Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Tovaroznav_pakuv_mater_i_tari-Sirohman

.pdf
Скачиваний:
349
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
6.56 Mб
Скачать

Інформаційна, виставкова діяльність має перерости у промис- лово-фінансово-інвестиційну.

В Україні створено асоціацію розробників, виробників і споживачів тари та упаковки для харчової продукції – «Томапол».

На перспективу в Україні для розвитку вітчизняної тари і упаковки необхідні:

високі темпи зростання обсягів застосування картонної тари замість дерев’яної, використання пластмас і полімерних матеріалів, складних комбінованих матеріалів з необхідними властивостями на основі полімерів, підвищення захисних властивостей і міцності картону;

збільшення випуску полімерних плівкових матеріалів (лакованих, металізованих), більш широке застосовування полімерної жорсткої і напівжорсткої тари, яку одержують методом термоформування та екструзії з наступним роздуванням;

пошук нових економних матеріалів з високими захисними властивостями, у тому числі багатошарових і комбінованих;

зменшення обсягів застосування деяких традиційних матеріалів, зокрема целофану, пакувального паперу, дерева, тканини, заміна целофану поліпропіленом і багатошаровими плівками;

зменшення потреби в жерсті, використання пакувального паперу для промислового фасування харчових продуктів;

для частини продуктів харчування заміна скляних пляшок та банок багаторазового використання одноразовими полімерними;

зниження енергоємності скла і товщини тари при збереженні характеристик міцності;

застосовування «порційних упаковок» для разових доз харчових продуктів;

виготовлення упаковки невеликими серіями на замовлення окремих споживачів;

підвищення рівня поліграфічного оформлення з метою задоволення естетичних запитів споживачів;

обов’язкове застосування штрихових кодів;

поліпшення утилізації картонної та полімерної упаковки і тари.

Український ринок упаковки розвивається в руслі генеральної загальносвітової тенденції зниження вартості упаковки при підвищенні її якісних характеристик. Виробництво тари і упаковки стає новою спеціалізацією низки великих підприємств, наприклад ТОВ «Вольногорське скло» або один із лідерів ринку термоформованої тари СП «Росан-Пак». ВАТ «Укрпластик»

11

вважається одним із провідних виробників гнучких пакувальних матеріалів.

За даними Держкомстату, у 2004 році в Україні вироблено 9 т лляних і пакувальних пакетів, пакетів із поліетилену — 17 454 т, а з інших видів полімерів — 10 157 т.

Метал і дерево використовуються переважно для виготовлення крупногабаритної транспортної тари і тари високої надійності. У 2004 р. було виготовлено 463 тис. шт. ящиків, барабанів, бочок, каністр і цистерн місткістю від 50 ло 300 л, а меншого об’єму — 1418 тис. шт. Дерев’яної тари і її частин вироблено

75,8 тис. м2.

Пластмасових ящиків, коробок, решітчастої тари і аналогічних виробів було випущено 5517 т. Метал і дерево використовують при розробці ексклюзивної упаковки класу premium і subpremium.

У2004 р. для напоїв було вироблено місткостей 1602 млн шт., банок для консервування (0,5 л) — 1001 млн шт. ЗАТ «Консьюмерс-Скло-Зоря» освоює технологію вузькогорлого видування, що дає змогу випускати полегшену склотару. Вагому частку займають ексклюзивні пляшки для напоїв вищого цінового сегмента.

У2004 р. в Україні було випущено 477 964 тис. м2 коробок, ящиків, сумок із гофрованого картону і паперу. При впровадженні нових матеріалів — мікрогофрокартону, комбінованої упаковки — зарекомендували себе підприємства з невеликими об’ємами виробництва, наприклад ОКП «Ротекс», які продемонстрували ринку технологічні й естетичні якості нового матеріалу.

Класифікація пакувальних матеріалів

Пакувальний матеріал — це матеріал, з якого виробляють тару і який забезпечує можливість повторного використання тари чи екологічно чистого її знищення. Вони повинні захищати товари від шкідливого впливу, втрат, пошкоджень, поліпшувати ефективну доставку, транспортування, реалізацію та споживання товару, захищати навколишнє середовище від забруднення.

