Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История хореографического искусства.rtf
Скачиваний:
144
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.37 Mб
Скачать

59. Академічні театри опери і балету в Україні

Своми джерелами український балет восходит до народної хореографічної творчості, до музичних танців інтермедіям шкільного театру (XVіі-XVііівв.). Перші пофессиональные балетні спктакли були поставлені в 1780р. у міському театрі Харкова, де балетна трупа з 20-ти людина покзывала сюжетні дивертисменти в які уперше використовувалися елементи українських народних танців. У 1805 - 1809р. трупа складалася з 40 фортечних артистів постійно давала спектаклі в знову відкритому Київському міському театрі. З 1816р. професійна трупа під керівництвом Штейну в Харкові ставила балети "Чарівна флейта", "Пигмалион", "Цыганы". 1818р. відкривається театр у Полтаві для якого драматург Котляревский создао оперу "Наталка-Полтавка" - впервы на професійній сцені з'явилися народні танці. З 1840р. в Україні гастролюють майстра російського й іноземного балету.

Український театр опери і балету ордена трудового червоного прапора академічний ім. Лисенко, відкритий у Харкові в 1925р. на базі постійної оперної антрепризи з 1880р. Перший спектакль - "Лебедине озеро" (1925). Трупу очолив М.Ф.Моисеев. Поставив "Червоний мак". Серед артистів - досвідчена танцівника, Сальникова, молода ураинская балерина. Підняттю професійного рівня трупи сприяли - Рябцев, Мессерер, перенесшме на Харківську сцену потановки балетів "Дон-Кихот", "Корсар". З 1945р. при театрі працює балетна школа.

Український театр опери і балету академічний ім. Франка. Відкрився в 1940р. вольвове. У цьому театрі вперше на території Західної України була створена балетна трупа під керівництвом 1940 -1941р. Н.И.Трегубова. Поставив балети "Червоний мак", "Дон Кихот", "Пер Гюнт". Велику роль у становленні балетної трупи сыграларабота Голейзовского "Бахчисарайський фонтан", балетної класики "Лебедине озеро", "Спляча красуня", "Раймонда". З 1946р. З 1946р. працює балетна школа.

Український театр опери і балету ордена Леніна й ордена Трудового Червоного Прапора академічний театр ім. Т.Г.Шевченко, заснована як оперна антреприза в 1867р. на сцені театру балетна трупа під керівництвом польського балетмейстера Ленчевского. "Свято угорських циганів", "Копелия". У 1919р. націоналізований гос. театр. УРСР ім. Либнехта. З 1939р. має ім'я Шевченко. Трупа гастролює за рубежем. Народний артист Ковтун, Тоякина.

Дніпропетровський Академічний театр опери і балету. Створений 26 грудня 1974 р. Основоположники: Марко Литвиненко - директор, Анатолій Ареф'єв - художник, Петро Варивода - диригент, Василь Киосе - хормейстер, Людмила Воскресенская - балетмейстер.З першого сезону визначилися два основних напрямки в репертуарній політиці театру: освоєння і пропаганда музики радянських композиторів, постановка кращих зразків класичної спадщини. В афіші театру завжди представлені всі жанри музичного театру: опера, балет, музична казка, оперета, спектаклі класичного балету. На початку 90-х років театр звернувся до добутків оперної української класичної і сучасної музики. З творчим почерком Дніпропетровського балету в ці роки познайомилися глядачі Болгарії, Йорданії, Японії, Америки, Франції й інших країн. При Дніпропетровськом театрі опери і балету в 1993 році початку свою роботу хореографічна школа. 12 травня 1999 року - перші випускники.

