Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді до екзаменаційних питань з ЛСС.docx
Скачиваний:
643
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
105.92 Кб
Скачать

27. Історичні умови формування текстів біблійного канону Танах як синтез історичного досвіду єврейського народу.

Сама книга, яку називають «Біблія», складається із двох основних частин — це Старий Заповіт і Новий Заповіт. В основі назви «Заповіт» лежить ідея угоди Бога з усім людством: у Старому Заповіті розповідається про союз Бога із єврейським народом; у Новому Заповіті — про союз Бога з людством через Ісуса Христа. Для християн священними є обидві частини Біблії. Проте для євреїв, прихильників іудаїзму, — священною лише перша частина і тому вони взагалі не користуються терміном «Старий Заповіт». Старий Заповіт або Старий Завіт — перша частина Біблії, що по обсягу складає близько трьох четвертих усієї Біблії. Старий Заповіт нараховує 46 книг, написаних переважно староєврейською мовою. У них розповідається про створення світу, гріхопадіння, взаємини Бога з вибраним ним народом Ізраїлю. Через увесь Старий Заповіт простежується обіцянка Бога відновити посередництвом Месії (спасителя) зруйновані гріхом відносини із Богом. Головна ідея Старого Завіту — договір Бога Ягве з обраним єврейським народом. За змістом християнський канон поділяється на книги: Історичні: Буття, Вихід, Левіт, Числа, Второзаконня.

28. Фольклорні основи Танаху. Особливості віршування.

В юдейському культі значну роль відіграють молитви, обряди обрізання та обмивання, що мають давнє походження. Основні релігійні свята: – маццот – землеробське весняне свято, злилось з давньою скотарською пасхою (песах); шабуот – святий день суботи; п‘ятидесятниця – свято жнив пшениці; суккот – свято кущів, на честь збору плодів. Основним джерелом віровчення є Старий Заповіт, який у юдаїзмі називають Танах. Мішна – зведення настанов та законів, створених на межі ІІ – ІІІ ст., стала основою всього єврейського законодавства, а стрижнем загальнолюдської моралі - десять заповідей Божих. Записування біблійних текстів тривало понад тисячу років і закінчилося з смертю останнього апостола. Старий Завіт первісне — великою мірою — був написаний старовинною єврейською мовою. Згодом починають уживати й грецької мови, в якій написано і деякі книги. Первісне єврейське письмо походженням фінікійське. У Новому Завіті відображені в основному народні уявлення про злих духів; там вони частіше іменуються "нечистими" або "злими духами", бісами. Вони мешкають у безлюдних місцях, вселяються в людину, опановують його розумом і керують його діями.

29. Тора як єдиний релігійно-історичний епос.

То́ра Закон Мойсея, П'ятикнижжя Мойсеєве — перша частина Танаху, або, як його називають християни, Старого Заповіту Біблії. За єврейською традицією вважається, що Тора була записана Мойсеєм безпосередньо з «вуст» Бога.

Тора складається з наступних книг: Перша книга Мойсея: Берешит (Буття), Друга книга Мойсея: Шмот (Вихід)

Третя книга Мойсея: Ваїкра (Левит) Четверта книга Мойсея: Бемідбар (Числа),П'ята книга Мойсея: Дварим (Повторення закону або Второзаконня).

30. Склад і характеристика Пятикнижжя.

Тора – пятикнижжя Мойсея. 1 частина Танаху. Текст Тори був записаний Мойсеєм зі слів Всевишнього. Існують неточності з приводу створення Тори, чи вона створюється протягом 40 днів на горі Сінай, чи вона писалася протягом 40 років перебування євреїв в пустелі і була завершена незадовго до смерті Мойсея. Останні рядки Второзаконня, в яких описується смерть Мойсея, були записані Ісусом Навіном. Книга буття – перша книга Біблії, відноситься до Старого Заповіту, історія людства до патріархів, створення світу, гріхопадіння, всесвітній потоп, спорудження Вавилонської вежі, історія патріархів та їх родин, зародження єврейського народу, патріарха Авраама, Ісаака, Якова. Книга Вихід – описує період часу від початку поневолення євреїв у Єгипті фараоном та їх виходу. Головний герой Мойсей, розповідає про його народження, початок служби Богу, про вихід з Єгипту. Бог передає Мойсею скрижаль з 10 заповідями на горі Сінай. Книга Левіт - наведені закони і норми, ритуали для юдейських священників, приписується Мойсею. Книга числа – перепис ізраїльського народу, який перебуває на Синайському півострові та на рівнині Моав, приписується Мойсею. Повторення закону – промови Ісуса Навіна, пророка Самуїла, молитви царя Соломона.