Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История хореографического искусства.rtf
Скачиваний:
144
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.37 Mб
Скачать

39. Охарактеризувати творчий шлях Сержа Лифаря і Вацлава Ніжинського

Рідкими здібностями, даром дивного зовнішнього і внутрішнього перевтілення володів видатний танцівник Вацлав Фомич Нижинский (1890 -1950) - син відомого танцівника і балетмейстера, що багато гастролював по Україні. Першим учителем Вацлава був батько, потім у 1900 році він надійшов у Петербурзьке балетне училище, де його педагогами були М.К.Обухів і Н.Г.Легат.

У 1906 році Нижинский прекрасно виступив у балеті "Сон у літню ніч" і через рік був прийнятий у трупу театру, де став танцювати перші партії. Нижинский учився в балетному училищі всего шість років і за цей час перевершив усіх своїх педагогів. Молодий танцівник, тихій і замкнутий у житті, перетворювався на сцені. Уражав його надзвичайний польотний стрибок, легкість і граціозність рухів, дивні акторські дані. Усе це відразу залучило до Нижинскому увага Фокіна. Спеціально для нього в балеті "Павільйон Армиды" він створив роль білого раба. З тих пір імена Нижинского і Фокіна були довгі роки зв'язані разом. Крім класичних ролей, таких, як Альберт у "Жизели", Зиґфрід у "Лебединому озері" і ін., він танцював у всіх постановках Фокіна. У них вигострювалася його акторська майстерність і танцювальна виразність. А технічна досконалість йому принесли уроки Э. Чеккетти.

Слава танцівника росла з кожним днем, з кожним новим спектаклем, новою роллю, і вже через рік після закінчення училища Нижинский був знаменитим артистом. Перші виступи в Російських сезонах принесли йому світове визнання, славу. У Петербурзі ж він залишався другим солістом і незважаючи на це в призначений час неодмінно приїжджав, перервавши гастролі, щоб виступити в спектаклях, призначених дирекцією імператорських театрів. Так було в 1909 і в 1910 роках.

Але в 1911 році зненацька виник інцидент, через якого Нижинскому довелося піти з театру. А. Н. Бенуа запропонував йому танцювати Альберта в "Жизели" у костюмі, створеному по його ескізі: біла, сорочка, невеликий коле й обтягивающее трико замість прийнятого в театрі костюма. Не одержавши на це згоди дирекції, танцівник самовільно вийшов на сцену в новому костюмі. У результаті він змушений був подати у відставку. Пішовши з театру, він виїхав за кордон і, як виявилося, назавжди залишив Росію.

Робота в дягилевской антрепризі заповнювала увесь час. Талант Фокіна захоплював, народжував яскраві, самобутні образи. Нижинский танцював головні ролі в балетах: "Карнавал", "Шехе-разада", "Бачення троянди", "Петрушка", "Нарцис", "Синій бог", "Дафнис і Хлоя".

Підтримуваний Дягілєвим і Бакстом, Нижинский сам поставив три балети: "Послеполуденный відпочинок Фавна", "Гри" на музику Дебюсси і "Весну священну" Стравінського. Маючи багатий досвід танцівника, Нижинский вважав, що при створенні хореографічного образа потрібно використовувати не тільки елементи класичного танцю, але і будь-який рух людини, логічно виправдане в кожнім конкретному випадку. Якщо виконавець при цій буде гранично щирим, глибоко перейметься ідеєю ролі, то образ буде і красивим і виразним. Саме цими думками керувався він, виступаючи в ролі балетмейстера. Постановки Нижинского частиною публіки, що естетствує, і балетної критики були прийняті в багнети як ниспровергают звичні положення естетики і навіть моральності. Однак лунали голоси й у захист Нижинского, що виправдували його пошуки нових форм танцю. Але усі - і що приймали і неприймали новаторство Нижинского безумовно, відзначали найвище мистецтво його як виконавця танцівника, драматичного артиста, міма.

У 1914 році Нижинский пориває з дягилевской антрепризою. Однак нові творчі плани артиста були порушені першою світовою війною, що почалася. У цей час він знаходився в Австро-Угорщині і збирався повернутися в Росію, але був арештований як російський поданий. Через деякий час стараннями своєї дружини він був звільнений і одержав дозвіл на виїзд в Америку, куди вона привезла його у важкому, пригнобленому стані.

Лише через кілька місяців Нижинский зміг повернутися до роботи. У 1916 році він поставив балет про Тиле Уленшпигеле. Це був останній його балет, що викликав інтерес у професіоналів і спори в глядачів. Незабаром Нижинский занедужав. Чорна меланхолія на довгі роки прирекла його на мовчазний-споглядальний стан. Хворого дружина перевезла його в Європу. Вони оселилися в Угорщині, де прожили другу світову війну і де зустріли радянські війська, що звільняли Угорщину від фашизму. Зустріч з росіянами так потрясла Нижинского, що на якийсь час, вирвала його з полону хвороби. Він став виявляти цікавість до життя і навіть побажав бути присутнім на концерті радянського балету. Старий артист був дуже задоволений тим, як виступали його співвітчизники. Він знову став уживати заходів, щоб повернутися на батьківщину. Для пристрою своїх справ Нижинский поїхав у Лондон. Там він помер у 1950 році. У 1919 р. написав "Щоденник", був виданий у Парижі в 1953р.

Серж Лифарь - фр. артист, балетмейстер, педагог. Найбільший з хореографів довоєнного покоління. Його творчість зв'язана зі стилем "неокласицизм". Сергій Лифарь будував свої балети на злитті класичного танцю з новою пластикою і символікою. Однак дуже часто його балети носили відвернений, абстрактний характер, відрізнялися надуманістю. Сергій Лифарь поставив більш 100 балетів. Серед них - "Федра", "Торжествуючий Давид", середньовічна легенда "Жоан з Цариссы" і ін.

Учився в Київській студії (1921). З1923р. - живе у Франції. 1923-1929 соліст трупи Російського балету Дягілєва. Головні партії в балетах "Жар-птиця", "Петрушка". Танцівник класичної школи, розвита техніка. Як балетмейстера уперше виступив у 1929 р.("Байка про лисицю"). У1944-1947 р. - керівник театру "Нуво балм ДЕ Монте-Карло". Працював як балетмейстер у різних країнах. У 1947р. Заснував у Парижі інститут хореографії. У 1955р. Веде курс історії і теорії танцю в Сорбонне. Діяльність Лифаря мала велике значення для відродження французького балету в період між двома війнами. Під його керівництвом балетна трупа опери стала однієї з кращої в Європі. З різноманітним і великим репертуаром. Більш 200 балетів і дивертисментів в оперних спектаклях. "На Дніпру" Прокоф'єва (1932), "Жанна Д'арк", "Жар-птиця", "Пікова дама". Сюжети хореодрам часто почерпнуті з античної і біблійної мифологий, класичної літератури і поезії. Його постановкам іноді властива абстрактність, алегоричність. Пластична мова Лифаря має скульптурно-мальовничу виразність. Знавець академічного танцю. Продовжував розвивати його традиції. Розробив принципи трьох хореографічних планів (хореографічна драма як ціле, Наскрізний лейтмотив - пластичний. Детально розробив технікові рук, шиї, торса). Домагався від танцівників виразної мімічної гри і жесту, зв'язку їх з музикою.