Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История хореографического искусства.rtf
Скачиваний:
144
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.37 Mб
Скачать

50. Характеристика творчості балетмейстера Ростислава Захарова

У творчості Ростислава Володимировича Захарова (1907-1984) насамперед потрібно відзначити його прагнення в разі-витії драматургії балетного спектаклю розкрити ідейний зміст добутку, життєво правдиво показати образи діючих осіб, їхні характери, почуття. Р. Захаров розвив у своїй творчості кращі традиції російського балету, такі, як ідейна спрямованість спектаклю, його змістовність, розкриття засобами хореографічного мистецтва образів і ха-рактеров, а також передовий досвід драматургії, режисури. Танець повинний передавати думку, кожен жест повинний бути виправданий - таке кредо майстра. Працюючи над спектаклем "Бахчисарайський фонтан", Р.Захаров прагнув до того, щоб танець був не самоціллю, а засобом вираження ідеї, закладеної в добутку. "Драматургія містить у собі той життєдайний початок, що дає життя театрові, - писав Р. В. Захаров. - Її ідейний зміст знаходить своє вираження в музиці, хореографії, у художнім оформленні спектаклю. Якщо ці компоненти не здатні кожний своїми засобами проводити ідею, зміст, драматургію балету, то синтезу не вийде!".

У постановках Захарова реалістична природа розвитку дії й образів героїв не вступає в протиріччя з умовністю балетного жанру. Навіть не знаючий у мистецтві балету людина не тільки розуміє сюжет, але і переймається почуттями героїв, сопереживает ім. Спектаклі Захарова не залишали байдужим глядачевий залу. Р. В. Захаров поставив балети: "Бахчисарайський фонтан", "Кавказький бранець", "Втрачені ілюзії" Б. Асафьева, "Тарас Бульба" В. Солове-ва-Сєдова, "Мідний вершник" Р. Глиэра, "Панянка-селянка" Б. Асафьева й ін. В усіх цих спектаклях режиссерски чітко розроблена драматургія.

Хореографічне мистецтво 30-х років збагатили балети лірико-драматичного жанру, так називані хореодрамы, у яких "література знайшла права першості". Балетмейстери в лірико-драматичних спектаклях по-новому ставили проблему діючого танцю. Він став у них засобом характеристики героїв, передачі їхніх почуттів і настроїв, засобом створення нових хореографічних композицій. Балетмейстери продовжували у своїх спектаклях розвивати танцювальні форми, танцювальну лексику. Саме на цьому шляху ними були здобуті нові перемоги, зроблені новаторські відкриття.

Найбільш удалими балетами лірико-драматичного жанру були спектаклі романтичного характеру. Сміливе введення прийомів системи К. С. Станиславского в рішення романтичних балетних образів власне кажучи перетворило них. Створення хореографічної поеми, у якій переважав ліричний елемент, а трагічна кінцівка підкреслювала драматичність ситуації, стало новим кроком в освоєнні лірико-драматичного жанру.

Етапним балетним спектаклем цього плану був балет "Бахчисарайський фонтан", поставлений Р. Захаровим. Музика Б. Астафьева, сценарій Н. Волкова, оформлення художника В. Ходасевич складали єдине ціле з хореографічною партитурою балету і його режисерським рішенням. Гармонійне сполучення всіх компонентів спектаклю - сценарію, музики і хореографії - дозволило цілком розкрити ідейно-образний зміст ліричної поеми А. С. Пушкіна.

Прем'єра балету відбулася в Ленінградському театрі опери і балету ім. С. М. Кірова 28 вересня 1934 року. Це був перший радянський балет на пушкінську тему.

Головною темою спектаклю була тема моральної перемоги Марії над дикою натурою Гирея. Кульмінацією спектаклю був третій акт. Тут зіштовхувалися дві стихії Марії і Зареми, розвивалися відносини Марії і Гирея, Зареми і Гирея, починалося моральне переродження Гирея. Останній акт в основному розкривав до кінця тему Гирея, його стан після загибелі Марії, дозволяв основний конфлікт усього спектаклю, основну ідею - поява великого почуття Гирея до Марії.

Танцювальний текст давав можливість створити конкретні образи. Партія Марії будувалася на плавних лініях, арабесках і гордовитих позах польського танцю. У Зареми переважали стрімкі обертання, стрибки, гострі зламані лінії, рухи її відрізнялися котячою грацією. Образ Гирея вирішувався і пантомімними засобами, і з використанням таких штрихів, як хода, пози, жести. Усі дії Гирея точно збігалися з музикою, здобуваючи особливу пластичну завершенность і виразність.

Музична партитура Б. Асафьева від епізоду до епізоду розвивала драматургію балетного спектаклю, давала можливість органічного злиття танцю і пантоміми, жанр хореодрамы припускав злиття танцю і драматичної гри балетних артистів. Це народжувало танець в образі, раніше не відомий балетному театрові.

