівки, її зовнішній вигляд, колір, міцність при розтягуванні, МПа (кгс/см3), відносне витягування при розриві, %, статичний коефіцієнт тертя, повинні відповідати нормам, залежно від марки.

Умовне позначення плівки, призначеної для безпосереднього контакту з харчовими продуктами, повинно містити «харчова», перфорованої — «перфорована».

Приклад умовного позначення поліетиленової термоусадкової перфорованої плівки марки У натуральної у вигляді полотна товщиною 0,06 мм, шириною 900 мм: Плівка поліетиленова термоусадкова, У, полотно, 0,06х900, перфорована ГОСТ 25951-83.

Плівку намотують у рулони на пластмасові втулки або папе- рово-картонні шпулі і загортають у пакувальний папір або полімерну плівку. Маса рулону плівки 35, 50 кг і 80 кг залежно від ширини плівки.

Кожний упакований рулон повинен мати ярлик, де вказано: найменування підприємства-виробника або його товарний знак; умовне позначення плівки, параметрів; марки сировини; масу нетто; масу брутто; довжину плівки в рукаві у метрах; площу плівки в рулоні в м2; номер місця; прізвище пакувальника або його номер; дата виготовлення; маніпуляційний знак «Боїться нагрівання».

Транспортують плівку всіма видами транспорту в закритих транспортних засобах. Транспортування плівки транспортними пакетами передбачає використання способу і засобів пакетування, розмірів і маси пакета.

Зберігають плівку упакованою в закритих складських приміщеннях у горизонтальному стані при температурі –50 ºС — + 40 ºС, виключаючи попадання прямих сонячних про менів, на відстані не менше 1 м від нагрівальних приладів.

Гарантійний термін зберігання плівки — 3 роки з дня виготовлення.

Співполімери етилену. Вони досить широко представлені з вінілацетатом, вініловим спиртом та іономерами.

Плівки зі співполімеру з вінілацетатом, порівняно з плівками з немодифікованого поліетилену, мають задовільну міцність, прозоріші і краще зварюються. Завдяки цьому матеріал може також наноситися на картон та інші пакувальні матеріали.

Співполімер етилену й вінілового спирту досить поширений, застосовується в упакуванні м’ясних виробів, різних харчових продуктів, у комбінованих матеріалах як внутрішній шар, що безпосередньо контактує з харчовим продуктом. Співекструзія

102

цього співполімеру з нейлоном та поліолефінами використовується для виготовлення пакетів і мішків для харчових рідин. Нові різновиди співполімеру етилену й вінілового спирту зберігають надійні бар’єрні властивості при високій вологості і стійкіші до дії високих температур.

Іономери — це співполімери етилену, з ненасиченими органічними кислотами, у макромолекулах яких частина кислотних груп нейтралізована металами. Це — прозорі, термопластичні матеріали, невеликої густини, нерозчинні у більшості органічних розчинників. Іономери — інертні до дії жирів, мастил і лугів, що зумовило їх застосування, як покриттів для тонкостінного або облягаючого пакування.

Поліпропіленові матеріали

Поліпропілен (ПП) за своїми властивостями наближається до поліетилену високої густини. Він відрізняється від нього меншою густиною, значною механічною міцністю, жиро- й теплостійкістю, але значно поступається у морозостійкості.

Він характеризується пластичністю, стійкістю до дій високих температур, удароміцністю, хімічною стійкістю і низькою парота газопроникністю. Завдяки термостійкості поліпропіленову тару можна використовувати для обробітку в мікрохвильових печах.

Основною перевагою поліпропілену, порівняно з іншими поліолефінами, є вища температура плавлення (160—175 °С). Продукти, упаковані в поліпропіленову плівку, можуть короткочасно витримати до 130 0С, тобто їх можна стерилізувати у цій упаковці. Поліпропіленові плівки випускають неорієнтовані та орієнтовані (в одному чи двох напрямах). Неорієнтовані роздувні поліпропіленові плівки переважно використовують для упакування текстильних виробів (трикотажних тощо). Це пояснюється вищою прозорістю поліпропілену порівняно з поліетиленом низької густини і доброю зварюваністю. Неорієнтовані поліпропіленові плівки застосовують для упакування медичних виробів, особливо багаторазового використання. Завдяки порівняно високій температурі розм’якшення ці виробиможна стерилізувати вавтоклавах.

