Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
политка2.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
498.18 Кб
Скачать

25. Поняття і типи гош систем. Види та природа сучасних грошей.

Грошова система— це конкретна форма організації грошового обігу, визначена відповідним законодавством країни.

Грошові системи у своєму розвитку пройшли великий історичний шлях, що відображає як характер і динаміку становлення товарного виробництва, так і специфіку історичного розвитку того чи іншого суспільства.

Існують різні типи грошових систем, Властиві країнам історично. Саме розвиток у часі і проводить до зміни систем поводження. Таких форм розрізняють дві: товарну і власне грошову (знаки вартості). Відмінності цих форм зводяться до того, що при системах металевого обігу, Гроші функціонують у формі монет, а при системах кредитних і паперових грошей, Гроші обертаються у формі банкнот, векселів, чеків, казначейських квитків.

При металевому обігу виділяють такі типи грошових систем - це монометалізм і біметалізм.

Біметалізм - Це система, при якій за двома дорогоцінними металами (як правило, срібло і золото) закріплюється роль еквівалента всіх товарів і цінностей. Монети із двох металів випускаються на рівних підставах.

Різновидами біметалізму є система паралельної валюти (стихійне співвідношення валюти в золоті і сріблі), подвійної валюти (це співвідношення визначає держава) і "кульгавої" валюти (монети двох металів являють собою засоби платежу, але не на однакових підставах

Монометаллизм - Така система поводження, коли лише один метал може служити загальним еквівалентом. У ньому звертаються монети (або золоті, або срібні) та інші знаки вартості, які є розмінними на метал. Сучасні типи грошових систем характеризуються втратою зв'язку грошей з металом; пануванням кредитних грошей, не розмінних на дорогоцінний метал, які по суті близькі до паперових; розвитком безготівкового обороту і скороченням готівкового обігу; інфляцією; контролем держави за стан грошового обігу.

Елементами грошової системи вважають: найменування одиниці грошей (у РФ - рубль), види грошових знаків, масштаб цін, порядок обігу та емісії грошей, порядок грошового обороту, державний апарат з регулювання грошового обігу.

Окрема частина системи грошей - це валютна національна система, яка в принципі, виступає як відносно самостійне явище.

Можна виділити основні етапи історії розвитку грошей. Перший етап - поява грошей з виконанням їх функцій випадковими товарами; другий етап - закріплення за золотом ролі загального еквівалента (цей етап був найбільш тривалим); третій етап - етап переходу до паперових чи кредитних грошей; і останній четвертий етап - поступове витіснення готівкових грошей з обороту, внаслідок чого з'явилися інші види платежів, наприклад, електронні.

26. Інфляція

Інфляція - це знецінення грошей, спричинене диспропорціями в суспільному виробництві й порушенням законів грошового обігу, яке виявляється у стійкому зростанні цін на товари послуги.

Інфляція може набувати різноманітних форм (рис. 6.17). Відкрита інфляція розвивається вільно і ніким не стримується.

Прихована інфляція - це така інфляція, коли держава вживає заходи, спрямовані на безпосереднє стримування цін на товари і послуги, з одного боку, і доходів населення-з іншого.

Повзуча інфляція - інфляція, що розвивається поступово, коли ціни зростають незначною мірою (не перевищує 10 % на рік).

Помірна інфляція (2-5 % на рік) у розвинутих країнах Заходу не розглядається як негативний фактор. Навпаки, вважається, що вона стимулює розвиток економіки, надає їй необхідного динамізму.

Галопуюча інфляція - інфляція, коли ціни зростають швидко - на 10-100 % щорічно. На стадії галопуючої інфляції

Гіперінфляція - інфляція, коли ціни зростають астрономічно - на 1-2 % щодня або сягають 1000 % і більше нарік.

Збалансована інфляція - інфляція, коли ціни товарів різних товарних груп відносно один одного не змінюються. Ціни підвищуються досить повільно й одночасно на більшість товарів та послуг.

Незбалансована інфляція - інфляція, коли співвідношення цін у різних товарних групах змінюється на різні відсотки і по-різному на кожний вид товару.

Очікувана інфляція - зазвичай помірна інфляція, яку можна спрогнозувати на будь-який період. Досить часто це є прямим результатом антиінфляційних дій уряду.

Неочікувана інфляція характеризується раптовим стрибком цін, зумовленим збільшенням під впливом інфляційних очікувань суспільного попиту населення на споживчі товари, товаровиробників - на сировину та засоби виробництва.

Інфляція попиту - це порушення рівноваги між попитом і пропозицією з боку попиту.

Інфляція пропозиції (витрат) - це зростання цін внаслідок підвищення витрат виробництва чи скорочення сукупної пропозиції.

Стагфляція - це інфляція, що супроводжується стагнацією виробництва й одночасно зростанням рівня цін і безробіття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]