Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История хореографического искусства.rtf
Скачиваний:
144
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.37 Mб
Скачать

53. Творча діяльність плеяди артистів балету Іі-й половини XX в.

У хореографічному мистецтві другої половини XX в. Відбуваються значні творчі зміни. Розширюється тематика, розсовуються границі жанру. Нові драматургічні прийоми, пошук нових виразних засобів обумовили створення балетних спекталей різних жанрів. Майстри класичного танцю XXв.

Катерина Сергіївна Максимова, народна артистка СРСР, лауреат Державної премії СРСР і міжнародних премій, закінчила Московське хореографічне училище (педагог Е. П. Гердт) у 1958 році, з тих пір солістка Великого театру. Перша велика роль - Катерина в балеті Ю.Григоровича "Кам'яна квітка". Балерина академічної школи, наділена величезною сценічною чарівністю, незвичайно граціозна, витончена Максимова відразу одержала визнання глядачів. Її танець відрізняється отточенностью, чистотою кожного руху, артистизмом. Прекрасні дані дозволяють виступати у всіляких по жанрі, по характері партіях. Класичний репертуар відкривається для Максимовой партією Жизели - одна з кращих її ролей. Незвичайно вдалої для балерини стала роль Китри з балету "Дон Кихот". Стрімкість польотів, блискуча техніка дрібних рухів, бездоганні обертання дозволили створити радісний образ радості і світла. В усіх балетах П. Чайковського танцювала Е. Максимова. У її репертуарі Одетта - Одиллия, Маша, Аврора. У балетах Прокоф'єва вона виступила в ролях Джульетты і Золушки. Кожна роль - виявлення нових граней таланта, досягнення нових художніх відкриттів. Танець Максимовой вдихає свіжий струмінь у старі улюблені спектаклі і, обновляючи традиції, вона продовжує їм життя, наповняючи них своїм талантом виконавця. Максимова танцює й у нових балетах. У її репертуарі Фрігія в "Спартаку", Натали в однойменному балеті, Шура в "Гусарській баладі", Элиза Дулиттл у "Галатеї". Така розмаїтість ролей підкреслює виняткові можливості балерини у всіляких жанрах: лірико-драматичному, героїчному, трагедійному, комедійно-сатиричному.

Володимир Вікторович Васильєв (р. у 1940 р.), народний артист СРСР, лауреат Ленінської і Державної премій СРСР, міжнародних премій, закінчив Московське хореографічне училище. Танцівник рідкої обдарованості. Його педагогом був М. М. Габович. У 1958 році він дебютував на сцені Великого театру в ролі Данилы в балеті "Кам'яна квітка". Данила - художник, творець, російський самородок; Иванушка з балету "Коників-Горбунок" - російський хлопець, добра, тямуща і дотепний, Петрушка - самотній, знедолений, трагічно спустошений людина-лялька - такі перші ролі Васильєва. Але крім цих великих партій, він створив і ряд концертних номерів: з Касяном Голейзовским "Нарцис", "Мугам" з Р. Ахундовой і М. Мамедовым, "Матч" з Р. Шилінгом, "Ромео і Юлія" із французьким балетмейстером М. Бежаром. Пан у "Вальпургиевой ночі" з опери Гуно "Фауст", імператор Павло в балеті С. Прокоф'єва "Підпоручик Киже". Партії: Базиля, Альберта, Зиґфріда, Дезире, Лускунчика, Спартака, Івана Грозного, Сергія в "Ангарі". Усі їх поєднує мужній, вольовий початок. Володіє не менш дивним дарунком акторського перевтілення. Танцює найрізноманітніші по жанрі балети: класичні, ліричні, комедійні, героїчні, драматичні, трагедійні: "Лейли і Меджнун", "Спартак", "Паганини", "Іван Грозний", "Ромео і Джульетта". Васильєв поставив балети: "Икар" С. Слонимського, "Ці чарівні звуки" на музику Торелли, Корелли, Рамо і Моцарта, "Макбет" К.Молчанова. "В усьому, що він робить, виявляється, крім величезної працездатності, стихійна обдарованість, "шаляпинская" широта російської артистичної натури", - сказав про нього Б. Львов-Анохін.

