Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_rasulova.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
625.15 Кб
Скачать

57. Чи можна поставити знак рівності між поняттями «стейкхолдери» та «афілійовані особи»? Відповідь обґрунтувати.

«Стейкхолдери» буквально: «Власник частки (одержувач відсотка); утримувач закладу», з самого початку - розпорядник спірного, закладеного або підопічного майна, пайовик); у вузькому сенсі слова: особа, яка має частку в статутному (складеному) капіталі підприємства; в широкому сенсі: одна з фізичних або юридичних осіб, зацікавлених у фінансових та інших результати діяльності компанії.Стейкхолдер – ринковий суб’єкт, який має інтерес до діяльності підприємства чи до деяких напрямів його діяльності, але цей інтерес не базується на бажанні отримати чистий дохід.

Афілійована особа — засновники та учасники емітента (крім акціонерів, які не є засновниками); особи, частка яких становить понад 10% у статутному фонді емітента; посадові особи емітента та члени їхніх сімей; особи, що діють від імені даного емітента за відповідним дорученням, або особи, від імені яких діє даний емітент; особи, які відповідно до законодавства України контролюють діяльність даного емітента; юридичні особи, що контролюються даним емітентом або разом з нею перебувають під контролем третьої особи; реєстратор, з яким підписано договір про обслуговування, його керівники та посадові особи.

58. Економічний механізм корпоративного управління – цесукупність економічних важелів, способів та методів цілеспрямованого впливу суб’єктів корпоративних відносин на зовнішні та внутрішні економічні зв'язки корпорації, її бізнес-одиниць з приводу формування та використання ресурсів та прибутку корпорації для забезпечення її стабільного функціонування та розвитку в інтересах цих суб’єктів.

59. Функції депозитаріїв:

- зберігання і обслуговування обігу цінних паперів на рахунках у цінних паперах та операцій емітента щодо випущених ним цінних паперів;

- кліринг та розрахунки за угодами щодо цінних паперів;

- ведення реєстрів власників іменних цінних паперів. Крім того, до виключної компетенції НДУ віднесено:стандартизація депозитарного обліку та документообігу щодо операцій з цінними паперами;нумерація (кодифікація) цінних паперів, випущених в Україні, відповідно до міжнародних норм;встановлення відносин і налагодження постійної взаємодії з депозитарними установами інших держав, укладання двосторонніх та багатосторонніх угод про пряме членство або кореспондентські відносини для обслуговування міжнародних операцій з цінними паперами учасників Національної депозитарної системи, контроль за їх кореспондентськими відносинами з депозитарними установами інших держав. А також інші функції, передбачені нормативно-правовими актами України.

60. Сукупність процедур з включення цінних паперів до реєстру організатора торгівлі та здійснення контролю за відповідністю цінних паперів і емітента умовам та вимогам, установленим у правилах організатора торгівлі, називається: ЛІСТИНГ

61.Статут – це…це офіційно зареєстрований документ, який визначає форму власності підприємства, сферу його діяльності, спосіб управління та контролю, порядок утворення майна підприємства й розподілу прибутку, порядок реорганізації підприємства та інші положення, які регламентують діяльність юридичної особи.

62.Колегіальний виконавчий орган: ...правління, дерекція, рада деректорів

63.Правове регулювання корпоративного сектору – це…Регулювання діяльності корпоративного сектору здійснюється органами загальної та спеціальної компетенції та відповідними їх нормативними актами. Организагальноїкомпетенції- законодавчіоргани, яківидаютьнормативніакти, щомаютьчинність закону і регламентуютьзагальніосновифункціонування корпоративного сектора. До них відносяться:- Цивільний кодекс України;- Господарський кодекс України;- Закон "Про господарськітовариства";- Закон "Про акціонернітовариства";- Закон "Про цінніпапери та фондовийринок";- Закон "Про державнерегулювання ринку ціннихпаперіввУкраїні"- Закон "Про інститутиспільногоінвестування";- Закон "Про Національнудепозитарну систему і особливостіелектронногообігуціннихпаперіввУкраїні";- Закон "Про оподаткуванняприбуткупідприємств" та інші.Органи спеціальної компетенції призначені для забезпечення регулювання та контролю діяльності корпоративних підприємств з урахуванням специфіки цього сектора. До органів спеціальної компетенції відносяться:- Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку;- Фонд державного майна України;- Антимонопольной комітет у рамках своїх повноважень;- Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України;

64.Загальні збори акціонерів мають кворум за умови, що в них беруть участь акціонери (їх представники), що володіють більше, ніж: 60 відсотків голосуючих акцій.

65.Особливостями німецької моделі корпоративного управління є:Ключові учасники:банк, правління, наглядова рада, працівники. Склад власників: акціонери та представники працівників корпорації. Склад виконавчої та наглядової ради: Виконавчої ради (менеджери компанії, інсайдери) і Спостережної ради (представники акціонерів, службовців і працівників компанії).Законодавча база: федеральні і місцеві закони, Федеральне агентство по цінних паперах. Рівень розкриття інформації: піврічний звіт із структурою капіталу, що говорить, дані про акціонерів, які володіють понад 5 % акцій корпорації, інформацію про можливе злиття і поглинання. Взаємодія між учасниками: більшість акцій німецьких корпорацій -- акції на предявника. Банки розпоряджаються голосами за них згодою. Неможливе заочне голосування. Обовязковою є особиста присутність на зборах або довіреність цього права банку

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]