Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_rasulova.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
625.15 Кб
Скачать

107.Зміст основних міжнародних принципів корпоративного управління.

  • Надання достовірної, адекватної і своєчасної інформації, яка забезпечує акціонерам реалізацію їх прав власності.

  • Існування правила: одна проста акція - один голос.

  • Компанії повинні забезпечувати право власників голосувати.

  • Рада директорів або Спостережна рада, як орган управління, повинні бути підпорядковані акціонерам. Переобрання членів органів управління має відбуватися на регулярній основі.

  • Компанія повинна розкривати інформацію про особу, професійний або інший досвід, чинники, що впливають на незалежність і загальну кваліфікацію членів Спостережної ради та про порядок призначення посадових осіб.

  • Компанії повинні розкривати в річному звіті політику компанії стосовно винагороди і, бажано, розмір винагороди окремих членів органів управління та вищих посадових осіб, щоб інвестори могли судити, чи відповідає інтересам акціонерів політика та практика компанії стосовно оплати праці.

  • Компанії мають дотримуватися усіх відповідних законі в юрисдикції, у якій вони функціонують.

  • Спостережні ради, які прагнуть досягти активного співробітництва між компаніями і зацікавленими сторонами, перш за все, сприяють стабілізації економіки регіону, працевлаштуванню та охороні довкілля.

108.Чи можна поставити знак рівності між поняттями «легальний капітал» та «тіньовий капітал»? Відповідь обґрунтувати.

Ці два поняття є антонімами, так як легальний капітал він контролюється суспільством та органами державного управління, а тіньовий або нелегальний капітал він не контролюються ні суспільством та державою, тому його прибуток не перерозподіляється до бюджетів та державних цільових фондів

109. Шляхи впливу акціонерів на управління корпорацією:…

Акціонери мають можливість впливати на управління корпорацією трьома шляхами:

Перший - через проведення зборів акціонерів, обрання того чи іншого складу ради директорів і схвалення чи несхвалення діяльності органів управління корпорації.

Другий - шляхом продажу власних акцій, впливаючи тим самим на їх ринковий курс.

Третій - створюючи можливість поглинання корпорації акціонерами, не дружніми до діючих органів управління.

110. Акція – це

Акція — вид цінних паперів, що являє собою свідоцтво про власність на визначену частку статутного (складеного) капіталу акціонерного товариства і надає її власнику (акціонеру) певні права, зокрема: право на участь в управлінні товариством, право на частину прибутку товариства у випадку його розподілу (дивіденд), а у випадку ліквідації — на частину залишкової вартості підприємства.

111. Зобразити схему взаємозв’язків основних учасників корпоративного сектору України.

112. Функції корпоративного капіталу, його структура та джерела формування.

ФУНКЦІЇ:

  • Базова (вона ж - стартова , матеріально- забезпечувальна ) , яка полягає в тому , що майно, внесене при створенні корпорації , або при збільшенні статутного капіталу може використовуватися корпорацією для реалізації її проектів .

  • Другою функцією , традиційно виділяється в юридичній літературі є розподільна . Складається вона , за загальноприйнятим переконанням , в тому , що через статутний капітал визначаються частки участі , а саме від розміру участі залежить можливість реалізації та обсяг окремих прав учасника.

  • Гарантійна функція , за загальноприйнятою думкою полягає в тому , що статутний капітал визначає мінімальний розмір майна товариства , що гарантує інтереси його кредиторів.

Структура капіталу компанії характеризується співвідношенням власних і позикових засобів.Капітал корпорації утворюється з окремих частин: акціонерного капіталу, що складається з оплачених акцій, нерозподіленого прибутку, резервного капіталу і зобов'язань за випущеними борговими інструментами. Мінімальний розмір статутного капіталу акціонерного товариства становить 1250 мінімальних заробітних плат виходячи із ставки мінімальної заробітної плати, що діє на момент створення (реєстрації) акціонерного товариства.

Статутом акціонерного товариства може бути передбачено створення спеціального фонду для виплати дивідендів за привілейованими акціями.

Статутний капітал товариства збільшується шляхом підвищення номінальної вартості акцій або розміщення додаткових акцій існуючої номінальної вартості у порядку.

Збільшення статутного капіталу акціонерного товариства із залученням додаткових внесків здійснюється шляхом розміщення додаткових акцій. Збільшення статутного капіталу акціонерного товариства без залучення додаткових внесків здійснюється шляхом підвищення номінальної вартості акцій. Резервний капітал формується шляхом щорічних відрахувань від чистого прибутку товариства або за рахунок нерозподіленого прибутку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]