Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История искусства(семинар).doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
102.91 Кб
Скачать

РОЗДІЛ І. Мистецтво первісного суспільства.

Тема 1. Мистецтво пізнього палеоліту, неоліту, епохи бронзи та заліза.

Теорії виникнення мистецтва. Наскельний розпис та петрогліфи. Пам’ятки первісного мистецтва в Іспанії та Франції. Розписи печер Санта - Ізабель, Альта міра (Іспанія) та Фон-де-Гом, Ласко (Франція). Палеолітичні “Венери”. Мистецтво епохи мезоліта та неоліта. Стилістичні зміни в наскельних розписах. Виникнення орнаменту. Мистецтво епохи бронзи та заліза. Мегалітична архітектура. Алея менгірів в Британі (Франція). Кромлех Стоунхенджи (Англія).

РОЗДІЛ ІІ. Мистецтво Стародавнього світу.

Тема 2. Мистецтво Стародавнього Єгипту.

Періодизація мистецтва, його загальна характеристика. Релігія єгиптян та її вплив на мистецтво. Монументальна архітектура Стародавнього царства. Комплекс пірамід в Гізе. Скульптурний портрет, його стилістичні особливості.

Мистецтво Середнього та Нового царства. Культова архітектура. Храми Карнак та Луксор. Рельєфи та розписи ліванського некрополя. Релігійно-політична реформа Єхнатона та її вплив на стиль мистецтва Нового царства. Скульптурний портрет. Декоративно – прикладне мистецтво. Поховання фараона Тутанхамона.

Тема 3. Мистецтво Стародавньої Греції.

Періодизація мистецтва. Вплив міфології та релігії на формування мистецтва. Архітектура, концепція ордерної системи. Афінський Акрополь. Видатні скульптори Стародавньої Греції – Фідій, Мірон, Поліклет. Мистецтво Греції періоду еллінізму. Регіональні художні шкали. Декоративно – прикладне мистецтво Стародавньої Греції. Вазопис. Значення мистецтва Стародавньої Греції.

Тема 4. Мистецтво Стародавнього Риму.

Загальна характеристика культури. Вплив художніх традицій етрусків та греків на мистецтво Стародавнього риму. Мистецтво періоду республіки. Типи споруд. Винайдення бетону та поява нових конструктивних елементів в архітектурі. Скульптурний портрет та монументально – декоративний розпис. Мистецтво періоду Римської імперії. Форуми імператорів. Тріумфальні арки, амфітіатри. Амфітіатр Колізей. Пантеон. Колонна Траяна, арка Тіта, терми Каракали. Скульптурний портрет.

Вплив античного мистецтва на формування художніх стилів Європи.

РОЗДІЛ ІІІ. Мистецтво Середньовіччя.

Тема 5. Мистецтво Візантії.

Періодизація розвитку мистецтва. Християнський ідеал та його втілення в архітектурі та образотворчому мистецтві. Храм св. Софії в Константинополі. Основи християнської іконографії.

Тема 6. Романське мистецтво.

Загальна характеристика епохи.Фортифікаційний характер архітектури.Феодальні замки та монастирські комплекси.Храмове будівництво.Романський храм: синтез архітектури та монументально-декоративного мистецтва. Книжкова мініатюра. Декоративно - прикладне мистецтво.Килим з Байо.Формування національних художніх шкіл в Європі.

Тема 7. Готичне мистецтво.

Характеристика епохи.Термін”готика.” Готичний собор, його конструктивно – художні особливості.Собори Парижа, Шартра,Реймса у Франції, Готичні собори Німеччини, Англії, країн східної Європи.Сакральний інтер`єрперіоду готики (скульптура, вітраж). Книжкова мініатюра.Декоративно – прикладне мистецтво готичного стилю. Венеція – центр виробництва художнього скла в Європі.

Тема ІV Європейське мистецтво епохи Відродження.

Тема 11. Мистецтво Відродження в Італії.

