Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
политка2.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
498.18 Кб
Скачать

17. Основні фактори суспільного виробництва. Виробнича функція.

Вся сутність виробничого процесу зводиться до використання різноманітнихчинників, які, стаючи виробничими факторами, забезпечують процес створення економічних благ, необхідних для життєдіяльності суспільства. Виробництво завжди передбачає взаємодію його основних факторів як найважливіших елементів або об'єктів, які впливають на його можливості та результативність. Таких факторів, що використовують у виробничому процесі для створення різних благ, велика кількість. Причому для виготовлення кожної одиниці продукту існує свій набір факторів.

Фактори сусп. виробництва:- всі необхідні елементи, які використовуються для виробництва матеріальних і духовних благ.

Праця

Земля

Інформація

Підприємницькі здібності

Наука

Екологія

Капітал

Виробнича функція-формалізоване співвідношення, що відображає залежність між сукупними витратами чинників виробництва і максимальним обсягом випуску продукції.

Формула:

Q=f(K*L)

Q-випуск продукції

K- капітал

L- праця

18.Форми організації суспільного виробництва.Форма суспільного виробництва виражає певний спосіб організації його господарської діяльності. Історично першою формою організації суспільною виробництва було натуральне господарство. Натуральне господарство - це такий тип організації виробництва, при якому вироблені продукти призначені для задоволення власних потреб тих хто їх виготовив, тобто продукти праці не приймають товарної форми слугують для власного та внутрішнього господарського споживання безпосередніми виробниками. Характерними рисами натурального виробництва є слідуючи: — замкнутість економічної діяльності, тобто кожна господарська одиниця є самостійною,

— переважання ручної праці, примітивних засобів виробництва, най простіших форм організації праці — відсутність обмінних процесів; — панівна форма суспільного виробництва в усіх докапіталістичних формаціях. Товарне виробництво     Поступово на зміну натуральному господарству приходить товарне виробництво, яке представляє таку форму організації суспільного виробництва при якій вироблені продукти слугують не для задоволення власних потреб їх виробників, а для обміну, для продажу на ринку. Першою необхідною умовою виникнення товарного виробництва є суспільний поділ праці, при якому окремі товаровиробники спеціалізуються на випуску різних видів продукції.Другою умовою виникнення товарного виробництва є економічне відокремлення товаровиробників, що дає змогу для індивідуального привласнення продуктів праці. Розрізняють два типи товарного виробництва: просте і підприємницьке. Просте товарне виробництво - це дрібне виробництво індивідуальних самостійних виробників, що базується на власних засобах виробництва і з використанням власної праці. Підприємницьке товарне виробництво це таке, яке грунтується на великій приватній власності машинній індустрії і найманій праці.. Спільними рисами є їх економічна основа — приватна власність на засоби виробництва, суспільний поділ праці, ринкова форма зв'язків між виробниками і конкуренція між ними. Відмінними рисами є слідуючі:

— просте товарне виробництво базується на особистій праці виробника, а підприємницьке на найманій праці; - мета простого виробництва - задоволення особистих потреб виробника і членів його сім'ї, а підприємницького ~ отримання прибутку підприємцем; — просте товарне виробництво має обмежений характер, а підприємницьке - загальний характер; — при простому товарному виробництві переважає кустарна техніка і ручна праця, а при підприємницькому – великі масштаби виробництва, передова техніка і механізована праця.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]