У "Бахчисарайському фонтані" по-новому розкрилося дарування таких прекрасних балерин і танцівників, як Г. Уланова, О. Йордан, К. Сергєєв, М. Дудко.

"Танець в образі - основне. Моя задача була важкими і відповідальної перенести засобами балетного мистецтва поетичні образи Пушкіна на хореографічну дію; танцем розкрити поему Пушкіна", - писав балетмейстер спектаклю Р. Захаров.

Ростислав Володимирович Захаров (1907-1984), народний артист СРСР, лауреат Державних премій СРСР, учився в Ленінградському хореографічному училищі в класі В. И. Пономарева. У 1926 році Р. Захаров закінчив училище і став солістом Харківського, а потім Київського театру опери і балету, де проробив до 1929 року. В ці роки починається і його самостійна балетмейстерська діяльність.

Двадцяті роки - час інтенсивних шукань по створенню сучасного репертуару, нових форм балетного спектаклю. Р. В. Захаров - активний учасник цього загального руху. Загострений інтерес до балетмейстерської практики змушує молодого хореографа надійти в Ленінградський театральний технікум на режисерське відділення.

У 1934 році Р. В. Захаров став балетмейстером Лениградского театру опери і балету ім. С. М. Кірова. Принципи побудови балетного спектаклю і роль балетного артиста в створенні хореографічного образа - от що насамперед цікавило молодого балетмейстера. Він почав розробляти свій метод створення спектаклю, що включає в себе визначення ідейно-художніх задач добутку, а потім самостійну роботу артистів над ролями, хореографічну режисуру. Створення балету "Бахчисарайський фонтан" поклало початок новому етапові в радянському хореографічному мистецтві. Цей спектакль відкрив галерею пушкінських балетів Захарова: "Кавказький бранець", "Панянка-селянка", "Мідний вершник". Розірвалося звичне коло героїв, тим, даючи простір фантазії, розсовуючи перспективи балетного театру.

З 1936 року Р. В. Захаров на цілих двадцять років зв'язав своє життя з Великим театром. За ці роки були поставлені балети: "Дон Кихот", "Тарас Бульба", "Золушка", "Червоний мак" і ін., - а також танці в операх "Руслан і Людмила", "Вільгельм Телль", "Кармен", "Іван Сусанін", "Аїда".

У 1954 році вийшла у світло книга Захарова "Мистецтво балетмейстера". У ній він узагальнює розроблені їм методи, прийоми, дає теоретичні основи роботи балетмейстера над спектаклем. Розмовляючи з читачем, Р. В. Захаров розповідає в книзі про становлення радянської хореографії, про особливості балетного театру і професії балетного артиста, про створення балетного спектаклю, про роботу з видатними майстрами радянської хореографії М.Семеновій, Г.Улановой, А.Єрмолаєвим, К.Сергєєвим - над образами, про свою педагогічну діяльність і про ведучих педагогів-хореографів. Книги Р. В. Захарова "Слово про танець", "Записки балетмейстера", "Бесіди про танець" продовжують розмова про діяльності балетмейстера.

Балетмейстерську діяльність Р.В.Захаров успішно сполучить з педагогічної. У 1945-1947 роки він керував Московським хореографічним училищем, а з 1946 року беззмінно завідував кафедрою хореографії в Гитисе ім. А. В. Луначарского. Балетмейстерська, педагогічна і наукова творчість Р. В. Захарова забезпечувало спадкоємний зв'язок нашого сучасного хореографічного мистецтва з кращими традиціями російського балету.

Ростислав Захаров - балетмейстер, педагог, режисер. Доктор мистецтвознавства. Закінчив ленінградське хореогрфическое училище - режисерське відділення. Ленінградський театральний технікум. 1926 -1929р. - соліст балету Київського театру.1934 - 1936р. балетмейстер театру імені Кірова. 1936 - 1956р. - балетмейстери режисер Великого театру. Видатна робота - "Бахчисарайський фонтан" положивщая початок радянської хореографічної "пушкениане", що утвердили новий метод роботи над балетним спектаклем. Він містить у собі заглиблену розробку експозицій балеиа, у якій розкривалися ідейно-художні задачі добутку, "застільну" роботу, а потім самостійну роботу акторів над образами , також хореограф режисерові сприятливому створенню танців, діючих, осмислених, у якій народжується реалістичний художній образ. Останні постановка Захарова - "Втрачені ілюзії", "Кавказький бранець", "Селянка", "Золушка", "Мідний вершник". Посилення ролей драматургії і режисури в балетному спектаклі. Поставив ряд опер сочета в них постановочну роботу з режисерської і балетмейстерської. "Руслан і Людмила" Глинки, "Кармен" Бізе, "Іван Сусанін", "Війна і світ" - ставив танці. 1945 - 1947р. директор і художній керівник Московського хореографічного училища.1946р. - кафедра хореографії в Гитиссе. Автор статей і рецензій.