Наталя Ігорівна Бессмертнова, народна артистка СРСР, лауреат Державної премії СРСР і міжнародних премій, закінчила Московське хореографічне училище; училася спочатку в М. А. Кожушаної, потім у С. Н. Головкиной. З 1961 року солістка Великого театру, у свій дебют вона танцювала Сьомий вальс у "Шопениане" і відразу полонила глядачів своєю особливою манерою виконання. Партія Жизели принесла балерині світове визнання. Зроблене володіння технікою класичного танцю, виняткова музикальність, пластична виразність акторська майстерність. У репертуарі Н. Бессмертновой усі головні партії в балетах П.И.Чайковського: Флорина й Аврора в "Сплячій красуні", Одетта-Одиллия в "Лебединому озері", Маша в "Лускунчику". Романтичною натхненністю наповнені партії Дівчини в балеті "Бачення троянди", Марії в "Бахчисарайському фонтані", Джульетты в "Ромео і Джульетте", Ундини в мініатюрі на музику К. Дебюсси. Її Китри в "Дон Кихоте" - аристократична, у ній стриманість і горда незворушність, вишукана красивість і усунута краса. Безвихідним сумом, відданістю і строгістю відзначене виконання Фрігії в балеті "Спартак". Тонке почуття стилю балету, рідка здатність до перевтілення дозволили балерині мати у своєму репертуарі такі різні ролі, як Валентина в балеті А. Эшпая "Ангара" і Настасія в "Івані Грозному".

Маріс Едуардович Лієпа, народний артист СРСР, лауреат Ленінської і міжнародної премій, учився в Ризькому хореографічному училищі в класі характерного танцівника В. Т. Блинова, а потім був переведений у Москву, де в 1955 році закінчив Московське хореографічне училище по класі Н. И. Тарасова. Творчий шлях Лієпи почався в Московському музичному театрі ім. К.С.Станиславского і Вл.И.Немирович-Данченко_о, де він танцював партії Лионеля в балеті "Жанна д'арк", Феба в "Эсмеральде", Конрада в "Корсарі" і ін. З 1960 року М. Лієпа - соліст Великого театру. Ролі класичного репертуару: Зиґфрід, принц Дезире, Альберт, Жан ДЕ Бриен, Ромео. Танець його відзначений академічною строгістю й елегантністю, мужественностью і широтою. Найбільшою творчою перемогою М. Лієпи стала партія Красса в балеті "Спартак". До нього носій зла, негативний герой ніколи не був показаний у балеті з такою силою виразності. У Крассе Лієпи - увесь світ жорстокості, насильства, влади. У Ризькому театрі опери і балету партії скрипаля Тотса в балеті А. Скулте "Сакта волі", російського воїна Микити в балеті А. Лиепиня "Лайма". У Великому театрі в ролях Базиля в "Дон Кихоте", Ферхада в "Легенді про любов", Вронского в "Ганні Карениной" і ін. Э.Лієпа не тільки танцівник, він педагог, балетмейстер, кіноактор. Поставив балет "Дон Кихот" у Дніпропетровську, відновив балет М.Фокіна "Бачення троянди", знявся у фільмах-балетах "Гамлет", "Спартак", "Галатея". Часто виступає в печатці зі статтями про балет, про шляхи його розвитку.

Михайло Леонідович Лавровский, народний артист СРСР, лауреат Ленінської і Державної премій СРСР, міжнародних премій, закінчив Московське хореографічне училище; учився він у Г. М. Евдокимова і Н. И. Тарасова. Найперший танець - "Етюд" Листа - йому поставив батько. "Етюд" М. Лавровский танцював з Н.Бессмертновой. З тих пір вони багато танцюють разом. Тенцы на шкільній сцені: іспанський з балету "Лускунчик", композиція "Гранатометчики" у постановці В. Варковицкого, па-де-ді з "Лускунчика". З 1961 року М. Лавровский - соліст Великого театру. Дебютував у партії Філіппеа в балеті "Полум'я Парижа". Виконавець партій героїко-романтичного репертуару. Перша велика партія - Меджнун у балеті С. Баласаняна "Лейли і Меджнун", поставленому К. Голейзовским. Тут у всій повноті проявилася пластична індивідуальність танцівника, здатність почувати рух і уміння через рух донести до глядача свої почуття. У партії Альберта в балеті "Жизель" проявилася не тільки технічна досконалість виконавця, але і велика акторська майстерність, жагуча, емоційна натура танцівника. На сцені Великого театру: танцював Вацлава в "Бахчисарайському фонтані", Зиґфріда в "Лебединому озері", Ферхада в "Легенді про любов", Фрондосо в "Лауренсии", Ромео в "Ромео і Джульетте" у постановці Л. Лавровского, Принца в "Золушке", Лускунчика, Базиля, Віктора в "Ангарі", Спартака й ін. У партії Спартака Лавровский... чітко відчуває композицію ролі, пропонує свою закінчену концепцію образа. Мужня природа його дарування звучить тут найбільше могутньо, повно і шляхетно. М.Л.Лавровским поставлений фільм-балет "Мцыри", сам виконав головну роль.

