Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_rasulova.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
625.15 Кб
Скачать

121.Власний капітал корпорації - це ...

Власний (акціонерний) капіталскладається з наступних складових: 1) внесений капітал, щоскладається з акцій, щовипущені за номінальноювартістю (звичайні та привілейованіакції) та додатковогооплаченогокапіталу; 2) дарований капітал; 3) резерв переоцінки; 4) нерозподіленийприбуток.

Власнийкапіталкорпораційформуєтьсяакціями, тобто коштами інвесторів (власників) в обмін на реалізованіїмакції. Акція – цеціннийпапір без встановленого строку обігу, якийзасвідчуєпайову участь в акціонернійкомпанії і даєйоговласникові право на: участь в управліннікомпанією, одержаннячастиниприбутку у виглядідивідендів, участь у розподілі майна при ліквідаціїкомпанії. Часткуакцій, що належать певнійособі, засвідчуєакціонернийсертифікат.

Структура капіталукорпораціїможебути подана в балансі таким чином:

Акціонернийкапітал;Внесенийкапітал;- Привілейованіакції (за номінальноювартістю):- Звичайні (прості) акції (за номінальноювартістю),- Додатковийкапітал – звичайніакції; Разом внесений капітал; Нерозподіленийприбуток; Разом акціонернийкапітал.

Як бачимо до власногокапіталуналежить і нерозподіленийприбутоккомпанії. В разінаявностінерозподіленихзбитківсумавіднімається і зменшуєзагальну суму власногокапіталу.

Він формується під впливом приросту (зниження) вартості підприємства у результаті його переоцінки, безоплатно отриманого майна від юридичних і фізичних осіб, доходу під час продажу акцій рахунок різниці між номінальної і продажною ціною, безоплатної передачі свого майна іншій юридичній особі.

122.Типи підприємств України залежно від способу заснування та формування статутного фонду:

Залежновід способу утворення (заснування) та формуваннястатутного фонду в Українідіютьтакіпідприємства:- унітарні;- корпоративні.

Унітарнепідприємствостворюється одним засновником, якийвиділяєнеобхідне для того майно, формуєвідповідно до закону статутний фонд, не поділений на частки (паї), затверджує статут, розподіляє доходи, безпосередньоабо через керівника, який ним призначається, керуєпідприємством і формуєйоготрудовийколектив на засадах трудового найму, вирішуєпитанняреорганізації та ліквідаціїпідприємства. Унітарними є державні та комунальніпідприємства, підприємства, засновані на власностіоб'єднаньгромадян, релігійноїорганізаціїабо на приватнійвласностізасновника.

Корпоративнепідприємствоутворюється, як правило, двомаабобільшезасновниками за їхспільнимрішенням (договором), діє на основіоб'єднання майна та/абопідприємницькоїчитрудовоїдіяльностізасновників (учасників), їхспільногоуправління справами, на основікорпоративних прав, у тому числі через органи, що ними створюються, участізасновників (учасників) у розподілідоходів та ризиківпідприємства. Корпоративними є кооперативніпідприємства, підприємства, щостворюються у формігосподарськоготовариства, а такожіншіпідприємства, в тому числізасновані на приватнійвласностідвохабобільшеосіб.

123.Пакет із більше, ніж 50 % простих акцій акціонерного товариства, це:

контрольний пакет акцій  Контро́льнийпаке́т а́кцій — відповідно до Закону України «Про акціонерні товариства», 50 і більше відсотків простих акцій товариства (ст. 65 Закону). В економічній теорії під К.п.а. розуміється частина акцій, зосереджена в руках одного власника, яка дає можливість здійснювати фактичний контроль над акціонерним товариством. На практиці при широкому розповсюдженні акцій, володіння більш як 20 % їх дає в руки власника контрольний пакет, оскільки не всі акціонери бувають присутні на зборах.

КОНТРОЛЬНИЙ ПАКЕТ АКЦІЙ - мінімальначасткаакцій, щодаютьможливістьвласникамздійснюватифактичний контроль за діяльністюакціонерноготовариства.

За допомогою контрольного пакета встановлюєтьсябагатоступінчаста система залежності й контролю однієїмогутньоїкомпанії над меншими. Так, "Дженерал моторз" у такийспосібвстановила контроль над 40 дочірнімикомпаніями. Зправової точки зорудочірнєпідприємствоозначаєюридичносамостійнепідприємство, яке відокремилосявід основного (материнського) і заснованеостаннім через передачу частини майна. Завдякицьомутакожпосилюєтьсяцілісністьекономічноїсистеми

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]