Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История хореографического искусства.rtf
Скачиваний:
144
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.37 Mб
Скачать

25. Роль фортечних театрів у розвитку хореографічного мистецтва

Твердження національної самобутності в російському балетному театрі йшло не тільки на професійній сцені. Воно охопило і зовсім відмінний від всіх інших фортечний балетний театр.

Зародився він у найбагатших поміщицьких садибах, і основу його складали фортечні артисти, музиканти, художники. Фортечні театри, що створювалися в різних куточках Росії, потішали самолюбство своїх власників, але в той же час виконували прПросвітництвательські задачі, знайомлячи з мистецтвом балету і провінційну публіку. В останній чверті XVІІІ століття цілий ряд російських вельмож розташовував власними балетними трупами і балетними школами. Найбільше серйозно і професійно поставленими були кріпаки балетні трупи в Шереметєва, Потьомкіна, Зорича, Апраксина і Головкиной. Театри суперничали зі столичними, перевершуючи їхньою досконалістю свого улаштування. Князі Голицини мали цирк, подібний до римського Колізею, і кам'яний грот у парку на лоні природи. Природно, не всі поміщики мали настільки прекрасні театри. Наприклад, в українському маєтку Буды театр був невеликий, але досить упоряджений і з відмінно виученою трупою. У поміщиків Юрасовских театр розташовувався в манежі, а іноді і просто в сараї.

Художнє оформлення спектаклів теж залежало від можливостей власників. У Шереметєвих, наприклад, декорації розписувалися не тільки кріпаками, але і професійними художниками. У 1785 році граф Н. Шереметєв замовив ескізи костюмів для одного зі спектаклів французькій художниці Маріанні Кирцингер. Робив ескізи для шереметевского театру і театральний декоратор з Відня Фрідріх Хильфердинг. Крім Хильфердинга, у театрах Шереметєвих працювали італійці Валезини і Клаудо, англієць Гатфильд. Але тут же працювали і російські художники - Іван Волохів, Григорій Мухін, Кіндратій Фунтусов, Семен Калінін. У театрі Шереметєвих широко використовувалася машинна й освітлювальна техніка. Але були і такі кріпаки театри, у яких декорації розписували тільки фортечні художники або сам поміщик зі своїми домашніми. Балетний репуртуар був самостійним і не копіював палацевий.

Трупи фортечних балетних театрів складалися теж по-різному. В одні як педагогів і балетмейстерів запрошували іноземних хореографів, в інших основну педагогічну роботу вели постійні балетмейстери і вчителі з кріпаків. Іноді багаті власники театрів посилали своїх артистів на виучку в Петербург, у Москву або навіть за кордон, а бувало, що поміщики самі учили кріпаків, користуючись знаннями, отриманими в Шляхетском кадетському корпусі. У деяких фортечних театрах селяни просто танцювали свої народні танці, як вони звикли танцювати на гулянках і святах у селі.

У Шереметєва працювали такі іноземці, як Ле Пік, Морелли, Пинюччи, Соломони, але постійну педагогічну роботу вели усе-таки свої кріпаки й один з них - знаменитий танцівник Кузьма Деулин, по сцені Сердоліків. У театрі Шереметєва ставив свої балети і танцівник імператорського балетного театру Тимофій Семенович Бубликів.

Фортечні балетмейстери й артисти балету, освоюючи західноєвропейські пантомімні драматичні балети XVІІІ століття, виконували них у своїй, російській манері, привносили в закордонний сценічний танець елементи російського народного танцю. Це певним чином впливало і на традиційний у загальному репертуар, приводячи до створення самобутніх танцювальних представлень, таких як комедія "Звернений мізантроп, або Лебедянская ярмарок" і ін.

Самою значною фортечною балетною трупою була трупа графів Шереметєвих. Средитанцовщиков і танцівниць - Тетяна Шлыкова-Гранатова, Мавра Урузова-Бирюзова, Орина Хрусталева, Авдотья Аметистова, Василь Воробйов, Кузьма Деулин-Сердоликов, Микола Мармурів.

Доля фортечних артистів, як правило, складалася трагично. Артистів балету з раннього дитинства виховували в строгому режимі. Туберкульоз, захворювання серця часто рано несли молодих танцівниць і танцівників з життя.

Найвідоміше ім'я серед танцівниць фортечного балетного театру - ім'я Тетяни Василівни Шлыковой, по сцені - Гранатової, (1773- 1863). У ранньому віці Тетяна Шлыкова, дочка збройового майстра, була узята в кусковскую домашню театральну школу Шереметєвих. У ній вона одержала виховання й утворення на рівні дворянських дітей. Разом з танцями вона вивчала музику, спів, французька й італійська мови. Після закінчення театральної школи в Кускові Шлыкова була зарахована танцівницею у фортечний балетний театр. Удосконалювала вона своє мистецтво в Петербурзі в Ле Піка. Шлыкова танцювала в балетах, виступала в комедіях і в операх. Її репертуар був найрізноманітніший : від комедійної ролі Аннеты в балеті "Аннета і Любен" до пантомімної ролі царівни Креузы в новеров-ском балеті "Медея і Язон". У 1800 році Шереметєв розпускає свою трупу. Шлыкова-Гранатова, протанцювавши 15 років, закінчила свою сценічну діяльність у віці близько 28 років.

Руйнування поміщиків, поступове розкладання кріпака ладу привело до того, що на початку XІ століття садибні театри стали розпадатися. Фортечних танцюристів відпускали на оброк у професійні театри, продавали, деяких відпускали на волю. Так, танцюристів графа С. Г. Зорича взяв на казенну сцену петербурзький придворний театр. Дирекція московських театрів купила артистів у поміщика А. Е. Столыпина. Графиня Головкина подарувала своїх танцівників московському Виховному будинкові.

У першій чверті XІ століття фортечний театр остаточно припинив своє існування, але він зіграв важливу роль в історії російського балету. Фортечний балет найбільшою мірою зберігав традиції народного танцювального мистецтва. Тут вільніше проходила театралізація російського народного танцю, вільніше ставилися балети на російські теми, вільніше виявлялася національна самобутність фортечних артистів балету. Це виражалося в характері і стилі виконавської манери. Зливши потім із професійним театром, фортечний балет не міг не зробити впливу на розвиток професійної вітчизняної хореографії. Він значно збагатив її народними фарбами і прийомами гри.

Крепостнй театр зробив дуже великий вплив на розвиток театру в цілому і росіянці національної школи в балеті. Кадри фортечного балету, що комплектувалися безпосередньо із середовища широких шарів селянства, вносили в зарубеж-ный сценічний танець російські особливості виконання і тим самим послідовно виковували своє самостійне мистецтво танцю. Крім того, кріпак балет знайомив з балетним мистецтвом віддалені куточки Росії.