Орієнтована плівка характеризується високою механічною міцністю, стійкістю до проколів, але усадка її в місці зварного шва ускладнює термічне зварювання. Орієнтовану плівку з пропілену використовують як захисний зовнішній шар у багатошарових па-

103

кувальних матеріалах, неорієнтовану — як внутрішній термозварювальний шар.

Цінними властивостями орієнтованого поліпропілену вважають високі прозорі і бар’єрні властивості, більшу ударну міцність, особливо при низьких температурах, порівняно з поліетиленом. Для поліпшення якості зварного шва орієнтований поліпропілен покривають іншим полімером із нижчою температурою плавлення. Часто з цією метою використовують співполімер вініліденхлориду з вінілхлоридом, як і для целофанових плівок.

Покриті та співекструдовані поліпропіленові плівки використовують для упакування печива, коли вимагаються підвищені бар’єрні властивості до кисню і водяної пари. Подібні плівки застосовують також для упакування чіпсів та інших видів сухих сніданків, які чутливі до дії кисню і парів води. У такі плівки упаковують кондитерські та тютюнові вироби. Орієнтований поліпропілен застосовують для усадкових обгорток. Ураховуючи підвищену собівартість, поліпропіленові плівки використовують лише в тих випадках, коли потрібні більші прозорість і блиск, а також кращий зовнішній вигляд, ніж забезпечує поліетилен низької густини.

Із поліпропілену фірма Huhtamaki виробляє оболонки для теплого м’яса, птиці, риби і готових страв, які мають різні кольори, високу прозорість і кращу стабільність завдяки гофрованим стінкам порівняно з гладкими. Плівки з комбінацій поліпропілену і співполімеру етилену та вінілового спирту можуть використовуватись для зберігання продуктів у модифікованій атмосфері. Структуру дна упаковок оптимізовано так, що м’ясний сік краще направляється на всмоктувальну прокладку.

Біоксальноорієнтовані поліпропіленові матеріали (БОПП)

Споживання БОПП плівок у Західній Європі досягло 700 тис. т на рік, з них частка прозорих загального призначення складає 68 %, металізованих 9 %, білих і біло-перламутрових — 11 %, з покриттям — 12 %.

Головним виробником орієнтованих поліпропіленових плівок у країнах СНД вважається «Укрпластик». Частка його у постачанні таких плівок на українському ринку перевищує 60 % усього обсягу продажу.

104

Розроблено широку гамму БОПП плівок, які випускаються під торговою маркою ВІРАN®. Це одна із перших захисних вітчизняних торгових марок пакувальних матеріалів. Перевагами поліпропілену для виробництва плівок є низька щільність, високий вихід і менша вартість.

При використанні технології двовісної орієнтації у виробництві плівок ВІРАN® досягнуто цінних властивостей:

збільшено міцність і жорсткість у 5-6 разів;

зменшено проникність водяної пари у 2,5—3 рази;

підвищено прозорість у декілька разів;

підвищено морозостійкість, термічну стабільність і стій-

кість.

Плівки ВІРАN®, які випускає «Укрпластик», мають дозвіл МОЗ України на контакт з харчовими продуктами, фізіологічно нейтральні, не змінюють смакові властивості продуктів і не викликають взаємну міграцію компонентів матеріалу і продукту. Вони не містять шкідливих добавок та домішок, і на відміну від ПВХ і

ПВДХ, не створюють проблем при утилізації відходів упаковки. «Укрпластик» виробляє ВІРАN® різних типорозмірів(табл. 5.3).