Алла Іванівна Сизова, народна артистка СРСР, лауреат міжнародних конкурсів, закінчила Ленінградське хореографічне училище по класі Н.А.Камкової. З 1958 року вона солістка Театру опери і балету ім. С.М.Кірова, виконавиця партій класичного репертуару: Маші в "Лускунчику", Аврори і принцеси Флорини в "Сплячій красуні", Володарки дріад і Китри в "Дон Кихоте", Жизели й ін. Танець Сизовой - те широкий, вольовий, повітряний, те м'який, лиричный, ковзний - завжди одухотворений, завжди виразний, завжди несе в собі частку схвильованості, поетичності. У сучасному репертуарі Сизова станцювала Дівчину в "Ленінградській симфонії" на музику Д. Шостаковича, поставленої И. Вельським, Офелию в "Гамлеті" у постановці К. Сергєєва, Жар-птицю, Золушку, Марію в "Бахчисарайському фонтані", Джульетту, Катерину в "Кам'яній квітці" і ін. Строгий академічний стиль танцю А. Сизовой доповнюється вишуканою грацією, красою й особливою шляхетністю. Високий крок і прекрасний стрибок, "літаючі", чіткі заноски і точні скульптурні пози, але головне - це її натхненність, надзвичайна інтелігентність і поетичність, якими пронизана кожна її роль.

Надія Василівна Павлова, народна артистка РСФСР, лауреат премії імені Ленінського комсомолу, закінчила Пермське хореографічне училище, педагогом її була Л. П. Сахарова. Ще будучи ученицею, Н. Павлова одержала Гран-при на Міжнародному конкурсі артистів балету в Москві. Гастролі після конкурсу принесли їй світову популярність. Самобутність, оригінальність таланта, пишнота її класичного танцю, разюча воля, з який вона виконувала сложнейшие па. Солістка Великого театру. Лірична балерина дивних даних і технічних можливостей, вона уражає глядача натхненністю, поетичністю танцю, "полетностью" стрибка, високим кроком, чіткістю ліній і поз. У її репертуарі Маша в "Лускунчику", Китри в "Дон Кихоте", Фрігія в "Спартаку", Эола в балеті "Икар", Геро в балеті "Любов за любов", Валентина в "Ангарі", Солістка в поставленому В. Васильєвим балеті "Ці чарівні звуки" і ін. У концертах вона виконує не тільки окремі танці з великих балетів, але і спеціально для неї поставлені хореографічні мініатюри: "Сонет" Мартынова, "Дівчинка і луна" на музику И.С. Баха, "Маленька балерина" на музику Н. Ракова, "Бешкетниця" Іванова й ін.

Людмила Іванівна Семеняка, заслужена артистка РСФСР, лауреат міжнародних конкурсів, лауреат премії імені Ленінського комсомолу, закінчила Ленінградське хореографічне училище; її педагогом була Н. В. Беликова. У 1970 році вона стала солісткою Театру ім. С. М. Кірова. З 1972 року Семеняка у Великому театрі, у Москві. Репертуар балерини складають в основному лірико-драматичні ролі з класичних і сучасних балетів: Аврора в "Сплячій красуні", Маша в "Лускунчику", Ширин у "Ферхаде і Ширин", Фрігія в "Спартаку", Одетта-Одиллия, Жизель, Валентина в балеті "Ангара" і Настасія в "Івані Грозному". Природні дані: чудовий крок, легкість стрибків, стрімкість обертань, краса поз. Поступово додаються всі нові риси до первісних образів, ускладнюється внутрішній зміст героїнь балерини.

Галина Сергіївна Мезенцева, народна артистка РСФСР, лауреат Державної премії РСФСР, лауреат міжнародних конкурсів, закінчила Ленінградське хореографічне училище (педагог Н. В. Беликова) і з 1970 року одна з ведучих балерин Театру опери і балету ім. З, М. Кірова. Дивна пластика, природна грація, добірність поз і рухів, незвичайна музикальність і артистизм, емоційність, уміння перейнятися стилем балету, створює глибоко щирі, поетично завершені образи в балетах класичного і сучасного репертуару. Однаково натхненно танцює Одетту-Одилию і Раймонду, Никию в "Баядерці" і Жизель, Зарему в "Бахчисарайському фонтані", Эгину в "Спартаку", Господарку Мідної гори в "Кам'яній квітці", Мехменэ Бану в "Легенді про любов". Одна із самих удалих ролей Мезенцевої - Эсмеральда в "Соборі Паризької богоматері" у постановці французького балетмейстера Р. Пти. Експресивність, внутрішня розкутість, особлива гострота хореографічної мови, захват молодістю і красою роблять танець Мезенцевої дивно сучасним.

Свою головну задачу діячі радянського хореографічного мистецтва бачать у тім, щоб "формувати, піднімати духовні потреби людини, активно впливати на ідейно-політичний і моральний вигляд особистості".