Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
политка2.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
498.18 Кб
Скачать

35. Сутністькапіталу

Капітал— за визначенням класичної економічної теорії один із факторів виробництва, усе те, що використовується для виробництва, але безпосередньо не споживається в ньому (за винятком повільної амортизації). На відміну від інших факторів виробництва, землі й природних ресурсів, капітал складається з раніше виробленого продукту.

За К. Марксом, капітал— це вартість, авансована у той чи інший вид економічної діяльності (перш за все виробництво) з метою одержання додаткової вартості, яка є результатом експлуатації і перманентно відтворює саму себе, тобто приносить додаткову вартість.

Людський капітал— це сформований і розвинутий у результаті інвестицій і накопичений людиною (людьми) певний запас здоров'я, знань, навичок, здібностей, мотивацій, який цілеспрямовано використовується в тій чи іншій сфері економічної діяльності, сприяє зростанню продуктивності праці та завдяки цьому впливає на зростання доходів свого власника, прибутку підприємства та національного доходу.

Авансований капітал— грошові кошти або майнові цінності, попередньо інвестовані в проект, до того, як він став приносити дохід. Кошти, звичайно надані під конкретну задачу для її наступної реалізації, у тому числі і створення нового підприємства.

Складові капіталу

Капітал організації підрозділяється на власний, залучений та позичковий.

Власний капітал— це власні джерела підприємства, які без визначення строку повернення внесені засновниками або залишені ними (засновниками) на підприємстві з уже оподаткованого прибутку. Власний капітал складається з таких компонентів:

  • статутний капітал,

  • пайовий капітал,

  • додатковий вкладений капітал,

  • інший додатковий капітал,

  • резервний капітал,

  • нерозподілений прибуток (непокритий збиток),

  • неоплачений капітал,

  • вилучений капітал.

Залучений капітал— кошти, які залучаються для фінансування, розвитку підприємства на поворотній основі. Основними видами залученого капіталу: банківський кредит, фінансовий лізинг, емісія облігацій тощо.

Позичковий капітал— це частина авансованого капіталу, сформована за рахунок не повернутих позичкових джерел, які повинні бути відшкодовані кредиторам через певний строк у зумовленій формі.

36. Структура авансованого капіталу

Авансований промисловий капітал вкладається у засоби виробництва і робочу силу.

Робоча сила- це здатність людини до найманої праці, сукупність її фізичних та розумових здібностей.

Засоби виробництвавключають:

  • предмети праці- об'єкти цілеспрямованої діяльності людини, що є матеріальною основою створюваного продукту;

  • засоби праці- річ або комплекс речей, якими людина діє на предмети праці (машини, інструменти, обладнання, транспортні засоби тощо).

Засоби та предмети праці становлять матеріально-речову основу промислового капіталу, яка безперервно вдосконалюється з розвитком науково-технічного прогресу.Витрати виробництва є формою руху авансованого промислового капіталу.

Витрати виробництва- вартісна оцінка затрат економічних ресурсів, здійснених підприємцями задля виробництва продукції

Поняття витрат в економічній науці базується на загальній ідеї обмеженості ресурсів і можливості їх альтернативного використання, оскільки вибір певного варіанта виробництва зумовлює втрату вигід від використання відповідних ресурсів найкращим з інших можливих способів.

У зв'язку з цим дійсні витрати поділяються на зовнішні та внутрішні.

Зовнішні(явні, або експліцитні)витрати- витрати на оплату економічних ресурсів, постачальники яких не є власниками фірми (грошові витрати на придбання сировини, палива, обладнання, трудових і транспортних послуг тощо).

Внутрішні(неявні, або імпліцитні)витрати- витрати фірми на використання власних (неоплачуваних) ресурсів. Неявні витрати включають недоотримані підприємцем доходи при найвигіднішому альтернативному застосуванні власних ресурсів

Додатковий продукт- продукт, створюваний додатковою працею; продукт, що перевищує необхідний продукт, тобто потрібний для відтворення робочої сили.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]