 

 

 

 

 

 

Таблиця 5.3

 

НОМЕНКЛАТУРА ПЛІВОК ВІРАN®

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тип

Кількість,

 

Товщина,

Маса, г/м

2

2

г/см3

 

мкм

 

Вихід, м /кг

 

 

Прозорі загального призначення

 

 

 

 

 

 

 

 

GT 100

0,91

 

30-35

27,3-31,8

36,5-31,4

 

 

 

 

 

 

GT 300

0,91

 

15-20-25-30-35-40

13,7-18,2-22,8-

73,3-54,9-44,0-

 

 

 

 

27,3-31,8-36,5

36,5-31,4-27,5

GT 310

0,91

 

15-20-25-30-35-40

15,5-20-24,6-

64,5-50-40,7-

 

 

 

 

29,1-33,6-38,3

34,4-29,8-26,1

 

Металізовані загального призначення

 

 

 

 

 

 

GМ 200

0,91

 

20-30-35

18,2-27,3-31,8

54,9-36,5-31,4

 

 

 

 

 

 

GМ 201

0,91

 

20-30-35

18,7-27,8-32,3

53,5-36-31

 

 

 

 

 

 

GМ 210,

0,91

 

20-30-35

20-29,1-33,6

50-34,4-29,8

GМ 212

 

 

 

 

 

 

 

Біло-перламутрова загального призначення

 

 

 

 

 

 

GР 300

0,72

 

30-35-40

22,5-26,3-30

51,28-43,95-38,5

 

 

 

 

 

 

GР 310

0,72

 

30-35-40

24-27,8-31,5

41,7-36-31,3

 

 

 

 

 

 

 

105

Закінчення табл. 5.3

Тип

Кількість,

Товщина,

Маса, г/м

2

2

г/см3

мкм

 

Вихід, м /кг

GР 311

0,72

30-35-40

24,5-28,3-32

40,8-35,3-31,3

 

 

 

 

 

GР 312

0,72

30-35-40

24,8-28,6-32,3

40,3-35-31,0

 

 

 

 

 

 

Прозорі і біло-перламутрові для етикеток

 

 

 

 

 

 

 

LP 200,

0,72

40

26/28

 

38,5/35,7

LP 210

 

 

 

 

 

LT 300,

0,91

40

36,5/38.3

27.5/26.1

LT 310

 

 

 

 

 

 

Прозорі для пакування тютюнових виробів

 

 

 

 

 

 

ТТ 300

0,91

16-20-30

14,6-18,2-27,3

68,5-54,9-36,6

 

 

 

 

 

 

Прозорі плівки ВІРАN® відрізняються високою прозорістю, блиском і привабливим зовнішнім виглядом. Вони застосовуються для пакування продовольчих та непродовольчих товарів і комбінування з іншими матеріалами нашаруванням і ламінуванням.

Металізовані плівки ВІРАN® характеризуються декоративними і експлуатаційними характеристиками. Їх готують напилюванням на плівку в глибокому вакуумі парів алюмінію. Вони відбивають сонячні промені, захищають від їх дії упаковану продукцію, а також характеризуються підвищеними бар’єрними властивостями. Особливо широко застосовуються металізовані плівки для фасування морозива, горішків, чіпсів, кави, чаю та інших харчових продуктів.

Перламутрові плівки ВІРАN® мають привабливий зовнішній вигляд, який досягається внаслідок особливого характеру заломлення світла спеціальним композитом, який застосовується для виготовлення плівки. Щільність цих плівок нижча, ніж інших плівок ВІРАN®. Мікропориста структура перламутрових плівок надає їм відповідні теплоізолюючі властивості, дає змогу добре зберігати морозиво і заморожені продукти. Ці матеріали також використовуються для пакування кондитерських виробів, вати, бинтів, мила та інших виробів.

Етикеткові високопрозорі і біло-перламутрові плівки ВІРАN®

використовують для полімерних етикеток, завдяки яким захищають від підробки напої (мінеральні води, пиво, прохолоджуючі напої). Вони еластичні і здатні компенсувати деформації ПЕТ пляшок, на відміну від паперових етикеток, які зморщуються і

106

відклеюються при зміні вологості та температури. Друкований відбиток можна розміщувати на зворотній стороні високопрозорої етикетки. Полімерні етикетки для ПЕТ пляшок важать менше паперових і обходяться споживачеві дешевше. Не виникає також проблем і при повторній переробці полімерної етикетки разом із полімерною пляшкою.

Прозорі плівки ВІРАN® для пакування тютюнових виробів спеціально розроблені з використанням високошвидкісних автоматів. Вони мають необхідне ковзання, не утворюють при русі по трактах машин зарядів статичної електрики. Плівки призначені для пакування пачок і блоків сигарет. За останні роки розроблено термоусадкові плівки, завдякиякимполіпшуєтьсяупаковкатютюновихвиробів.