Донецький державний академічний російський театр опери і балету. Театр був заснований у 1932 році в місті Луганську на базі пересувної опери Правобережної України. У 1932 році 1-го вересня оперою Бородіна "Князь Ігор" був відкритий Перший сезон Донецького оперного театру в місті Луганську Української РСР.У 1941 році по решениюукраинского уряду театр був переведений з Луганська в місто Сталино (нині Донецьк), у новий театральний будинок, вибудований по проекті архітектора Людвіга Котовского. Тоді ж театр був перейменований у Донецький Російський Музичний театр. 12 квітня 1941 року оперою Глинки "Іван Сусанін" театр відкрив свій перший сезон у Сталино. Першим художнім керівником театру став видатний оперний режисер И.Лапицкий. В післявоєнні роки театр став центром музичної культури в Донецьком регіоні. Він почав активно пропагувати вітчизняне і закордонне класичне і сучасне оперне і балетне мистецтво. У 1946 році Донецький Російський Музичний театр був перейменований у Сталінський державний російський театр опери і балету. За минулі роки театр здійснив більш ніж 250 постановок вітчизняних і закордонних класичних добутків. У репертуарі театру: "Отелло", "Травиата", "Набукко" Верді, "Лючия ДЕ Ламермур" Доницетти, "Богема", "Мадам Батерфляй" Пучини. Ці опери виповнюються мовою оригіналу. Репертуар включає також: "Іоланта" Чайковського, "Князь Ігор" Бородіна, "Запорожець за Дунаєм" Гулака-Артемовского і багато хто інші. Балети: "Лебедине озеро", "Лускунчик" Чайковського, "Жизель" Адана, "Дон Кихот" Минкуса, "Cамсон і Далила" Хачатуряна, "Вальпургиева ніч" Гуно, "Шопениана" Шопена, "Ромео і Джульетта" Прокоф'єва, дивертисмент, вечори сучасного і класичного балету. Творче життя театру неможливе без пошуку нових постановок і відновлення старої загальносвітової класики. У наші дні в театрі працюють народні артисти України: Тетяна Лагунова, Валентин Землянский, Микола Момот, Галина Кирилина, Інна Дорофеева і Вадим Писарєв, лауреат міжнародних конкурсів, "кращий танцюрист Європи 1995 року" по визнанню міжнародної організації ЮНЕСКО. Також у театрі працюють заслужені артисти України: Калерія Каменьянова, Петро Лобатый, Юрій Мезеря, Анатолій Воронін і ін. Починаючи з 1995 року, Донецький театр опери і балету є гостинним хазяїном усіх щорічних міжнародних балетних фестивалів "Зірки світового балету" (1994-1999). На базі Донецького театру заснована школа хореографічної майстерності Вадима Писарєва (1992). Художній керівник - народний артист України Вадим Писарєв.

Одеський національний академічний театр опери і балету - перший театр в Одесі і Новоросії за часом будівлі, значенню і популярності. Перший будинок було відкрито в 1810 і згоріло в 1873 р. Сучасний будинок побудований у 1887 році архітекторами Фельнером і Гельмером у стилі віденського "барокко". Архітектура глядачевий зали витримана в стилі пізнього французького "рококо". Унікальна акустика подковообразного залу дозволяє доносити навіть шепіт зі сцени в будь-який куточок залу. Повна реставрація будинку театру була довершена в 2007 р. У театрі диригували своїми добутками П. И. Чайковський, Н. А. Римськ-Корсаків, С. В. Рахманінов, пекли великі Энрико Карузо, Федір Шаляпін, Антониного Нежданова, Леонід Собінов, танцювали Ганна Павлова й Айседора Дункан. Серед самих удалих постановок трупи театру: "Кармен", "Травиата", "Трубадур", "Риголетто", "Запорожець за Дунаєм", "Чио-Чио-Сан", "Наталка-Полтавка", "Жизель", "Лускунчик", "Спляча красуня". Олександр Пушкін згадує Одеський театр у "Євгенієві Онєгіну". При театрі працює дитяча хореографічна школа (директор Литвиненко Анатолій Миколайович). Балетна трупа театру складається з 50 чоловік. Серед них виділяються заслужені артисти України Андрій Мусорин і Олена Каменських. У 2007 році трупа театру брала участь у фестивалі "Оперні дні Курессааре" (Естонія). Директор театру - Володимир Палиенко.