Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3_OKL-1.DOC
Скачиваний:
70
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
859.14 Кб
Скачать

Нормування грошових засобів

Після визначення засобів в товарних запасах здійснюється розрахунок необхідних грошових засобів. Під час розрахунку грошових засобів з роздрібного товарообороту необхідно виключити продаж товарів по дрібному опту, по безготівковому розрахунку і продаж в кредит.

В державній торгівлі нормуються грошові засоби в дорозі і в касі.

Грошові засоби в дорозі – це виручка, яка здана в банк, але це не зарахована на рахунку в банку. При нормуванні грошових засобів в дорозі враховують час. Необхідний для збору торгової виручки. Здачі її в банк і зарахування на рахунки в банку. Причому, якщо виручка надходить в банк після закінчення робочого дня в банку, то вона зараховується на рахунок донного підприємства тільки на наступний день. Отже, грошові засоби в дорозі в даному випадку складає один день. Якщо виручка відправляється поштою, то час вираховується строком перебування поштових документів в дорозі плюс один день на їх обробку в банку. Зазвичай норма грошових засобів в дорозі складає 1-1,5 дня.

Потім визначається необхідність в грошових засобах в касі.

Перехідні запаси готівкових коштів потрібні підприємствам для того, щоб до початку наступного дня можна було видавати здачу покупцям, робити невідкладні платежі, оплачувати посуд (тару), що приймають від населення. Кожному підприємству банк встановлює ліміт, тобто граничну суму готівкових коштів в касі. Щоб визначити запас грошових засобів в касі в днях, суму ліміту ділять на середньоденний оборот.

Загальну норму запасу грошових засобів в днях визначають складанням норми запасу грошових засобів в дорозі і в касі.

Нормування інших активів

До інших активів входять:

  • пакувальні матеріали;

  • малоцінний та шводкозношувальний інвентар;

  • витрати майбутніх періодів.

Оборотні засоби, що входять до групи інших активів, різнорідні за економічним змістом та режимом використання. Крім того, ці засоби не знаходяться в такій прямій залежності від т/о, як товарні запаси і грошові засоби. У зв’язку з цим норматив цих засобів встановлюється в сумі.

Норматив засобів, вкладених в матеріальні цінності і незрошувальні, повинен забезпечити як запаси, що знаходяться в експлуатації, так і запаси на складі.

При визначенні нормативу цих засобів кількість інвентаря та інших предметів матеріально-технічного оснащення множать на ї вартість. Кількість інвентаря і малоцінного обладнання визначають виходячи з встановлених норм для продовольчих і непродовольчих підприємств.

Однак потреба в цих засобах залежить не тільки від їх кількості і вартості, але й від строку служби і порядку списання зносу. За всіма предметами, що знаходяться на складах, норматив вираховується за їх повною вартістю.

З матеріалів для господарських потреб при нормуванні оборотних засобів треба виділити пакувальні матеріали. Вони займають найбільшу питому вагу.

Необхідність в засобах на пакувальні матеріали розраховується по кожному виду цих матеріалів на основі загальної кількості покупок і норми пакувальних засобів на одну покупку. Норматив оборотних засобів по пакувальним матеріалам визначається шляхом множення нори запасу в днях на середньоденні витрати матеріалу в кварталі.

Норматив оборотних засобів по витратах майбутніх періодів визначають на рівні суми витрат, що склалися на кінець планового року.

Розрахунок ведеться так: до суми засобів. Що вкладені в ці витрати на початок планового періоду. Додають витрати в плановому періоді і виключають витрати, щ підлягають віднесенню на витрати в цьому ж періоді. У витрати майбутніх періодів включають затрати, що виникли в даному періоді і підлягають погашенню у наступних періодах. Сюди входять:

  • орендна плата (якщо вона сплачується наперед за квартал);

  • плата за підписку на газети і журнали;

  • оплата проїзних квитків;

  • абонементна плата за телефон і т.д.

розрахувавши норматив по кожній з статей інших активів, визначають їх загальну суму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]