Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3_OKL-1.DOC
Скачиваний:
70
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
859.14 Кб
Скачать

12. Методика розрахунку роздрібної ціни

Розрахунок роздрібної ціни здійснюють торгові підприємства. Така ціна повинна забезпечити їм покриття витрат і одержання прибутку. Якщо торгове підприємство купує товар у виробника, то до складу роздрібної ціни не включають оптову-збутову надбавку. Базою для нарахування роздрібної ціни вважається ціна покупки товару. Це може бути: або ціна виробника (без ПДВ), або ціна посередника (без ПДВ). Розрахунок починається:

І варіант:

1) Визначають витрати торгового підприємства, які пов’язані з закупівлею, перевезенням, зберіганням і реалізацією товарів (в т.ч. витрати на оплату праці та нарахування на неї). Усі ці витрати додаються.

2) Визначається прибуток підприємства:

(Витрати × % Рентабельності) : 100 %

3) Визначається сума ПДВ:

((Ціна покупки без ПДВ + Витрати + Прибуток) × % ПДВ) : 100 %

4) Визначається роздрібна ціна:

Ціна покупки (без ПДВ) + Витрати + Прибуток + ПДВ

Ціна покупки без ПДВ × 1,2

ІІ варіант:

Розрахунок роздрібної ціни здійснюється через торгову надбавку, яка включає витрати і прибуток торгового підприємства, і можливо, ПДВ. Торгова надбавка встановлюється у % до ціни покупки.

Ціна покупки (без ПДВ) × % Торгової надбавки) : 100 %

Якщо ПДВ включається до ціни продукції, його сума визначається так:

Ціна реалізації : 6

(Ціна реалізації × % ПДВ) : (100 % + : ПДВ)

13. Торгова надбавка як складова роздрібної ціни

Виходячи з структури роздрібної ціни можна зазначити, що переважна більшість роздрібної ціни складає ціна виробника, хоча торгове підприємство може бути досить незалежним у виборі своєї цінової політики. Крім того, складовим елементом роздрібної ціни є торгова надбавка. Вона вважається об’єктом цін політики торгового підприємства. Саме цей елемент характеризує ціну торг послуги.

Економічний зміст торгової надбавки полягає в тому, що вона:

    1. Повинна забезпечити ПДВ до бюджету;

    2. Залишається в розпорядженні торгового підприємства після сплати ПДВ;

    3. Повинна покривати його витрати;

    4. Повинна забезпечити йому цільову суму прибутку;

Таким чином, торгове підприємство зацікавлене в зростанні торгової надбавки. Хоча торгове підприємство досить незалежне у виборі цінової політики, звертаючись до структури роздрібної ціни, можна стверджувати, що роздрібна ціна має певні обмеження:

  • по-перше, їх забезпечує підприємство-виробник, яке пропонує свій товар його ціна встановлюється в діапазоні: собівартість виробництва – попит покупців. Яка орієнтується на ціну, що сформувалася на оптовому ринку;

  • по-друге, торгове підприємство орієнтується на роздрібну ціну, яка складається на споживчому ринку на такий же товар.

За тих умов, розмір торгової надбавки торговому підприємству визначається досить складно, щоб мати певні вигоди. Виходячи з цього, можна виділити основні обмеження торгового підприємства:

  1. Розглядаючи обмеження з боку підприємства-виробника, можна зазначити що при низькому рівні ціни виробника торгова надбавка може бути сформована на досить високому рівні, а при високому рівні ціни виробника – на низькому рівні.

  2. Розглядаючи обмеження з боку попиту споживачів, можна зазначити при високому попиті та низькій пропозиції торгове підприємство може підвищувати торгову надбавку, бо навіть при зростанні роздрібної ціни рахунок торгової надбавки товар користується попитом. В той же час, як ціна на споживчому ринку вже склалися, то торгова надбавка не може зростати, бо це призведе до зростання роздрібної ціни і товар не користуватися попитом.

  3. Розглядаючи обмеження через ступінь гнучкості цінової політики торгового підприємства можна зазначити, що він досить обмежений встановлення ціни відбувається не в ході контакту з покупцем (за винятком реалізації товару на ринку), а перед початком торгового для і продажу торгового підприємства не має можливості змінювати ціну на товар.

  4. Деякі обмеження торгової надбавки визначає держава, виходячи з:

а) соціального значення товару;

б) обмеження монополізації підприємства на ринку.

Обмеження розмірів торгової надбавки держава регулює через економічні закони, іноді прямо, а іноді через інші економічні показники (граничний розмір рентабельності, граничний розмір роздрібної ціни, граничний розмір торгової надбавки):

  1. Підприємство може підвищити свої доходи за рахунок підвищення торгової надбавки на інші товари, бо, як правило, воно має досить широкий асортимент товарів.

  2. Підприємство може досить швидко змінити профіль своєї діяльності, тобто перейти на реалізацію інших товарів, якщо змінюється кон’юнктура ринку.

Таким чином, обґрунтування диференційованого рівня торгової надбавки у великій мірі формують цінову політику торгового підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]