Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История хореографического искусства.rtf
Скачиваний:
144
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.37 Mб
Скачать

37. Охарактеризуйте балети Іі-го російського сезону в Парижі ("Шахеризада", "Жар-птиця", "Карнавал", "Жизель")

У сезоні 1910 р. - тема краси спокусливо злий або зовсім безпочуттєвої - у "Шахеризаде". Друга тема - оманної, неясної мрії балансуючої на грані мрії і марення - у "Карнавалі". Обидві теми варіювалися на новому матеріалі. Перша - у "Шехеразаде": шах зненацька повертався з полювання, щоб викрити в невірності підступну дружину. Друга - у "Карнавалі", де Пьеро марне намагався удержати ковзних повз невловимих дівчин у масках. І ці балети лише віддалено співвідносилися з однойменними добутками Римского-Корсакова і Шумана. Снову очолював живопис: Бакст засліпив глядачів бенкетом фарб у першому балеті, дав тонку стилізацію під стародавню порцеляну в другому. Снову Фокін майстерно розпорядився добірною трупою, підготовляючи стихійний вибух пристрасті в "Шехеразаде", лукаву і ніжну гру в "Карнавалі". Перший балет хореограф поставив на матеріалі характерного танцю, широко і вільно розвиваючи пластичні мотиви Сходу. Другий балет настільки ж самобутньо театралізував побутові танці, пофарбовані елементами "класики".

Особняком стояв третій балет - "Жар-птиця". Він дав те, чого бракувало першому "сезонові". Дягілєв знайшов композитора Ігоря Стравінського, а той перекреслив застарілий погляд на балетну стилізацію фольклору. Була розроблена самобутня і струнка музична драматургія. Разом з тим інтерес молодого композитора до народних джерел мистецтва був близький сучасним розробкам російської казки в літературі, живописі, театрі. Стравінський знаходився під чарівністю задуму "Жар-птиці", що спільно складали друзі Дягілєва - письменники і художники.

Мотиви народної фантастики стали в загадковому обличчі чудес древнього Сходу. Героїня балету, віщаючи діва-птах, непричетна добру і злу, лише вершила волю долі, коли висвітлювала шлях Іван-царевича своїм райдужно блискаючим польотом. В образі цього героя переважала мальовнича статика. Дія "Жар-птиці" складалося з епізодів - мініатюр самостійного значення. В одному епізоді Царевич попадав у сад Кащея, ловив і відпускав на волю Жар-птицю. В іншому - зустрічав зачарованих царівен, серед них царівну Ненаглядну Вроду. У третьому розвертався хід Поганого царства Кащея. У четвертому Жар-птиця виручала царевича з лиха, заколисуючи Погане царство чарівним танцем - колискової. П'ятий епізод був урочистим апофеозом расколдованных царівен і царевичів на тлі теремів і церков казкового міста.

Декорації Головіна походили, за словами Фокіна, на "перський килим, сплетений із самих фантастичних рослин". Костюми барвистими плямами впліталися в цю візерункову тканину.

Фокін скористався в "Жар-птиці" балетною пантомімою, засобами класичного і характерного танцю, гротеском. У пантомімі укрупнений поэтизированный жест, поза, природний рух усього тіла поєднувалися стилістичним задумом, запропонованим музикою і живописом спектаклю. Відповідно відбиралися й обмежувалися танцювальні теми кожного персонажа. Партія Жар-птиці будувалася в класичному танці, збагаченому новими рухами і підтримками в з царевичем. Царівни були наділені вільною пластикою "босоніжок". Мешканці Поганого царства - гротескним танцем. Кожен вид пластики живописав ситуацію того або іншого епізоду. Однак епізоди лише по видимості складалися в ціле, виявляючи на ділі низку ланок-мініатюр, що змінюються.

"Жар-птиця" стала подією "сезону", відкривши парижанам поезію російського фольклору в дусі його новітніх стилизаций. Але вона стала подією й у широкому змісті. По-перше, те був балетний дебют Стравінського. По-друге, спектакль відсунув у минуле сухозлітні втілення російської казки і відкрив нові, сучасні шляхи балетної театралізації фольклору. І в цьому "сезоні" вищі похвали дісталися виконавцям. Місце Павловой, що очолила власну трупу, відтепер зайняла Карсавина. Вона виступила в ролях Коломбины ("Карнавал"), Жар-птиці і Жизели (Дягілєв повернув французам утрачений ними шедевр їхнього романтичного балету). Нижинский створив ролі сірого негра ("Шехеразада"), Арлекіна ("Карнавал"), Альберта. Фокін і його дружина В. А. Фокіна виконали ролі Царевича і царівни Ненаглядної Вроди, Булгаков - шаха і Кащея. Ида Рубинштейн, Клеопатра минулого "сезону", грала султаншу Зобеиду в "Шехеразаде". Вона не складалася в трупі казенного театру і не мала тієї школи, який володіли інші учасники "сезонів". Але витончена зовнішність, подовжені пропорції фігури, а головне, акторська індивідуальність "фатальної спокусниці" робили доречними її виступу в деяких специфічних ролях балетної антрепризи.