Загальна характеристика епохи. Періодизація. Втілення ідей гуманізму в архітектурі та образотворчому мистецтві. Творчість Брунелескі, Донателло, Мікеланжело. Школи живопису (флорентійська, венеціанська, римська).Творчість Джото, Мазаччо,Ботічеллі, Леонардо да Вінчі, Рафаеля, Тіціана.

Тема 12. Мистецтво Відродження в Нідерландах.

Загальна характеристика країни, її культури. Творчість І.Босха. Твори “Сад насолод,” “Віз сіна.” Творчість П.Брейгеля. Твори “Фламандські прикази,” “Пори року,” “Сліпі.”

Тема 13. Мистецтво Відродження в Німеччині.

Загальна характеристика країни, її культури. Живопис і гравюра, репертуар іх тем та сюжетів. Творчість А.Дюрера, Г.Гольбейна, Л.Кранаха.

Розділ V. Західноєвропейське мистецтво ХVII століття.

Тема 14. Мистецтво Італії.

Історичні передумови винекнення стилю бароко та його загальна характеристика. Рим- центр розвитку мистецтва. Містобудівельні та садово – паркові ансамблі. Храмова архітектура. Творчість Лоренцо Берніні. Болонський академізм. Караваджизм

Тема 15. Мистецтво Іспанії.

Послаблення соціально-економічної могутності країни.Розквіт культури та мистцтва. Нові художні центри. «Золоте століття» іспанського живопису. Творчість Ф.Сурбарана,Х. Рібери,Д. Веласкеса.

Тема 16. Мистецтво Фландрії.

Буржуазна революція. Світогляд епохи та його вплив на культуру та мистецтво.Творчість П. Рубенса, Я.Йорданса, А.ван Дейка, Ф.Снейдерса. Риси стилю «бароко» в живопису.

Тема 17. Мистецтво Голландії.

Виникнення незалежної буржуазної республіки. Голландія – значний прмисловий, торгівельний, науковий та культурний центр Європи. Утворення протестантизму. Становлення національної школи реалістичного живопису.

Творчість Рембрандта. Голландський натюрморт.

Розділ VІ. Західноєвропейське мистецтво ХVIIІ століття.

Тема 18. Мистецтво Франції.

Мистецтво п.п.ХVIII ст. Стиль “рококо”, його художні особливості. Творчість А.Ватто, Ф.Буше.Стиль рококо в архітектурі та декоративно- прикладному мистецтві.

Мистецтво др.п. XVIII ст.Вплив філософсько-естетичних ідей Просвітництва на культуру та мистецтво.Творчість Ж.Л.Давіда.

Тема 19. Мистецтво Англії.

Розвиток промисловості, науки та техніки в країні. Вплив ідей Просвітництва на культуру та мистецтво.Формування національної школи живопису.Творчість У.Хогарта,Т.Гейнсборо.

Розділ VІІ. Західноєвропейське мистецтво ХІХ століття.

Тема 20. Мистецтво Франції.

Романтизм у Французькому мистецтві 20-30 р.ХІХ ст.Реставрація монархії Бурбонів.Криза ідеалів Просвітництва.Виникнення романтизму в культурі та мистецтві.

Реалізм др.п. ХІХ ст. Творчість О.Дом`є,Ж.Ф.Міллє. Барбізонська школа.

Імпресіонізм. Тематика та основні риси творчого методу. Творчість К.Моне.Е.Дега, О.Ренуара.

Постімпресіонізм. Творчість П.Сезана,В.Ван Гога, П.Гогена.

Тема 21. Мистецтво Іспанії.

Мистецтво Іспанії к.ХVIII –п.п. ХІХ ст.Створення академії мистецтв. Творчість Ф.Гойї.Портретний живопис, графічні серії.Вплив творчостіГойї на розвиток іспанського мистецтва.

Розділ VІІІ. Західноєвропейське мистецтво ХХ століття.

Тема 22. Мистецтво країн Західної Європи.

Особливості розвитку Захіідноєвропейського мистецтва та культури початку ХХ ст.Мистецтво модернізму.Нові мистецькі напрямки та угрупування.Архітектура конструктивізму та функціоналізму.

Мистецтво середини ХХ ст.