Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Информатика.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
44.39 Кб
Скачать

Міністерство Культури і Туризму України

Київський Національний Університет Культури і Мистецтв

Реферат

На тему:

«Інформаційна культура особистості»

Виконала студентка

1курсу, група МВ-32к

Харченко К. Г.

Київ 2013

Зміст

Запровадження

1. Інформаційна середовище в якості основи формування інформаційної культури

2. Аналіз стану досліджуваної проблеми

3. Формування інформаційної культури

3.1 Школярі

3.2Студенти/спеціалісти

3.3Педагоги/викладачі

Укладання

Список використовуваної літератури

Запровадження

Інформаційна культура сьогодні жадає від сучасної людини нових знань і умінь, особливого стилю мислення, які забезпечують необхідну соціальну адаптацію саме змін і які гарантують своє достойне місце у інформаційній середовищі.

Утворюваний у процесі інформатизації інформаційно-технічний потенціал суспільства визначається як рівнем розвитку сучасних інформаційних і комунікаційних технологій. Багато залежить від рівня інформаційної культури, як соціуму, і окремо взятому особистості. Ключовим умовою успіху та соціальній ефективності інформатизації є людський чинник.

Людина з розвиненою інформаційної культурою характеризується особистість, що має цілим комплексом знань і умінь: по-перше, це володіння тезаурусом, які мають такі поняття, як інформаційні ресурси, інформаційне світогляд, інформаційне середовище, інформаційне поведінку і ін.; по-друге, вміння грамотно формулювати свої інформаційні потреби і запити; по-третє, здатність ефективно й оперативно здійснювати самостійний пошук інформації з допомогою як традиційних, і нетрадиційних, насамперед, комп'ютерних пошукових систем; по-четверте, вміння раціонально зберігати і оперативно переробляти великі потоки і масиви інформації; по-п'яте, знання і правил «інформаційної етики» й уміння вестиинформационно-коммуникационний діалог.

Інформаційна культура особистості постає як одне з важливих показників аналізу загальної культури людини, без яких неможливий взаємодіяти в суспільстві. Інформаційна культура особистості формується протягом усього життя, причому, зазвичай, той процес має стихійний характер, залежить від рівня виникнення перед особистістю завдань. Сучасному людині потрібні сформовані навички ефективного взаємодії з інформаційної середовищем вже в початковому етапі знають своєї діяльності.

Актуальність аналізованого питання випливає з необхідності уточнення визначення інформаційної культури особистості, її сутності, тому що від цього залежить зміст педагогічного процесу, спрямованих формування в особистості якостей, необхідні відповідності вимогам рівня розвитку суспільства.

1. Інформаційна середовище в якості основи формування інформаційної культури

Термін “ інформаційна культура” зараз широко використовують у бібліотечної літературі. Дане поняття багатозначне, існує низка його визначень у різних джерелах (>Л.А.Васютина, заступник. директораИМБЦ). Коротка формулювання цього поняття може бути в такий спосіб: інформаційна культура особистості - це вміння людини орієнтуватися у світі інформації, знаходити важливу інформацію і творчо її переробляти. Традиційно інформаційну культуру пов'язують, або із навчанням інформатики і заволодінням комп'ютерні навички, або збиблиотечно-библиографической грамотністю і культурою читання. Дані поняття (>библиотечно-библиографическая грамотність, культура читання, комп'ютерна грамотність) основні складовими інформаційної культури особистості.

Хоча у час в необхідності впровадження нових інформаційних технологій у навчальний процес поза сумнівами, прогнозування майбутніх результатів такого впровадження викликає подив своїми захопленими, а де й неосвіченими оцінками. Йде підміна чи змішання понять “інформація” і “знання”.

Можливість активного використання інформаційного ресурсу як суспільного продукту й забезпечення доступу до інформації, без якихось значних обмежень часто подається як засвоєння самої інформації. Але передача інформації, власне кажучи, не тотожна знань, “…важливо наголосити, що як перетворена форма знання не збігаються з самим знанням. Інформація існує як що зберігаються і передані у суспільстві тексти (в узагальнюючому цього слова), а знання існують як особистим надбаннямзнающих…”(Шрейдер Ю.О.). З цього випливає, що – чинник суспільно-соціальний, а знання – особистісний. Отже “…завдання навчання у тому, щоб інформацію перетворити “ на особисте надбання” учнів, тобто. знання” (>Мозолин В.П.).

>Обучаемий засобами телекомунікації має інтерпретувати отриману ним інформацію, і її адекватного сприйняття необхідна інформаційна культура, як головний чинник загальнолюдської культури. Найповніші виховання і становлення інформаційної культури в умовах інформаційного середовища, усередині якої можливе з більшої повнотою розкрити утримання переданої навчальної інформації з інших дисциплін. Формувати інформаційне середовище інформатики необхідне й на початок систематичного навчання інформатики і під час навчання.

Інформаційна середовище в предметної області інформатика формується з допомогою кількох складових:

1. Предмет інформатика в іграх та військово-політичні завдання, який введений у правове початкових класах і є завданням загального розвитку учнів,т.к. у сучасній системі навчання саме ідея розвитку стає переважної. Викладання комп'ютерних предметів у початковій школу із відповідним програмним забезпеченням досить дорогий задоволення, ще обмежена час з комп'ютером або медичними міркуваннями, або зайнятістю комп'ютерного класу. Інформатика в іграх та військово-політичні завдання забезпечує навчальний і розвиваючий ефект.

2. Використання комп'ютерів на некомп'ютерних дисциплінах (навчальні програми, тести, діагностика).

3. Під час підготовки доповідей і рефератів за будь-якою з шкільних дисциплін завдання на комп'ютерне оформлення робіт. У процесі виконання практичних завдань учні одержують відомості про плани програм, про стандартному користувальному інтерфейсі, і навіть про побудову комп'ютера.

Під час такої організації дуже високий мотивація учнів до вивчення, наприклад, текстового редактора, який освоюється у кілька разів швидше, ніж традиційному уроці інформатики.

Учні вже заздалегідь мають можливість побачити, з чого вони мають трудитися, що вони мають знати й уміти у найближчій перспективі.

За такої усепроникаючому “>допредметном” вплив інформатики учні мають можливість вільно використовувати комп'ютер на вирішення своїх практичних завдань, орієнтуватися у програмних засобах і розуміти обмеження тієї чи іншої програмного продукту до появи уроку інформатики в розкладі.

4. На уроках інформатики в старших класах, крім базового курсу учні отримують завдання підготовка доповіді чи реферату за будь-якою з шкільних дисциплін, матеріал котрим отримано із засобів телекомунікацій.

Щоб змогли ефективно використати переваги нових інформаційних технологій, необхідно мати відповідним рівнем інформаційної культури.

Інформаційна середовище є важливою умовою формування культури роботи з туристичною інформацією й у остаточному підсумку сприяє підвищення якості навченості як по інформаційним дисциплінам.

Не передача “суми знань” студентів у процесі навчання, а навчання методам придбання знань – це вміння, які формує інформаційне середовище.