Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История хореографического искусства.rtf
Скачиваний:
144
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.37 Mб
Скачать

49. Становлення системи хореографічного утворення Агрипини Яківни Вагановой

Агрипина Яківна Ваганова закінчила Петербурзьке театральне училище, де її педагогами були А.А.Хмар, Л. И. Іванов, X. П. Иогансон, П. А. Гердт, О. И. Преображенская, і була прийнята в трупу Маріїнськ театру. Це були часи, коли на сцені прославленого театру танцювали такі чудові артисти, як А.Павлова, М. Кшесинская, Т.Карсавина, М.Фокін, В.Нижинский, Н.Легат, ще діяли М.Петипа і Л.Іванов, вів свої заняття Э. Чеккетти. Бачачи роботу блискучих майстрів класичного балету, Ваганова і сама стає танцівницею строгої академічної школи. За роки своєї виконавської діяльності вона виступала спочатку солісткою, а потім танцювала головні партії в таких балетах класичного репертуару, як "Лебедине озеро", "Жизель", "Ковзан-Горбунок", "Дон Кихот" і ін.

У 1916 році Ваганова залишила сцену і зайнялася педагогічною роботою. Зіставляючи, критично відбираючи усе найбільш близьке собі з того, що довелось їй довідатися за роки свого навчання і роботи в Маріїнськ театрі, Ваганова поступово сформувала свої художні і педагогічні принципи, що лягли в основу її педагогічної системи, неї, "вагановского", педагогічного методу. Основу його складає свідомість хореографічних прийомів, техніки, а не формальне вивчення окремих рухів.

Спочатку А.Я.Ваганова викладала в Школі російського балету А. Л. Волинського, з 1921 року - у Ленінградському хореографічному училищі, з яким була зв'язана до останніх днів свого життя. У 1946 році Вагановой було привласнене звання професора хореографії. Серед її учениць такі блискучі балерини, як М.Семенова, О.Йордан, Г.Уланова, Т.Ве-чеслова, Г.Кирилова, Н.Дудинская, А.Шелест, И.Колпакова, Н.Ястребова, - які, володіючи всім багатством танцювальної техніки, відкривали нові глибини поетичного відтворення класичних образів і ролей сучасного героїчного і комедійного, ліричного і драматичного репертуару, розвиваючи далі традиції російського балетного театру.

Ваганова угадувала стиль і тенденції розвитку радянського виконавського мистецтва, її педагогічний метод вплинув і на чоловіче виконавство. Не випадково була так подібна між собою манера виконання в танцівників і танцівниць того часу.

У 1934 році А. Я. Ваганова випустила книгу "Основи класичного танцю", що витримала 4 видання і переведена на багато мов. У ній вона систематизувала весь педагогічний досвід своїх попередників і свій, розкрила творчі принципи і методи, досягнення усього російського класичного балету. Крім того, вона дала аналіз прийомів і форм класичного танцю, розібрала окремі танцювальні па, пози, терміни.

У 1931 по 1937 рік А.Я.Ваганова - художній керівник балетної трупи Театру опери і балету ім. С. М. Кірова. До цих років відносяться її постановки "Лебединого озера" і "Эсмеральды" у новій редакції.

Творча діяльність Вагановой - і педагогічна, і балетмейстерська дуже вплинула на розвиток радянського хореографічного мистецтва. Школа Вагановой одержала визнання і широке поширення в практичній діяльності її учениць, багато хто з яких стали вчителями класичного танцю.

Агрепина Яківна Ваганова (1879 - 1951) артистка балету, балетмейстер, педагог. Закінчила Петербурзьке театральне училище (педагоги: Облакова, Іванов, Герд, Приображенская) у 1897р. закінчила училище і була прийнята в кардибалет Маріїнськ театру, виступала в партіях корифеїв і солісток. Танцювальна академічна школа Вагановой установлювала творчі принципи М.Петипа, Легату. Критика називала Ваганову "Царицею варіацій". У варіаціях "Копелии", "Цариці вод", "Ковзан-Горбунок", "Дон-Кихот", Одетта-Одилия, "Лебединно еозеро", "Жизель". У 1916р. залишила сцену. Педагогічна дечтельность. Система Вагановой, що склалася в процесі викладання класичного танцю в Ленінградському хореографічному училищі (у 1957р. привласнене звання й ім'я Вагановай: Викладала з 1921 по 1946р.) Дала новий розвиток виконавським принципам. Методика викладена в її книзі "Основи класичного танцю" 1934р. яка витримала чотири видання і переведене на багато мов. Для Вагановой-педагого основою виразного танцю є свідомість техніки, стругаючи постановка корпуса, позиції рук, ніг. Серед учениць: Семенова, Йордан, Уланова, Дудинская, Колпакова. У 1931 - 1937р. - художній керівник трупи театру імені Кірова, де поставила "Лебедине озеро" трактуючи партитуру Чайковського як "Історію молодого іл XІ століття" у стилі ранніх німецьких романтиків. Сцена першої зустрічі принца з Одеттой, що перемінила колишній пантомімний епізод, ввійшла в наступні версії цього балету. У "Эсмиральде" Ваганова проводила ідеї хореографічної драми. Ваганова живе і розвивається у виконавській і педагогічній практиці її учениць, значно впливає на передовай закордонний балет.