Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
политка2.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
498.18 Кб
Скачать

59. Земельна рента, її сутність, види та механізм утворення.

Рента (від фр. rendre - віддана) - це передача частини доходу землеробом власнику землі за використання його земельної ділянки.

Отже, земельна рента є економічною формою реалізації власності на землю.

Земельна рента у докапіталістичних системах вилучалася на основі особистої залежності безпосереднього виробника (раба, кріпака) від власника (рабовласника, феодала). В умовах капіталізму земельна рента формується на основі прикладання капіталу до землі й тому в загальній масі додаткового продукту є надлишком над середнім прибутком.

Є три основних види земельної ренти: диференційна, абсолютний монопольна

Диференційна: Причиною її утворення ємонополія на землю як об'єкт господарювання, яку здійснюють власник або орендар земельної ділянки. Ці суб'єкти мають монопольне право господарюванн

. Причини, умови формування, джерела та форми вилучення диференційної ренти

Природними умовами існування диференційної ренти є обмеженість земельних ресурсів, відмінності у природній родючості землі, а також місцезнаходження земельних ділянок відносно ринків збуту сільськогосподарської продукції.

Слід розрізняти дві форми диференційної ренти - першу та другу.

Диференційна рента І - це додатковий чистий дохід, одержуваний у результаті продуктивнішої праці на кращих за природною родючістю і місцезнаходженням землях.

Диференційна рента II виникає в результаті штучного підвищення продуктивності землі завдяки використанню ефективніших засобів виробництва, тобто за рахунок додаткових вкладень капіталу в землю.

Взаємозв'язок першої і другої диференційної ренти полягає в тому, що вони засновані на використанні родючості земель. Тільки перша рента пов'язана з природною, а"друга - з економічною (штучною) родючістю ґрунтів.

60. Орендна плата та її структура

Орендна плата – це кошти, що виплачуються орендарем орендодавцю за користування об'єктом оренди. Орендна плата має певну структуру. Як правило, її складовими є:

1) амортизаційні відрахування на орендоване майно;

2) кошти, що орендар передає орендодавцю для забезпечення ремонту об'єктів після закінчення терміну оренди;

3) частка прибутку, яку одержує орендар в процесі використання майна, взятого в оренду.

Амортизаційні відрахування розраховуються згідно з чинним законодавством для відповідних груп об'єктів. Частка прибутку, що належить до орендної плати, як правило, встановлюється на рівні банківського відсотка, що діє на період передачі майна в оренду. А сума прибутку визначається входженням такої частки до вартості об'єкта. Суму коштів для забезпечення ремонту майна після його використання визначають, ґрунтуючись на стані об'єкта, терміні його використання орендарем, умовах експлуатації та ін.

Величина орендної плати, порядок, строки і форми її виплати обумовлюються у договорі оренди. Орендна плата може встановлюватися за орендоване майно в цілому або за кожний об'єкт окремо. Вона може здійснюватися у грошовій, натуральній чи змішаній формах. Забезпечення виплати орендної плати в повному обсязі і в установлені строки є зобов'язанням орендаря. Стягнення заборгованості за орендною платою проводиться в безспірному порядку на підставі виконавчого напису нотаріуса. Розміри орендної плати можуть бути змінені тільки за погодженням сторін.

Особливостями орендної плати на об'єкти державної власності в Україні є:

1) орендна плата є платежем, який підлягає виплаті незалежно від результатів господарської діяльності орендаря;

2) амортизаційні відрахування на такі об'єкти, як ЦМК та їх структурні підрозділи, до складу орендної плати не входять. Орендар залишає їх у своєму розпорядженні і використовує на відновлення орендованих основних фондів (що знаходяться у власності орендодавця);

3) річна орендна плата за користування ЦМК підприємства та його структурних підрозділів не може перевищувати 10% від вартості орендованого майна. Але у разі визначення орендаря на конкурсних засадах умовами конкурсу може бути передбачено встановлення більш значних розмірів орендної плати;

4) орендарям збиткових та низькорентабельних підприємств, а також об'єктів, що мають важливе соціальне значення, орендодавець може надавати пільги щодо орендної плати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]