Пакувальні матеріали класифікують за такими ознаками: призначенням, походженням, станом та конфігурацією матеріалу, технологією виробництва, декором матеріалу.

За призначенням виокремлюють: тароматеріали, основні й допоміжні пакувальні матеріали (ДМП).

12

За походженням — природні (дерев’яні, металеві, паперові та ін.), синтетичні (полімери, синтетичні смоли та ін.), комбіновані (паперополімери, металополімери та ін.).

За станом та конфігурацією матеріалу — порошкоподібні,

пастоподібні, гранульовані, рідкі, метали з певною конфігурацією та ін.

За технологією виробництва — пилині, стругані, вилиті, екст-

рудовані, пресовані, прокатні.

Задекором матеріалу— колір, текстура, фактура, оформлення.

Критеріями якості пакувальних матеріалів є: об’єктивно ви-

мірювані (розмір, маса), об’єктивно спостережувані, але невимірювані (здатність до склеювання, закручування), суб’єктивно сприятливі але невимірювані (колір, якість друку).

13

2

МАТЕРІАЛИ ІЗ ПАПЕРУ І КАРТОНУ

2.1. Папір

Папір і картон вважаються перспективними пакувальними матеріалами для виготовлення споживчої і транспортної упаковки. У багатьох країнах об’єм використання цих матеріалів для пакувальних цілей коливається від 25 до 40 %, оскільки основна сировина для їх виготовлення відноситься до відтворюваного джерела. Вони екологічно безпечні і мають найменше навантаження на довкілля. Цим зумовлена значна увага українських виробників харчових продуктів і різноманітних товарів до паперу й картону та упаковок із них.

Папір як пакувальний матеріал давно використовується людиною. У життєдіяльності роль паперу важко переоцінити. Маса 1 м2 паперу близько 250 г.

Слово «папір» походить від давньогрецького «papyros». Його виготовляли із тростини, яка мала високі і товсті стебла. Папірус був ритуальною рослиною, символом Єгипту, використовувався не лише для письма, але й для пакування.

Понад дві тисячі років тому в Китаї був винайдений папір із волокон кропиви. Його застосовували переважно для загортання й упакування. Із Китаю технологію виробництва паперу завезли в Корею і Японію.

УЦентральній Америці папероподібні матеріали виготовляли до приходу європейців на основі волокна агави.

УXVII—XVIII ст. у різних країнах Європи папір почали застосовувати для пакетів і як загортковий матеріал.

Указом Петра І (1720 р.) було наказано виробляти обгортковий папір, картузний папір (з якого виробляли кульки, пачки, обгортки для пачок тютюну).

Усередині XVI ст. з’явилися перші зразки пресованого картону (фібри). Слово «картон» походить від італійського «cartone», що означає «твердий», «жорсткий».

14

З початку XІX ст. папір і проклеєний та пресований картон усе більше використовують, як пакувальний матеріал.

В кінці XІX ст. почалося масове виробництво паперу і картону із деревинної маси і целюлози.

На сучасному етапі паперові матеріали використовують для тари і упаковки більше, ніж в інших галузях. На їх основі виробляється понад 70 % транспортної і більше 35 % — споживчої упаковки.

Папір і картон — це листові матеріали, які складаються переважно із рослинних волокон, зв’язаних між собою силами поверхневого зчеплення. Крім рослинних волокон, у паперових матеріалах можуть міститися клейкі речовини, мінеральні наповнювачі, хімічні і натуральні волокна, пігменти та барвники.

Стабільне застосування паперу й картону пояснюється постійним удосконаленням виготовлення, підвищенням експлуатаційних і споживних властивостей, розширенням асортименту та використанням їх у композиції з іншими матеріалами.

Основними видами паперу, що використовуються для виробництва тари, є: типографський (білизна, хороше сприйняття друку), обгортковий (висока міцність та гнучкість, стійкість до проникнення вологи, олій та жирів), пергамент та підпергамент (висока міцність, в’язкість, напівпрозорість, водота жиростійкість), пергаментний папір (жиростійкість та здатність не пропускати ароматичні речовини).

Допоміжні паперові пакувальні матеріали: технічний папір та папір, на основу якого нанесено розплав.

Підприємства харчової промисловості України використовують широку гаму видів паперу для пакування різних продуктів.