Плівки ВІРАN® мають гладку, глянцеву поверхню, низький коефіцієнт тертя, оптимальні властивості друку, добре лакуються і ламінуються. Вони використовуються для пакування кондитерських, хлібопекарних, молочних, тютюнових виробів, пива, прохолоджуючих напоїв, мінеральної води, різних промислових товарів, продукції медичного призначення (табл. 5.4).

Таблиця 5.4

ВИКОРИСТАННЯ ПЛІВОК ВІРАN® ДЛЯ ПАКУВАННЯ ПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ

Продукція

Упаковка

Тип матеріалу

 

 

 

Морозиво (ескімо на палич-

Пакети, упаковка

GT 300, GT 310, GM

ці, стаканчики)

«Флоу-Пак»

200, GM 210, GP 300

Макаронні вироби

Пакети

GM 200, GM 210

 

 

 

Горішки, чіпси, кукурудзяні

Пакети

GM 200, GM 210

палички

 

 

Чай, кава, какао-порошок

Пакети

Gm 200, GM 210

 

 

 

Крупи

Пакети

GT 300, GT 310

 

 

 

Вафлі, драже

Пакети, пачки

GM 200, GM 210, GT

 

 

300, GT 310

Крекер, печиво, хлібобулоч-

Пакети, пачки, упа-

GT 300, GT 310

ні вироби, пряники

ковка типу «Флоу-

 

 

Пак»

 

Сухі сніданки

Пакети

GM 200, GM 210, GT

 

 

300, GT 310

Мінеральна і питна вода,

ПЕТ пляшки і скляні

LT 200, LT 210, LP

прохолоджуючі напої

пляшки

300, LP 310

107

 

 

Закінчення табл. 5.4

 

 

 

 

Продукція

Упаковка

 

Тип матеріалу

 

 

 

 

Пиво

ПЕТ пляшки і скляні

 

LT 200, LT 210, LP

 

пляшки

 

300, LP 310

Соки, нектари

ПЕТ пляшки і скляні

 

LT 200, LT 210, LP

 

пляшки, банки, фла-

 

300, Lp 300

 

кони

 

 

Сухофрукти та інші продук-

Пакети

 

Gt 200, GT 210

ти овочесушильної промис-

 

 

 

ловості

 

 

 

Тютюнові вироби

Сигаретні пачки,

 

TT 300

 

блоки сигаретних па-

 

 

 

чок

 

 

Кондитерські вироби, шо-

Упаковка «Флоу-

 

GP 312, GM 212

коладні цукерки

Пак» і упаковка

 

 

 

«вперекрутку»

 

 

Біоксальноорієнтовані поліпропіленові плівки бувають різних марок.

Марка «П» — проста прозора плівка без термозварювального шару. Використовується для пакування квітів, продовольчих товарів, глянцевого ламінування паперу і картону, а також як основа для липких стрічок. Ламінована поліетиленом БООП-плівка дуже ефективна для фасування великих мас продуктів на пакувальних автоматах. Під час ламінування поліетиленом праймера на основі полівініліденхлориду плівка набуває високих бар’єрних властивостей і може використовуватися для пакування продуктів з вмістом жирів понад 5 %, а також як матеріал для вакуумного упакування м’ясних продуктів і риби.

Марка «ПМ» — проста прозора плівка для металізації без антистатичних і ковзких добавок, а також без термозварювального шару. Вона використовується для пакування квітів, продовольчих товарів і виготовлення комбінованих плівкових матеріалів.

Марка «С» — співекструдована прозора плівка з одним або двома зварюваними шарами, може використовуватися для високошвидкісного пакування і зварювання. Характеризується оптимальною термостійкістю (від –50 до 100 ºС) і еластичністю, тому широко використовується для пакування круп, кондитерських, макаронних і хлібобулочних виробів, чіпсів, харчових концентратів, чаю, морозива, сигарет, аудіо-відео касет

108

тощо. На плівку легко наноситься малюнок як флексографським, так і глибоким друком.

Марка «СМ» — співекструдована прозора плівка для металізації, без антистатичних і ковзких добавок, з одним або двома шарами. Використовується для пакування продовольчих товарів і виготовлення комбінованих матеріалів. Металізована плівка відрізняється високими бар’єрними властивостями щодо водяної пари, жирів і ароматичних речовин. Нанесення алюмінієвого шару методом вакуумної металізації знижує киснепроникність плівки і одночасно забезпечуєзахистпродукції відпроменевої енергії увсіхдіапазонах.

