Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История хореографического искусства.rtf
Скачиваний:
144
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.37 Mб
Скачать

27. Значення діяльності Івана Вальберха для розвитку російського балету

Після Французької буржуазної революції перед російськими діячами балету зненацька відкрилися широкі можливості, потрібний був тільки організатор, що зміг би повести балет по новому, самостійному шляху. Їм з'явився випущений з Петербурзької школи в 1786 році Іван Іванович Вальберх.

Предки И. И. Вальберха (1766-1819) були вихідцями зі Швеції, але рід його давно обрусів. Майбутній балетмейстер народився в Москві в родині театрального кравця. Професійне утворення Вальберх одержав у Петербурзькій балетній школі. Будучи одним із кращих учнів Канциани і володіючи вигідною зовнішністю, Вальберх у 1786 році був зарахований у придворну трупу на перше положення, чого майже ніколи не удостоювалися росіяни. Наприкінці XVІІІ століття виникає новий напрямок у мистецтві - сентименталізм, що прийшов на зміну класицизмові.

У противагу класицизмові напрямок на перший план висувало почуття і відстоювали право людини на вільну, незалежну від гніта державної влади особисте життя. Однієї з головних особливостей нового напрямку було те, що воно об'єднало передових російських людей у їхній боротьбі за самовизначення вітчизняного мистецтва. Разом зі здебільшого прогресивної дворянської інтелігенції Вальберх щиро захопився цим напрямком. У сентименталізмі його залучала демократичність. Балетмейстерський дебют Вальберха відбувся в 1795 році, балет "Щасливе раскаянье". Міфологічна фабула підносилася глядачеві в іншому трактуванні, з позицій сентименталіста. Тема долі і божественного приречення уступила тут місце темі каяття і винагороди за нього. Постановник прагнув викликати розчулення глядача, розбудити його кращі почуття і тим самим сприяти зм'якшенню і виправленню вдач. Нововведення - логічне розгортання сюжету, наближення театрального костюма до побутового.

"Новий Вертер" - дія цього балету в сучасної Вальберху епосі, виконавці у фраках і модних для того часу платтях. Зміст постановки заснований на дійсній події имевшем місце в ті дні в Москві - нещаслива любов небагатого піхотного офіцера і дівчини зі знатної заможної родини. Неможливість з'єднатися по соціальних і матеріальних причинах змусила них покінчити із собою вночі на цвинтар. Прагнув викликати більш гуманне відношення батьків до почуттів дітей.

Вальберх серйозно відносився до балетної музики, прагнув співробітничати головним чином з російськими композиторами: С. Н. і А. Н. Титовыми, С. И. Давыдовым. Ставив балетні сцени в російських комічних операх Е. И. Фоміна.

Недоліки постановок - пантоміма в них часто придушувала танець.

У 1794 році Вальберх керівник балетної школи. Уперше на чолі петербурзького училища став російський педагог. Нові методичні прийоми, не тільки учити, але і виховувати учнів. Серед учнів Е. Колосова й У. Тин. У результаті педагогічної діяльності Вальберха до кінця століття петербурзька балетна сцена була остаточно завойована росіянами.

Прибулого в Петербург французького балетмейстера Дидло Вальберх зустрів вороже. Побоювання, що Дидло зведе нанівець усі те, що з такою працею було завойовано за останнім часом російським балетом. У Дидло Вальберх бачив іноземця, що знову підкорить російських виконавців іноземним художнім вимогам і стане перетворювати них у копії французьких танцівників і танцівниць. У 1802 році дирекція відправляє Вальберха у виді відрядження на казенний рахунок за кордон "для удосконалення його таланта". Під час подорожі Вальберх вів шляховий журнал, де розповідав не тільки про своєму времяпрепровождении, але і записував свої думки і судження про закордонне мистецтво балету. Він звертав особливу увагу на всі те, що могло бути корисним російському балетові. Займався танцями, відвідував театр, музеї і бібліотеки.

У 1802 році Вальберх ставить балет "Жертвопринесення подяки". На цій постановці позитивно позначилося перебування балетмейстера за кордоном. Вальберх застосував у балеті нові танцювальні форми французького сценічного танцю. Одночасно Вальберх працював над постановкою танців у цілому ряді обпер і готував великий пятиактный балет "Бланка, або Шлюб з помсти".