Пергамент займає вагоме місце у пакуванні жирів і жировмісних продуктів (вершкове масло, маргарин, сири, м’ясні вироби тощо). Пергамент і спеціальні види пергаменту завозять з інших країн. У багатьох випадках використання пергаменту та інших видів паперу недоцільне, оскільки вони характеризуються значною світло-, кисне- і паропроникністю.

Комбінування цих матеріалів у вигляді пергаменту, кашированого фольгою, паперу, ламінованого полімерними матеріалами або їх металізація суттєво підвищують паро-, газо-, світло- і ароматонепроникність.

Пергамент, каширований фольгою, відрізняється високою па- ро-, світло- і газонепроникністю, широко використовується для пакування вершкового масла, маргарину, чаю, кави, кондитерських виробів.

15

Підпергамент і пергамін використовують для пакування цукру, солі, кондитерських виробів тощо.

Жиронепроникний і вологоміцний вид паперу, розроблений в Україні, використовується як основа для каширування фольгою. Він виготовляється з біленої целюлози, не містить шкідливих речовин і під час контакту з харчовими продуктами не утворює небезпечних для людини сполук. За даними вчених, у папері марки П-506 масова частка міді не перевищує 0,042 %, заліза — 0,023

іцинку — 0,025 %. У той же час вміст міді у пергаменті з Росії досягав 0,054 %, а з ФРН — 0,074 %; заліза відповідно — 0,028

і0,035 %.

Для каширування пакувальних матеріалів застосовують клеї, які створюють проміжну клейову плівку і забезпечують адгезивнийзв’язок між папером і фольгою, є нетоксичними істабільними.

Виробничі випробування паперу, кашированого фольгою, підтвердили високі захисні властивості щодо органолептичних, біохімічних, мікробіологічних та структурно-механічних властивостей вершкового масла. На основі проведених досліджень розроблено технічні умови на папір пакувальний, каширований фольгою, який випускається масою 1 м2 45, 55, 65, 75 і 90 г у разі використання фольги товщиною 9 мкм та масою 1м2 — 60, 70, 80, 90, 105 г — при використанні фольги товщиною 14 мкм. Позначення матеріалу враховує номінальну масу паперу площею 1м2 (перше числове значення) та товщину фольги (друге числове значення), наприклад — 55-9.

Металізований папір. Цей пакувальний матеріал займає значне місце і вважається перспективним для пакування продовольчих товарів. Для його виготовлення використовують сучасні вакуумні технології. При цьому на поверхню паперу наносять шар алюмінію із застосуванням лаку, клею та інших матеріалів. Змінюючи товщину алюмінієвого шару, можна забезпечити відповідні властивості, які необхідні для фасування і зберігання конкретних товарів. Особливо важливим є досягнення регламентованої дії внутрішнього середовища упаковки із зовнішнім. Наприклад, проникнення необхідної кількості кисню та відведення діоксиду вуглецю для упакування фізіологічно активних продуктів (овочі, фрукти) або тільки проникнення кисню для пакування свіжого м’яса. В деяких випадках важливо забезпечити відповідну вологість продукту приколиванні відносної вологості повітряі зміні температури.

Металізований папір використовують також для виготовлення етикеток, шпалер, електротехнічної продукції тощо. Для пакування жировмісних продуктів (вершкове масло, маргарин) розроб-

16

лено металізований папір марки П-50Б-МП, а для кондитерських виробів і морозива — П-25Б-МП (табл. 2.1).

 

 

 

Таблиця 2.1

ХАРАКТЕРИСТИКА МЕТАЛІЗОВАНОГО ПАПЕРУ

 

 

 

 

 

 

 

Показник

Одиниця виміру

П-50Б-МП

 

П-25Б-МП

 

 

 

 

 

Маса паперу, площею 1 м2

г

57±3

 

31±3

Щільність

г/см3

1,1

 

1,24

Руйнівне зусилля, не менше:

Н

72

 

38

у машинному напрямку

 

у поперечному напрямку

 

41

 

22

Відносний опір продавлювання,

 

 

 

 

не менше:

кПа

 

 

 

сухий

300

 

280

 

 

вологий

 

65

 

113

 

 

 

 

 

Жиропроникність

Число

0

 

0

наскрізних

 

 

отворів на 1м2

 

 

 

Засміченість, не більше

Число смітинок

150

 

200

на 1 м2

 

pH водної витяжки

Одиниць рН

6,3

 

5,8

 

 

 

 

 

Число вкраплень:

 

30

 

30

заліза

шт.

