Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История хореографического искусства.rtf
Скачиваний:
144
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.37 Mб
Скачать

23. Значення Асамблей в епоху Петра і

Розчарувавши у витівці з театром, Петро звернув посилену увагу на перевиховання свого найближчого оточення. Для цього належало насамперед почати рішучу боротьбу з відсталим побутовим укладом життя російської знаті. Цар справедливо розсудив, що в цьому напрямку йому зможуть допомогти танці, тому що вони в корені підривали один з найбільш непорушних підвалин життєвого укладу боярства - відособленість чоловічої і жіночої половин будинку. Молодь, природно, дуже охоче сприймала це починання, а старі не змели перешкоджати дітям, боячись царського гніву.

Викладач танців - танцмейстер - незабаром став однієї з необходимейших фігур у новому російському дворянському суспільстві. Наближені царя виписували вчителів танців з-за кордону і зв'язували їхніми особливими договорами, що надають наймачам виключне право користуватися їхніми знаннями. Обов'язку танцмейстера аж ніяк не обмежувалися викладанням танців. Танцмейстер, що іменувався в ті роки вчителем "танців, учтивств і кумплиментов", повинний був також виховувати своїх учнів, уселяти їм правила європейського світського обходження, "політесу". Бачачи безсумнівну доцільність цього нового заходу, Петро незабаром увів викладання бальних танців як обов'язковий предмет у казенних навчальних закладах, тим самим підкресливши державне значення подібного починання.

Спочатку участь дворянської молоді в суспільних танцях носило випадковий і неогранизованный характер, а батьки, схильні дотримувати стародавні традиції, усіляко заважали своїм дітям. Це змусило царя обнародувати в 1718 році свій знаменитий указ про асамблеї, що поклала початок публічним балам у Росії. По цьому указі, придворні зобов'язані були по черзі влаштовувати в себе удома відкриті збори, на які без особливого заклику повинне було з'їжджатися петербурзьке суспільство і проводити час у бесідах, грі в шахи і шашки, у танцях. Асамблеї будувалися на демократичних початках - царські міністри і посли іноземних держав найчастіше сиділи поруч зі шкіперами заїжджих іноземних кораблів або з майстрами, що керували будівництвом нової столиці. Однак вхід на асамблеї "підлому людові" і кріпаком був заборонений. Хазяїн не повинний був зустрічати або проводжати гостей, але зобов'язаний був завчасно оголосити про асамблею вивішуванням відповідного повідомлення на воротах свого будинку. Йому також ставилося в обов'язок подбати про забезпечення тих, що зібралися просторою світлицею для танців, музикою, сидіннями, шахами і шашками, тютюном, пивом і квасом. Щоб уникнути перетворення цих збор у показ розкоші і багатства хазяїнів, як це було раніш, інші частування заборонялися. Асамблеї починалися о п'ятій годині вечора і продовжувалися до десяти.

За винятком старому і немічних, танцювати зобов'язані були всі, інакше вони піддавалися штрафові - осушенню кубка великого орла. Цар майже завжди знаходив час відвідати асамблею і строго стежив, щоб його вказівки точно виконувалися.

Звичайно бал на асамблеях починався загальними церемоніальними танцями. Це були повільні маршеобразные танці з безліччю уклонів і реверансів. Особливо розповсюджений був "польський", відомий тепер як полонез. У ньому через повільний його темп і нескладну техніку виконання могли брати участь усі присутні, незважаючи на вік. Улітку, коли цар Петро влаштовував асамблеї в себе в Літньому саду, церемоніальні танці часто проводилися на повітрі. Узимку в урочистих випадках їх виконували зі смолоскипами або з кубками вина. Після того як маршал балу повідомляв про закінчення церемоніальних танців, починалися закордонні бальні танці, прийняті при інших європейських дворах, по перевазі менуети й англезы. Як правило, що є присутнім утворювали коло, у середині якого одна або дві пари виконували той або інший танець, після чого них переміняли інші пари з числа глядачів. Закінчувалася асамблея звичайно масовим прощальним танцем. Іноді прощальний танець танцювали зі свічами.

Однак манірні іноземні танці не цілком задовольняли як виконавців, так і глядачів, і, за свідченням сучасників, у міру розвитку балу танцюючі переходили на більш яскраві народні танці - "штирийские, польські і черкеські". За словами академіка Штелина, "... знатні добродії" іноді танцювали і російський сільський танець "...коли були особливо веселі... але не серйозно, а як би в жарт, а може бути, бажаючи згадати старий звичай країни". Російський танець був, мабуть, єдиним пережитком минулого, що не тільки не заборонявся, а, навпроти, заохочувався Петром. Утім, вона частіше виповнювалася в більш вузькому колі, а не на офіційних асамблеях.

Примітно, що на цьому ранньому етапі становлення загальноєвропейського бального танцю в Росії виявилася характерна риса у відношенні росіян до всього іноземного. Ґрунтуючись на своїй древній танцювальній культурі, росіяни відразу переінакшували закордонні танці на свій лад. Так, сам Петро І, темпераментові якого мало підходили чинні церемоніальні танці, винайшов свій танець типу німецького "Гроссфатера". У розпал виконання цього танцю цар або маршал балу подавали умовний знак музикантам, після якого ті прискорювали в кілька разів темп танцю, перетворюючи його в якийсь галоп. По вдачі паную був і німецький "Кэттентанц" - ланцюговий танець; танцюючі, взявшись за руки, переходили з кімнати в кімнату, а влітку навіть виходили в сад, утворити щось начебто російського хороводу.

Немаловажну роль зіграли асамблеї й у вихованні придворного суспільства в дусі сучасного європейського життєвого укладу. Для цього по указі Петра було надруковано спеціальне керівництво "Юності чесне зерцало або показання до життєвого обходження". У цій праці утримувалися ради, як поводитися і під час танців. Так, наприклад, указувалося, що "... непристойно на весіллі в чоботах і острогах (шпорах) бути і тако танцювати: для того, що тим одяг деруть у жіновий статі, і великий дзенькіт заподіюють острогами, тому ж чоловік не так поспішний у чоботах, ніж без сапогов"; підкреслювалося, що "... з ким танцюючи, не підлягає нікому непристойним образом у коло плювати, але на сторону", і справедливо затверджувалося, що "... чимала отрокові є врода, коли він смирний, а не сам на велику честь називається, але очікує поки його танцювати запросять". На балах жінки і чоловіки повинні були бути одягнені по етикеті. Жінки - у плаття з довгим шлейфом зі штофної матерії або парчі, чоловіка - у каптани з фалдами і вузькі панталоны, туфлі на каблуках. На голову надягали перуки з завитими буклями. Військові були при шпазі й у рукавичках.

До кінця правління Петра І російське придворне суспільство цілком освоїло закордонні бальні танці і стало пристосовувати них до своїм національних эстетическим установкам.

Асамблеї, засновані Петром, зіграли дуже важливу роль як у житті російського дворянського суспільства, так і в історії російського балету. Завдяки їм було назавжди покінчене з роз'єднанням чоловічої і жіночої половин будинку, а практичне знайомство російської знаті з закордонним бальним танцем підготовляло неї до критичного сприйняття західноєвропейського сценічного танцю. Російські виконавські традиції, що у ті часи ще міцно жили у свідомості людей, допомагали додавати іноземному танцеві національне фарбування. Представники правлячих класів Росії, так само як і виконавці з числа простого народу, показали свої виняткові танцювальні здібності, швидко опанувавши далеким ним закордонним мистецтвом.