Вальберх як постановник танців був набагато слабкіше Дидло. Хореографія російського балетмейстера була відсталої, але він усіляко прагнув наблизити балет до дійсності. Боров за змістовність спектаклів, за живі образи, затверджував ті реалістичні тенденції, що завжди були близькі російському народові. Згодом обоє балетмейстера зрозуміли один одного, і їхні розбіжності перемінилися взаємною повагою і дружною роботою.

Період з 1790 по 1805 р. був надзвичайно знаменник - закладено міцну підставу для самовизначення російського балету. З'явився і зміцнився самостійний національний репертуар прогресивного напрямку, що втілювався на сцені російськими виконавцями, що володіли новітньою технікою танцю і мистецтвом пантоміми, під керівництвом російського балетмейстера. Росіяни стали нарешті хазяїнами свого балету.

Восени 1805 р. почалася війна французькою республікою, що закінчилася розгромом російсько-австрійських військ під Аустерлицем. Збурювання проти Наполеона і французів швидко зростало, будячи національну гордість і патріотичну самосвідомість росіян. Підвищився інтерес до усього вітчизняного.

З 1802 по 1811 р. Вальберх здійснив постановку 24 балетів, 15 танцювальних сцен в операх, дивертисмены.

Сентименталізм уже не міг задовольняти публіку. Вальберх спочатку звернувся до добутку класика англійської літератури Шекспіра і поставив балет "Ромео і Джульетта" - розглядав з позиції сентименталіста - для нього трагедія була лише "сумною повістю" про нещасливу любов.

Тільки в 1810 році Вальберх нарешті знайшов тему, що відповідає сучасний момент. В основу його постановки лягла подія, що схвилювала все дворянське суспільство: кавалерійський офіцер, георгіївський кавалер корнет Александров, поранена в бої під Фридландом, виявився жінкою - Надією Дуровой. Успіх балету Вальберха "Нова героїня, або Козак" значно перевершив чекання постановника. Через два місяці спектакль уже був повторений у Москві. Тут його прийняли настільки ж захоплено, як і в Петербурзі.

Улітку 1812 р. патріотичний підйом у країні досяг своєї кульмінації. Вальберх не сповільнив виступити як автор патріотичних балетних мініатюр синтетичного характеру. Патріотичні дивертисменти остаточно узаконили в балеті російські народні танці. Кращою виконавицею їх стала Е. И. Колосова, що вибрала собі в партнери Пуаро.

Перший патріотичний балет Вальберха "Любов до батьківщини". Маса постановок патріотичного характеру. Особливість - синтетичність: росіянин танець, пісня і драматичний діалог складали в них єдине ціле. Спочатку патріотичні балети Вальберха носили справді народний характер, однак у міру просування російської армії на захід і переможне закінчення війни вони поступово змінювалися і перетворювалися у відверті панегірики цареві і дворянству. Діяльність Вальберха і його патріотичні спектаклі, особливо періоду війни 1812 року, зіграли дуже важливу роль у розвитку російського балетного театру. Відбиваючи патріотичні почуття глядачів, ці балети будили їхню національну гордість і підтримували віру в перемогу.

Після закінчення війни, Вальберх знову повернувся до мирних сюжетів, але улюблена їм тематика сентименталістів уже не мала успіху в глядачів, тому що часи і смаки змінилися. Надзвичайно значна роль Вальберха в історії російського балету була зіграна. У свій час він очолив початок рішучої боротьби російських артистів за національне самовизначення балету і віддав усе життя мистецтву, надихаючи і надихаючи товаришів своїм прикладом. Його діяльність благотворно відбилася і на організації балетної трупи в Москві. У 1808 році передбачалося відкрити споруджува на Арбатской площі імператорський театр. У зв'язку з цим для упорядкування справи, Вальберха в 1807 році направляють у Москву. Йому удалося збагатити московський балетний репертуар своїми постановками і вжити заходів до реорганізації школи, він домігся переходу в Москву двох своїх видатних учнів - Івана Михайловича Аблеца й Уляни Костянтинівни Тин.

На початку XІ століття на зміну примиренському сентименталізмові йому приходить новий художній напрямок - романтизм. Він розвивається по двох руслах - реакційний і прогресивний романтизм. Перший прагне піти від життя у світ мрії, ідеалізує минуле й ідилічну простоту відносин. Другий оспівує борця, сміливий подвиг, широту поглядів.

Вальберх, бачачи відмирання сентименталізму, метався між казкою, фантастикою і міфологією. Крім цього, він був перевантажений дрібною роботою, здоров'я його різке погіршилося. Навесні 1819 року Вальберх помер.