 

відсутнє

 

відсутнє

міді

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вологість, не більше

%

9

 

9

 

 

 

 

 

Зольність

%

0,4

 

0,4

 

 

 

 

 

Здатність пропускати повітря

мл/хв

0

 

0

 

 

 

 

 

Непрозорість

%

100

 

98

 

 

 

 

 

Порівняно з кашированою фольгою металізований папір має ряд переваг:

при однаковій площі пакувального матеріалу заощаджується 99,0 % алюмінію;

широка гама «глянсуватості» поверхні — від дуже блискучої до матової;

можливості надання покриттю голографічних ефектів;

висока екологічна безпека — не потребує спеціальних технологій утилізації, оскільки в природних умовах розкладається як звичайний папір.

17

Вологоміцний папір застосовується для пакування харчових продуктіві характеризується рядом ціннихвластивостей(табл. 2.2).

 

 

 

 

 

Таблиця 2.2

ВЛАСТИВОСТІ ВОЛОГОМІЦНОГО ПАПЕРУ

 

 

 

 

Вид паперу

Застосування

Особливості

Ринок

 

 

 

 

 

Вологоміцний

Пакування дріж-

Запобігає

підси-

Дріжджові заводи

папір (50, 60, 70,

джів

на автома-

ханню дріжджів,

 

80 г/м2)

тичних лініях

відрізняється яс-

 

 

 

 

кравим

флексо-

 

 

 

 

друком

 

 

Вологоміцний

Виробництво па-

Високі механічні

Борошномельні

папір (50, 60, 70,

кетів

для фасу-

і бар’єрні влас-

підприємства

80, 90 г/м2)

вання

борошна,

тивості

 

Харчові комбі-

 

цукру, інших ба-

 

 

 

Яскравий

флек-

нати

 

калійних товарів.

 

Ламінування

содрук

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Харчовий пергамент і підпергамент. Рослинний пергамент — це матеріал натурального походження, виготовлений із целюлози, екологічно чистий. У природі він розкладається на нешкідливі речовини: целюлозу, глюкозу, діоксид вуглецю, воду. Його нешкідливість при контакті з харчовими продуктами підтверджена законодавством усіх країн.

При використанні пергаменту враховують ряд властивостей

(табл. 2.3).

 

 

Таблиця 2.3

ОСНОВНІ ВЛАСТИВОСТІ ПЕРГАМЕНТУ

 

 

 

Властивості

Пергамент рослинний

Пергамент рослинний

ГОСТ 1341-97

«Троїцький»

 

марка В

ТУ5452-008-00278971-99 марка Н

Фізико-механічні по-

Відповідає

Відповідає

казники

ГОСТ 1341-97

ГОСТ 1341-97

Білизна, не менше %

70

76

 

 

 

Непрозорість, не мен-

Близько 50

70

ше %

 

 

Друковані властивості

Стандартні

Високі

ізовнішній вигляд

 

 

Жиростійкість:

 

 

наскрізне проник-

Ні

Ні

нення жиру

розтікання жиру

Є

Є

18

Відмінною особливістю харчового пергаменту, порівняно з полімерними плівками та спеціальними маркерами, є його біологічна інертність іповітронепроникність, що дає змогупродуктам «дихати», не адсорбувати сторонні запахи. Ці властивості забезпечили широке застосування його при пакуванні продуктів, які необхідно тривалий період захищати від зволоження або висихання, втрати летких ефірних олій, що формують певний аромат. На поверхні пергаменту відсутні волокна, мікроволоски і порох. Пергамент не розчиняється у жирах і протидіє проникненню жирів крізь упаковку. Він характеризується бар’єрнимивластивостямищодожиронепроникності.

У пергамент можна пакувати молочні, м’ясні продукти, кар- топлю-фрі, гамбургери. Це незамінна й безпечна упаковка для підприємств швидкого харчування, кафе, шкіл.

