Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді до екзаменаційних питань з ЛСС.docx
Скачиваний:
643
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
105.92 Кб
Скачать

25. Основи давньоєврейської літератури.

Головна писемна пам’ятка давньоєврейської культури відома нам як біблійний Старий Завіт. До складу Старого Завіту входять три великих цикли: Тора – п’ять хронікально-законодавчих книг, створення яких приписують Мойсею; Пророки – розділ, до якого входять давні хроніки, а також власне пророчі твори, написані чотирма “великими” та дванадцятьма “малими” пророками; Писання – зібрання переважно поетично-дидактичних текстів, різних за жанрами. Змістом Тори стали єврейська міфологія та релігійно-юридичні норми, якими регулювалось життя людини. У хронікальних текстах другого розділу Старого Завіту розповідається про обставини завоювання єврейськими племенами Палестини, створення ними державності, царів ізраїльсько-іудейських, численні переступи проти віри і подвиги за неї, боротьбу народу з багатьма загарбниками. Унікальним явищем є давньоєврейська пророча література. Пророк промовляв від імені самого Ягве, був готовий на будь-які гоніння, аби лише виконати покладену на нього місію. До ліричних частин Біблії належать псалми Давидові та “Пісня пісень”. Згідно з традицією, її автором вважається цар Соломон. “Пісня пісень” – гімн на честь кохання. Повчальна проза постає Книгою Йова, що містить елементи різних літературних жанрів: поеми, ліричної драми й філософського трактату, що осмислює нерозв’язані проблеми буття.

26. Структура та жанри танаху.

Танах - прийняте в івриті назва єврейського Священного писання (у християнській традиції практично повністю відповідає - Старому Заповіту). Слово «ТаНаХ» являє собою акронім (початкові літери) назв трьох розділів єврейського Священного Писання: Тора - П'ятикнижжя, Невиім – Пророки, Ктувім – Письма. Зміст Танаха - описує створення світу і людини, Божественний заповіт і заповіді, а також історію єврейського народу від його виникнення до початку періоду Другого Храму. Євреї вважають ці книги священними, тому що вони були даровані людям духом святості. ТаНаХ, а також релігійно-філософські уявлення іудаїзму послужили основою для становлення християнства та ісламу. Склад Танаха - містить 24 книги. Склад книг ідентичний протестантському Старому Завіту, але відрізняється порядком розташування книг. Єврейський канон поділяється на три частини відповідно за жанром і часом написання тих чи інших книг. Закон, або Тора, що включає П'ятикнижжя Мойсея, Пророки, або Невиим, що включають, крім пророчих, деякі книги, які сьогодні прийнято вважати історичними хроніками. Невиім підрозділяються, у свою чергу, на два розділи. «Ранні пророки»: книги Ісуса Навина, Суддів, 1 і 2 Самуїла (1 і 2 Царств) і 1 і 2 Царів (3 і 4 Царств), «Пізні пророки», які включають 3 книги «великих пророків» (Ісаї, Єремії та Єзекіїля) та 12 «малих пророків». У складі Ктувім виділявся збірник «п'яти свитків», що включає книги Пісня пісень, Руф, Плач Єремії, Проповідник і Естер. Тора складається з п'яти книг, зазвичай званих «П'ятьма Книгами Мойсея».

Невиім складається з восьми книг. Цей розділ включає в себе книги, які, в цілому, охоплюють хронологічну еру від входу ізраїльтян в Землю Обітовану до вавилонського полону Іуди («період пророцтва»). Невиім зазвичай діляться на Ранніх Пророків і Пізніх Пророків. Ктувім або «писання» складаються з 11 книг.