Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_rasulova.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
625.15 Кб
Скачать

27.Мета корпоративного управління:

Корпоративне управління- система організації діяльності та контролю фінансової установи, яка передбачає розподіл повноважень між наглядовим та виконавчим органом фінансової установи, прозорість процедур прийняття рішень та контролю за їх виконанням, належний обмін інформацією між наглядовим та виконавчим органами фінансової установи та забезпечує баланс інтересів споживачів фінансових послуг, акціонерів (учасників), членів наглядового та виконавчого органів фінансової установи, інших заінтересованих осіб. Основна мета корпоративного управління - забезпечення чесної та прозорої діяльності з надання фінансових послуг, відповідальність членів наглядового, виконавчого органів фінансової установи, власників істотної участі та контролерів фінансової установи за свої дії та їх підзвітність.

28.Моделі корпоративного управління за структурою спостережних та виконавчих органів

за структурою спостережних та виконавчих органів корпоративного управління (унітарна модель і модель подвійних стандартів). У світовій практиці існують дві основні моделі ради директорів –американська (унітарна) модель і німецька (система подвійних рад). Германия-акціонери -спостережна рада- виконавча рада. Американська- акціонери-рада директорів.

Формальна структура ради директорів у Японії являє собою точну копію американської, тобто відповідає унітарній моделі.Але на відміну від унітарної моделі, майже 80% японських акціонерних товариств відкритого типу взагалі не мають у складі своїх рад незалежних директорів, а самі ради, як і в Німеччині, є провідниками інтересів компанії і їхніх головних ―співучасників. У Швеції діє система унітарних рад (тобто без виділення спостережливої ради як окрему структуру), але на відміну від американського її варіанта, тут законодавчо закріплена участь у радах директорів представників ―нижчого рівня робітників компаній, у той час,як участь менеджменту компаній зведено до участі президентів. У Голландії поширена система подвійних рад, але, на відміну від Німеччини, службовці не допускаються у спостережну раду, що складається винятково з незалежних директорів. В Італії ради директорів хоча і є унітарними, діють у рамках структури промисловості і системи акціонерної власності, що у більшому ступені нагадує ситуацію в Німеччині, ніж у США. Навіть дуже великі італійські компанії нерідко належать родинам, тому найбільші акціонери тут майже завжди є і менеджерами-директорами. У залежності від потреб акціонерного товариства і від кількості Акціонерів в АТ в Україні може існувати 4 моделі управління:

-загальні збори акціонерів –спостережна рада –колегіальний виконавчий орган (наприклад, правління, дирекція) –ревізійна комісія;

-загальні збори акціонерів –спостережна рада –одноособовий виконавчий орган (наприклад, директор) –ревізійна комісія;

-загальні збори акціонерів –колегіальний виконавчий орган –ревізійна комісія;-загальні збори акціонерів –одноособовий виконавчий орган –ревізійна комісія

29.Резервний капітал формується у розмірі 15% статутного капіталу товариства

30.Суб’єкти корпоративного управління:окремі громадяни - власники корпоративних прав;- власники та менеджмент окремого підприємства - емітента корпоративних прав або їх власника (підприємства також можуть бути власниками корпоративних прав);-емітент цінних паперів - це юридична особа, яка від свого імені випускає цінні папери і зобов'язується виконувати обов'язки, що випливають з умов їх випуску. -державні та недержавні органи, які здійснюють пряме або опосередковане регулювання руху корпоративних прав і діяльності підприємств, зокрема господарських товариств, а також є власниками як цілісних майнових об'єктів, так і корпоративних прав;-фінансові посередники.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]