Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_rasulova.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
625.15 Кб
Скачать

66.Сутність, елементи внутрішньої сфери корпоративного управління.

-Цілі–це конкретний кінцевий стан або очікуваний результат діяльності корпорації. (загальнокорпорат цілі – заради чого створювали корпорацію, внутрішньоорганізаццілі- це цілі окремих підрозділів, особисті цілі – це цілі кожногоучасника)

-Організаційна структура –це взаємовідносини рівнів управління та видів робіт , форма якої дозволяє найбільш ефективно досягти цілей корпорації

-Завдання – це визначена робота, серія робіт або частина роботи яка повинна бути виконана певним способом та в установлені терміни.(Завдання ставляться не до конкретної людини а до конкретної посади)

-Технологія – це взаємозок кваліфікаційних навиок, обладнання, інфраструктури та певних відповідних технічних знань необхіднх для змін в персоналі , матеріалах, інформації.

-Персонал – це усі штатні працівники

-Ресурси – трудові, фінансові, матеріальні…..

67 Система корпоративного контролю: завдання різновиди - це управлінська функція К, відстеження відхилень та корекції управлінських рішень, вплив на баланс інтересів учасників корпоративних взаємовідносин, володіння такою кількістю прав в АТ, яка забезпечує постійний вплив на прийняття стратегічних управлінських рішень, а також визначення та формулювання таких рішень.Систе́макорпорати́вного контролю — сукупність видів контролю фінансово-господарської діяльності підприємств з боку власників. Контроль за діяльністю підприємств здійснюється як ззовні, так і з середини.

Зовнішній контроль

Зовнішній контроль поділяється на зовнішній нагляд (з боку зовнішніхінвесторівта державних органів корпоративного контролю) та зовнішнійаудит.До завдань зовнішнього нагляду належать:

  • забезпечення надійності та раціональності господарських операцій,

  • досягнення оптимальної пропорційності капіталів,

  • резервування коштів, достатніх для управління комерційними ризиками.

Основна мета нагляду — мінімізація ризику фінансових втрат власників і кредиторів, а також підтримка надійності підприємства.

Зовнішній аудит з'ясовує: дотримання правил бухгалтерського обліку та звітності з операцій, що здійснює корпоративне підприємство; стан внутрішнього контролю в умовах корпоративного підприємс-тва та його оцінку; дотримання корпоративним підприємством положень законодавчих та нормативних актів України; виконання економічних завдань, встановлених рішенням загальних зборів власників.

Внутрішній контроль

Внутрішній контроль корпоративного підприємства здійснюють : а) спостережна рада; б) ревізійна комісія; в) правління (рада директорів); г) функціональні підрозділи; д) служба внутрішнього аудиту.

68 В УкраїніКєорганізаційно-правовою формоюоб'єднань підприємстві є різновидом господарського об'єднання.

Таким чином, в Україні корпорації не здійснюють безпосередньо виробничу діяльність (хоча це і не заборонено), а є лише об'єднанням виробничих та інших юридичних осіб з метою централізованого регулювання.

Діяльність корпорацій в Україні регламентуєтьсяГосподарським кодексом Українита іншими нормативно-правовими актами України. Утворення корпорації може потребувати попередньої згодиАнтимонопольного комітету Українивідповідно доПоложення про концентрацію

69 2.1. Виконавчий органвирішення всіх питань, пов'язаних з керівництвом поточною діяльністю товариства, крім питань, що належать до виключної компетенції загальних зборів та наглядової ради.

ВО акціонерного товариства підзвітний загальним зборам і наглядовій раді, організовує виконання їх рішень,діє від імені акціонерного товариства у межах, встановлених статутом акціонерного товариства і законом.ВО акціонерного товариства може бути колегіальним (правління, дирекція) або одноосібним (директор, генеральний директор).

Членом ВО акціонерного товариства може бути будь-яка фізична особа, яка має повну дієздатність і не є членом наглядової ради чи ревізійної комісії.

Права та обов'язки членів ВО акціонерного товариства визначаються Законом України Про акціонерні товариства, іншими актами законодавства, статутом товариства або положенням про виконавчий орган товариства, а також трудовим договором, що укладається з кожним членом виконавчого органу. Від імені товариства трудовий договір підписує голова наглядової ради чи особа, уповноважена на те наглядовою радою.

ВО на вимогу органів та посадових осіб товариства зобов'язаний надати можливість ознайомитися з інформацією про діяльність товариства в межах, встановлених законом, статутом та внутрішніми положеннями товариства.

Кількісний склад, порядок призначення його членів визначаються статутом товариства. Порядок скликання та проведення засідань колегіального виконавчого органу встановлюється статутом або положенням про виконавчий орган акціонерного товариства.

Кожний член колегіального ВО має право вимагати проведення засідання колегіального виконавчого органу та вносити питання до порядку денного засідання.

Члени наглядової ради, а також представник профспілкового або іншого уповноваженого трудовим колективом органу мають право бути присутніми на засіданнях колегіального виконавчого органу. Статутом може бути надано право іншим особам бути присутніми на засіданні колегіального виконавчого органу.

Голова колегіального ВО обирається наглядовою радою товариства, якщо інше не передбачено статутом товариства. Він має право без довіреності діяти від імені товариства відповідно до рішень колегіального виконавчого органу, в тому числі представляти інтереси товариства, вчиняти правочини від імені товариства, видавати накази та давати розпорядження, обов'язкові для виконання всіма працівниками товариства. Інший член колегіального виконавчого також може бути наділений цими повноваженнями, якщо це передбачено статутом товариства.

70 Акціонерне товариство - господарське товариство, статутний капітал якого поділено на визначену кількість часток однакової номінальної вартості, корпоративні права за якими посвідчуються акціями. (ЗУпАТ ст.3, п.1)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]