Марка «СЖ» — співекструдована непрозора перлинова плівка з двома термозварюваними шарами. Застосовується на вертикальних і горизонтальних пакувальних машинах для пакування продовольчих товарів, парфумерії, одягу, ламінування паперуі картону.

Марка «СБ» — співекструдована непрозора плівка з двома термозварюваними шарами. Застосовується на пакувальних машинах різних типів для пакування продовольчих товарів, парфумерії, одягу.

Марка «СЖБ» — співекструдована непрозора перламутрова плівка з білим співполімерним шаром на одній зі сторін. Призначена для пакування продовольчих товарів, парфумерії, одягу. Продукти, упаковані в таку плівку, тривалий час зберігають свій смак, запах, колір, свіжість та інші цінні властивості.

Марка «СТ» — співекструдована непрозора плівка з двома зварюваними шарами. Використовується для пакування тютюнових виробів.

Підприємство СП «Хемосвіт-Луцькхім» випускає одно- і тришарові плівки з торговою назвою ТАТРАFAN. Основні переваги упаковки на основі БОПП — економічність і екологічність. Плівки випускають без друку і з друком до 8 кольорів.

ТАТРАFAN КХ/Е — плівка прозора з двостороннім термозварним шаром, товщиною 20—40 мкм. Призначена для пакування хлібобулочних, кондитерських імакаронних виробів, круп, чаю тощо.

ТАТРАFAN КХР/Е — плівка перламутрова з двостороннім термозварним швом, товщиною 30—45 мкм. Призначена для пакування морозива, кондитерських виробів тощо.

ТАТРАFAN КХТ — плівка використовується у тютюновій промисловості і відповідає всім критеріям, які ставляться до пакування окремих пачок і групового пакування на різних типах пакувальних автоматів.

ТАТРАFAN КХNM/E — металізована ПП плівка з друком до 8 кольорів, призначена для пакування морозива.

109

Поліаміди (ПА)

Це група пластмас з товарними назвами «капрон», «нейлон», «аніт» та ін. У складі макромолекул поліамідів присутній амідний зв’язок і метиленові групи, які повторюються від 2 до 10 разів.

Поліаміди — це полімери, що кристалізуються. Вони є жорсткими матеріалами із високою міцністю на розрив, мають високу температуру розм’якшення, витримують стерилізацію водяною парою з температурою до 140 °С. Поліаміди зберігають еластичність за низьких температур. Для них характерним є високе водопоглинання, хоча після висушування відновляються їх початкові властивості. Поліаміди мають високу міцність під час удару й продавлювання, легко зварюються високочастотним методом. Унаслідок низької газо- й високої паропроникності їх застосовують для вакуумного пакування. На поліамід легко наноситься друк. Плівки з поліаміду характеризуються високою прозорістю, особливо двовісноорієнтовані, блиск після орієнтування також покращується.

Недавно розроблено аморфний поліамід, який має меншу паропроникність порівняно з кристалічним. Поліамід під маркою Selar PA є повністю аморфним і має прозорість звичайного силікатного скла. Бар’єрні та механічні властивості його майже не змінюються під дією вологи, хоча цей матеріал є гігроскопічним. При відносній вологості повітря вище 80 % його захисні властивості близькі до співполімеру етилену й вінілового спирту. Тому новий матеріал може застосовуватися для виготовлення пакетів, у яких продукти перед відкриттям нагріваються в гарячій воді. Пляшки з нього застосовують для упакуваннясоківірізноманітних приправ.

Нітрилові полімери

Містять функціональні групи ціану й нітрилу. При співполімерилізації поліакрилонітрилу з акриловими та стирольними полімерами одержують матеріал з високими експлуатаційними властивостями. Цей полімер уперше синтезований у США і відомий під товарною маркою Barex 210. Він відрізняється низькою газо- і жиропроникністю, стійкий до дії органічних розчинників і має високу світлопроникність.

Нітрилові полімери добре роздуваються та виливаються під тиском. Останніми роками споживання акрилонітрилових по-

110

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]