Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Информатика.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
44.39 Кб
Скачать

3.2 Студенти / фахівці

Формування інформаційної культуричитателей-студентов і молодих фахівців – важливе завдання як навчальних закладів, а й бібліотек. У нашій країні навчання основам інформаційних знань, умінь і навиків здійснюється з допомогою спеціально організованою підготовки користувачів інформацією рамках навчальних дисциплін ВНЗ. Основна роль реалізації це завдання традиційно відводиться бібліотекам. Для молоді, від майбутніх фахівців інформаційні технології відкривають доступом до інформації, отже знаннями, дають нові змогу підвищення професіоналізму й творчості, долучають до цінностей світової культури. Тому формування інформаційної культуричитателей-студентов і молодих фахівців – важливе завдання. Проте виконання з завдань можливе лише за використанні сучасних комп'ютерних технологій у бібліотеці.

Щойно у бібліотеках країни були готові для широкого користування електронні каталоги з базами книжок, авторефератів і дисертацій, а як іскомплектовано достатньо електронних видань, перед бібліотекарями постало питання про готовність читачів користуватися цими ресурсами. Опитування студентів першого курсу показав, що тільки приблизно 20% їх має подання, і можуть користуватися інформаційними ресурсами.

Але, крім елементарної комп'ютерної грамотності, здібності орієнтуватися у величезних потоках інформації, критично оцінювати її, інформаційна культура передбачає вміння майбутнього фахівця самостійно поповнювати відсутні знання на у професійній галузі і моделювати свій інформаційний поведінка. Після цього багатьма співробітниками бібліотек були готові програми:елективний курс “Основи культури читання” для студентів 1 курсу, програми для середніх курсів, випускників і молодих фахівців, оскільки з кожним етапом, інформація поглиблюється, конкретизується і ускладнює. Мета курсу – виробити студентам теоретичні і практичні знання й уміння раціонально використовувати інформації і інформаційні технології освітньому процесі.

Постійно удосконалюючи процес адаптації користувачів до нової інформаційної середовищі та формування інформаційної культури у студентів і молодих фахівців, бібліотеки вузів, як ставлять собі складні завдання, а й часом успішно їх вирішують.

Навчання — це, насамперед, засіб виховання. Умовно виховання можна розділити втричі напрями: моральне, естетичне і трудове. Природно, у процесі навчання приділяють значну увагу пізнавальному аспекту. Не лише знання про основних поняттях інформатики, структурі самого персонального комп'ютера та її програмне забезпечення, але формування мотивації до опанування цими знаннями, розвиток рефлексивної позиції учнів.

У процесі навчання ми повинні як передавати знання, а й розвивати учнів. Саме інформатика може розвинути психічні функції, пов'язані з інформаційної та алгоритмічної діяльністю, мотивацію до подальшого оволодінню ІК, готовність до самостійної роботі після вузу.

Соціальний аспект ІК у тому, що студент оволодіває необхідними вміннями передачі,транслирования інформації, розвиває комунікативні здібності.

Виховний, пізнавальний, розвиваючий і соціальний аспекти ІК взаємопов'язані, вони проникають один одного, взаємодіють між собою, тож мусять бути включені у систему навчання однакові правах. Але як визначити, якому рівні сформована інформаційна культура у майбутнього фахівця? Основними критеріями сформованості інформаційної культури студентів є їхньою знання й уміння, і навіть інтереси і мотиви інформаційну діяльність, сформованість рефлексивної позиції. Аналізуючи світоглядний і психолого-педагогічний компоненти знань, напрошується висновок, що цим напрямам в вузах приділяється поки що недостатньо уваги. Особливо хочеться звернути увагу до необхідність формування світоглядного компонента, то лише він дозволить викликати в майбутнього фахівця найбільш цілісне уявлення про інформатики, її можливості та місці серед інших наук.