Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История хореографического искусства.rtf
Скачиваний:
144
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.37 Mб
Скачать

42. Танцювальна спадщина Марти Грехем

Марта Грэхэм - учениця школи "Денишоун:", танцівниця і балетмейстер, прихильниця танцю модерн. Її виконавська і балетмейстерська манера відрізнялася яскравим малюнком, складністю рухів. Марта Грэхэм увела багато нововведень і в оформлення спектаклю - декорації, що рухаються, символічну бутафорію, розмовний діалог і багато чого іншого. Вона створювала свої композиції на музику відомих композиторів - Скрябіна, Дебюсси, Равеля, Онеггера, Франка, або на музику, спеціально написану для неї сучасними американськими композиторами. Теми її постановок - біблійні легенди або античні міфи і сказання, дневнегреческие трагедії, яким надавалося сучасне звучання. Символічні образи древніх сказань допомагали втілювати складні життєві і філософські проблеми. Марта Грэхэм створила свою систему викладання, свою систему педагогічних приемрв і організувала школу сучасного танцю. Кращий її балет - "Весна в Аппалачских горах" на музику А. Копленда.

Марта Грехем народилася в 1894р. У Пенсільванії. У 1916р. Серйозні заняття в школі Дени Шоун у Лос-Анжелесе. Тед Шоун навчав вихованців іспанським, грецьким, східним танцям. У 1926р. - перший сольний концерт у Нью-Йорку, початок викладацької діяльності. У свої класи в той час вона включила тренаж на статі для зміцнення м'язів спини иног (інновація), різні види балансу, растяжки на статі по чотирьох зразках для рук і на всяких рівнях, усілякі падіння, бічні растяжки, біг, стрибки по діагоналі. Методичні основи - принципу "стиск - звільнення", дії залежні від подиху. Стала рости техніка і лексика танцю. Матра Грехем уплинула на розвиток америкнского танцю, але це давалося не без боротьби. Постійні пошуки "себе" і того "щось", що завжди рухає нею. Співробітництво з Джоржем Баланчиным. Для Нью-йорк-сіті-балі склала першу частину "Епізодів", а Баланчин - другу. Відкриття сезону тр. Гр. Рудольф Нуриев і Михайло Баришників станцювали "весну в Апполагах". Увела нововведення в оформленні спектаклів - декорації, що рухаються, символічну бутафорію, розмовний діалог. Використовувала музику відомих композиторів - Скрябіна, Дебюсси, Равеля і музику спеціально написану для неї сучасними американськими композиторами (Копленд). Теми - біблійні легенди, античні міфи, давньогрецькі трагедії, яким надавалося сучасне звучання.

Модерн-танець - танець ідеї, кожен виконавець намагається показати через дії свого тіла. Марта грехем по-новому використовувала сценічну площадку. Увела багаторівневе виконання (танцівники сідали, лягали, уставали, ставали на коліна). Для кожної частини тіла знаходила положення, мало їм властиві, суперечні звичайним. Обертання мінливої осі тіла. Довгий, вільний одяг.

43. Фантастичні форми Луи Фуллер

Американка Луи Фуллер (1862 - 1928р.) дебютувала як драматична акторка в Чикаго. Потім виступала з танцювальними імпровізаціями на музику Глюка, Бетховена, Шопена. Основа роботи - Древня Греція (пози, жести, одяг). Вийшовши за межі засобів архаїчного мистецтва, вона пристосувала сучасні художні засоби сцени - барвисті ефекти, ефекти електричного висвітлення і створила знаменитий номер "Серпантин", чим завоювала світову славу (ритмічно коливні величезні крила з легкої білої тканини при зміні висвітлення змінювали колір. Після гастролей у Росії її прийоми були використані навіть в академічному балеті. "Танець вогню", "Танець метелика", "Фіалки". З 1892р. живе в Парижі. Гастролювала в містах Європи і США. У 1927-1938р. мала в Лондоні власну трупу. Використовувала декорації з тканини.