Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_rasulova.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
625.15 Кб
Скачать

124.Контроль за придбанням великих пакетів акцій товариств, які мають монопольне становище на ринку, – це функції:

Держа­вної комісії з цінних паперів і фондового ринку

Всі аспекти інвестиційної діяльності акціонерних товариств регулюються за допомогою державних органів управління. (рис. 1.3). Найбільш повно віддзеркалюють специфіку нових підходів у діяльності підприємств їх взаємовідносини як емітентів з Держа­вною комісією з цінних паперів і фондового ринку та її тери­торіальними відділеннями.

Щодо регулювання інвестиційної діяльності, функціонуван­ня акціонерних товариств комісія має:1.           Забезпечувати рівні можливості для доступу емітентів, інве­сторів та посередників на ринок цінних паперів;2.           Захищати право власності на цінні папери;3.           Слідкувати за тим, щоб учасники ринку одержували інфор­мацію про умови випуску та обігу цінних паперів, результа­ти фінансово-господарської діяльності емітентів, обсяги і характер угод з цінними паперами та іншу інформацію, що впливає на формування цін на ринку цінних паперів;4.           Забезпечувати дотримання учасниками ринку цінних папе­рів вимог законодавчих та інших нормативних актів;5.           Здійснювати контроль за прозорістю та відкритістю ринку цінних паперів;6.           Установлювати правила та стандарти здійснення операцій на ринку цінних паперів;7.           Здійснювати контроль за діяльністю осіб, які обслуговують випуск та обіг цінних паперів.Державна комісія має і непрямий вплив на становище акціо­нерного товариства на інвестиційному ринку, зокрема, через рег­ламентацію взаємодії між акціонерним товариством та реєстрато­рами, акціонерним товариством та ліцензованими торговцями цінними паперами.

Податкова адміністрація має відчутний вплив на корпоративне управління підприємством. ведеться додатковий облік з податку на прибуток та з податку на додану вартість. Крім цього, сучасне виробниче підприємство являє собою корпорацію західного типу, до складу якого увійшли споріднені підприємства та підприємст-ва-сателіти, які працювали свого часу як підрозділи, цехи заводу, потім перейшли на госпрозрахунок, оренду та остаточно відо­кремились.

  1. Основнимиекономічними рисами господарськихтовариств корпоративного типу є:

1. Об'єднаннякапіталів та обмеженняекономічногоризику для окремихучасників. Цеозначає,що в акціонернихтовариствах і товариствах з обмеженоювідповідальністюобмеженняекономічнихризиківпов'язане з тим, щоучасникивідповідають за зобов'язаннямитовариствалишесвоїмикорпоративними правами.

2. Поєднаннярізнихекономічнихможливостей - капіталів і вмінь, знань, ідей. Полягає в тому, що в товариствіможутьзбиратисьучасники з різнимиможливостями: власникикапіталу, якийпотребуєефективноговкладення, носіїідей, особи наділеніорганізаторськимиздібностями та вміннявикористатикапітал з максимальною вигодою для всіхсторінтощо.

3. Розмежуваннякапіталу та економічноїдіяльності. Пояснюєтьсятим, щооскількичастинаучасниківгосподарськоготоваристваможе бути не задіяною у виконанніуправлінськихфункцій, а лишеотримуватиприбуткивідвкладеногокапіталу.

4. Жорсткевідокремленнявласностігосподарськоготовариства і власностійогоучасників (особливо цечітковиявляється в акціонернихтовариствах). Тобто, те що є у власностітовариства не належитьйогоучасникам і навпаки.

5. Обмеженняможливостейвилученнякапіталів (паїв, часток) з товариства. Зумовленоскладністювилученнякапіталу з товариствайогоучасником, оскільки, акціонеримають у власності не акціонернетовариствочийогоякусьокремучастину, а лишеакції.

  1. Оцінка ефективності корпоративного управління.

Показникиоцінкиефективності корпоративного управління

Виділено три основнігрупипоказників, які є необхідними та достатніми при оцінціефективності корпоративного управління:

1. Показники, щовідображаютьступіньдотримання в компаніїпринципів корпоративного управліннявключають в себе такі показники:- ступіньзахищеності прав акціонерів;- рівеньучастізацікавленихосіб, ступіньрозкриттяінформації;- рівеньзахиснихзаходіввідпоглинаннякомпанії;- рівенькерівництвакомпанії;- якіснийрівеньпроведення аудиту та формуваннябухгалтерськоїзвітності.

2. Показники, щохарактеризуютьрезультатифінансово-господарськоїдіяльностікомпаніївключають в себе: - динамікаобсягуреалізаціїтоварів;- динамікаприбуткувідзвичайноїдіяльності до оподаткування;- динаміка статутного капіталу;- динамікарентабельностіакціонерногокапіталу;- динамікарентабельностіпраціробітниківапаратууправління;- динамікапоказникадивідендноїприбутковостіакції;- динамікапоказникадивідендноговиходу;- динамікаринковоїкапіталізаціїкомпанії..

3. Показники, щовідображаютьризики корпоративного управлінняце: - рівеньризику "розмивання" часткиакціонерівв статутному капіталі;- ступіньобґрунтованостівведення трансфертного ціноутворення;- ступіньімовірностібанкрутства- рівеньризикувідреорганізаціїкомпанії;- рівеньризикувідзміникорпоративноїструктурикомпанії (незавершеністьконсолідаціїхолдингів);- рівеньризикувідвідсутностіпредставниківміноритарнихакціонерів у складі ради директорів;- рівеньризику, пов'язаний з участю в акціонернихтовариствахдержави як акціонера

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]