Непрозорий пергамент має більш досконалі якісні характеристики, що дозволяє збільшити термін зберігання і поліпшити зовнішній вигляд фасованої продукції. Такий пергамент з добавкою непрозорого пігменту, забезпечує непрозорість упаковки, білизну, захист продуктіввідультрафіолетовихпроменів, покращаннявластивостейдруку.

Мікробіологічна чистота пергаменту досягається шляхом застосування технології і промивної води без солі.

Активна кислотність водяної витяжки пергаменту (рН 6,4 — 7,2) забезпечує інертність упаковки.

ВАТ «Троїцька паперова фабрика» випускає пергамент кількох марок (табл. 2.4)

 

 

 

Таблиця 2.4

ХАРАКТЕРИСТИКА ОСНОВНИХ МАРОК ПЕРГАМЕНТУ

 

 

 

 

Марки пергаменту

Застосування

Особливості

Ринок

і підпергаменту

 

 

 

 

 

 

 

Пергамент марки

Застилання гоф-

Запобігає проник-

Молочні підпри-

«А» (64 г/м2)

ротари, пряме па-

ненню жиру, во-

ємства, маргари-

Пергамент марки

кування продук-

логи, без запаху і

нові і фольго-

«Б» (56 г/м2 )

тів на автоматич-

смаку, зручний

прокатні заводи

Пергамент марки

них лініях: мас-

для флексо- і

 

«В» (50 г/м2)

ла, маргарину, си-

глибокого друку

 

 

ру кисломолоч-

 

 

 

ного, сирків, сир-

 

 

 

кової маси, сиру

 

 

 

сичужного

 

 

Пергамент «Ду-

Силіконування;

Підвищена жиро-

 

плекс» (38—46 г/м2)

кашируванняалю-

стійкість;

 

 

мінієвою фоль-

термостійкість

 

 

гою

до 230 °С

 

19

Закінчення табл. 2.4

Марки пергаменту

Застосування

Особливості

Ринок

і підпергаменту

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пергамент марки

Пакування на ав-

Запобігає

про-

Кондитерські

«А» (64 г/м2 )

томатичних

лі-

никненню жиру і

фабрики, хлібо-

 

 

ніях печива, ва-

вологи

 

 

комбінати

 

 

фель,

застилання

 

 

 

 

 

 

гофротари,

про-

 

 

 

 

 

 

кладки між кон-

 

 

 

 

 

 

дитерськими ви-

 

 

 

 

 

 

робами (зефіром,

 

 

 

 

 

 

мармеладом, хал-

 

 

 

 

 

 

вою), випікання

 

 

 

 

Пергамент марки

Пакування

пере-

Можливість сте-

Медицина

«М» (56 г/м2)

в’язувальних ма-

рилізації і нане-

 

 

 

теріалів: бинтів,

сення

флексо-

 

 

 

вати

 

 

друку

 

 

 

Пергамент марки

Прокладки у го-

Підвищені тер-

Кафе, ресторани,

«О» (35-75 г/м2)

фротарі,

паку-

міни зберігання

магазини

 

 

вання

харчових

продуктів

 

 

 

 

продуктів

 

 

 

 

 

Підпергамент

Пакування на ав-

Пакування про-

Холодокомбіна-

марки

«ПЖ»

томатичних ліні-

дуктів

з

невисо-

ти, кондитерські

(45,50 г/м2)

 

ях: морозива, пе-

ким вмістомжиру

фабрики

 

 

чива, вафель;

 

 

 

 

 

 

застилання гофро-

 

 

 

 

 

 

тари

 

 

 

 

 

 

Більшість марок використовують для пакування різних харчових продуктів, а пергамент марки Д — служить основою багатошарової упаковки різного призначення (металізації, каширування, ламінування).

2.2. Картон

Картон відноситься до природних матеріалів рослинного походження. При його отриманні використовують напівпродукти, які містять грубі й жорсткі волокна: бура деревинна маса, напівцелюлоза, сульфатна целюлоза, макулатура. Маса 1 м2 картону перевищує 250 г, а товщина складає не менше 0,3 мм.

Целюлозу сульфатну використовують із деревини хвойних та листяних порід. Вона може бути оздобленою. Для виготовлення целюлози застосовують також солому однорічних рослин, тростину,

20

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]