Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История хореографического искусства.rtf
Скачиваний:
144
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.37 Mб
Скачать

44. Теоретико-практичні методи Француа Дельсарта і Жака Далькроза

Француа Дельсарт (1811 - 1871). Французький співак, педагог, композитор і теоретик сценічного руху і вокалу. Вивчав анатомію і медицину. Працював у клініці для душевнохворих, досліджував повединие людини, його рухові реакції в звичайних і виняткових ситуаціях. Свої спостереження систематизаровал і надалі использал для аналізу міміки і жесту актора. Першим науково обґрунтував телодвижения людини і дав кожному з них назви. Прагнув усвідомити, яким образом рух служить матеріалом художньої образності. Ве руху Дельсарт розклав на три категорії: відцентрові, доцентрові, нейтральні. Для нескінченної розмаїтості їх, сполучень, розподілів і протиставлення розробив шкалу, аналогічну системі музичних тональностей. Але закономірності телодвижений Дельсарт вивів з їхньої власної природи, не зв'язаної з музикою. Поняття краси - природна пластика людини, критерій виразності. Дельсарт бачив у відповідності сили і швидкості рухів їхньому емоційному змістові. Свій метод оволодіння контролем над руховим апаратом Дельсарт застосовував для навчання людей різних професій - скульптори, лікарі, священики, музиканти, артисти. Учні - Бізе, Рашель, Генди. Широке поширення теорія Дельсарта одержала в США. Популяризатор ідей Дельсарта у Франції - Жироде. У США - режисер і теоретик пантоміми Маккей, створювачка системи художньої гімнастики Стиббинс. Мала велике значення для танцю модерн, одержавши розвиток у творчості творців цього напрямку Лабана, Иосса, Деькроза.

Франсуа Дельсарт займався вивченням вільної пластики дітей, дорослих і душевнохворих. Він систематизував їхній руху, жести, пози за змістом, по емоційному фарбуванню, по ритму. Багато хто з його знахідок знайшли застосування в сучасній художній гімнастиці, але відсутність системи і методики викладання не дали можливості його ідеям оформитися у визначену школу.

Така ж доля осягла і діяльність Эмиля Жака Далькроза (1865-1950). Швейцарський музикант, музичний суспільний діяч, композитор, педагог, він є основоположником сучасної ритміки. Створивши свою систему ритмічного виховання і ритмічної гімнастики, він з разючою точністю передавав мімічну структуру самих складних музичних добутків. Жак-Далькроз говорив, що "навчання ритміці є тільки підготовка до спеціальних художніх вивчень, і саме по собі воно не складає мистецтва", за винятком окремих, часток випадків. Жак Далькроз не займався спеціально танцем, але розвивав почуття ритму у своїх учнів. Їхнього виступу в Женеві показали абсолютне володіння музичними ритмічними структурами. Знахідки Жака-Далькроза знайшли застосування в сучасній художній гімнастиці й у танці модерн. Досліджував вплив музичного ритму на формування психіки. Розробив новий метод навчання музики. Повного і швидкого оволодіння музичною ритмікою. Воно повиннео бути тілесно пережитим і перетворене в русі. У 1910р. організував школу музики і ритму. Запропонована система тренажу содействоваларазвитию абсолютного слуху і пластичної імпровізації. Школи й інститути були створені в Європі й Америці. Відвідав Росію. Пропаганда ідеї на курсах ритмічної гімнастики. Його система вплинула на творчість В.Нижинского і К.Иосса.