Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
el_posibnik.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.32 Mб
Скачать

4. Виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

У разі виробництва на митній території України алкогольних напоїв і тютюнових виробів чи ввезення таких товарів на митну територію України платники податку зобов’язані забезпечити їх маркування марками встановленого зразка у такий спосіб, щоб марка акцизного податку розривалася під час відкупорювання (розкривання) товару.

Наявність наклеєної в установленому порядку марки акцизного податку встановленого зразка на пляшці (упаковці) алкогольного напою та пачці (упаковці) тютюнового виробу є однією з умов для ввезення на митну територію України і продажу таких товарів споживачам, а також підтвердженням сплати податку та легальності ввезення товарів.

Маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів здійснюється марками акцизного податку, зразки яких затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Кожна марка акцизного податку на алкогольні напої повинна мати окремий номер та позначення про суму сплаченого акцизного податку за одиницю маркованої продукції, місяць і рік випуску марки.

Кожна марка акцизного податку на тютюнові вироби повинна мати окремий номер та позначення про квартал і рік випуску марки.

Вважаються такими, що немарковані:

1) алкогольні напої та тютюнові вироби з підробленими марками акцизного податку;

2) алкогольні напої та тютюнові вироби, марковані з відхиленням від вимог положення, затвердженого Кабінетом Міністрів України, відповідно до якого здійснюються виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів, та/або марками, що не видавалися безпосередньо виробнику або імпортеру зазначеної продукції;

3) алкогольні напої з марками акцизного податку, на яких зазначення суми акцизного податку, сплаченого за одиницю маркованої продукції, не відповідає сумі, визначеній з урахуванням чинних на дату розливу продукції ставок акцизного податку, міцності продукції та місткості тари.

Тема 2.5. Митні платежі.

1. Митні платежі в системі оподаткування, їх види. Мито, що стягується

при переміщенні товарів через митну територію України.

2. Поняття митної вартості та методи її визначення. Порядок нарахування

та сплати мита.

3. Державне мито, його правове регулювання. Платники та об’єкт

оподаткування.

1. Митні платежі в системі оподаткування, їх види. Мито, що стягується при переміщенні товарів через митну територію України.

Правове регулювання даного питання закріплено в :

  1. Митний кодекс України від 11 липня 2002р. №92-ІV;

  2. Закон України «Про митний тариф» від 5 квітня 2001р. №2371-ІІІ;

  3. Декрет КМУ «Про державне мито» від 21 січня 1993р. № 7- 93;

  4. Закон України «Про єдиний митний тариф» від 5 лютого 1992р. № 2097-ХІІ.

Мито – непрямий податок, який стягується при перетині митного кордону, тобто при імпорті, експорті, транзиті товарів. Даний податок я к і акцизний збір, включається в ціну товарів, сплачується за рахунок покупця, його ставки диференційовані за групами товарів, перелік яких значно ширший ніж підакцизних товарів.

Систему митних платежів можна поділити на дві групи:

1. Основні – обов’язкові платежі, що стягуються у більшості випадків при перетині митного кордону із суб’єктів, що не характеризуються специфічними особливостями:

- мито;

- митні збори та митне оформлення;

- непрямі податки, що стягують у подібних ситуаціях (ПДВ, акциз).

2. Додаткові – митні платежі, що стягують із платників за додаткові надані послуги або дії (збори за зберігання товарів, збори за митний супровід вантажів, збори за видачу ліцензії, плата за участь у митних аукціонах тощо).

Платником мит є особа, що ввозить (вивозить) або переміщує товари через митний кордон. Специфікою платника є те, що ним може бути як власник товару, так і уповноважена особа (декларант).

За характером платника мито поділяється на:

а) на сплачуване юридичними особами;

б) на сплачуване фізичними особами.

Об’єкт мита являє собою митну вартість переміщуваних товарів, стосовно яких повинно нараховуватись мито. Митна вартість перераховується у національну валюту, за курсом НБУ, що діє на день подачі митної декларації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]