Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
el_posibnik.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.32 Mб
Скачать

4. Правове регулювання офшорних механізмів в Україні.

Більшість малих країн та країн з нерозвинутою економікою стимулює фінансові поступлення шляхом дозволу претендентам створювати компанії на вигідних умовах. Таких держав з пільговим оподаткуванням і відсутністю валютного контролю налічується біля 50. Переваги їх наступні:

  • низька собівартість створення компанії,

  • простота оформлення,

  • можливість відкриття рахунків в будь – яких банках і в будь – якій валюті,

  • немає зобов’язання з подання бухгалтерської звітності в податкові та державні органи.

Недоліками є недовіра влади і приватних фірм до офшорних компаній і труднощі в отриманні кредитів такими компаніями.

Визначене законодавче забезпечення системи офшорних зон дістала 2000р. Президент України розпорядженням № 19/2000р. від 21 лютого 2000р. доручив КМУ визначити й опублікувати перелік офшорних зон і надалі забезпечувати його щорічне опублікування.

Поняття ж офшорних зон немає. Тому законодавець пішов дещо спрощеним шляхом - закріпити вичерпний перелік офшорних зон, а не роз’яснювати у чому їхня сутність.

Закон України від 23 лютого 1996р. «Про деякі питання валютного регулювання й оподаткування суб’єктів експерементальної економічної зони «Сиваш» регулює створення зони для залучення іноземних і національних інвестицій на основі Указу Президента України від 17 листопада 1995р. «Про заходи для проведення експерименту в північно – кримській експериментальній економічній зоні «Сиваш» ».

У цілому всі вільні економічні зони поділяються на дві категорії:

1) транспортно – транзитні - зони розташовані по периметру кордону України, що забезпечують залучення товарів на територію України і потік транзитних товарів через територію України.

2) промислові – зони розташовані на території України, закріплені законодавством, у них здійснюють інвестування і встановлено пільговий режим оподаткування.

Тема 1.6. Податкові органи в Україні. Організація

податкового контролю.

1. Органи ДПС, як особливий суб’єкт податкових правовідносин. Система податкових органів в Україні.

2. Поняття та зміст податкового контролю.

3. Податкові перевірки, їх види та класифікація. Порядок оформлення їх результатів.

4. Способи захисту платниками своїх прав та законних інтересів.

1. Органи дпс, як особливий суб’єкт податкових правовідносин.

Фактично систему органів, що контролюють надходження коштів до бюджетів у формі податкових платежів можна поділити на дві групи:

  1. Безпосередньо податкові (органи ДПС + податкова міліція). Податкові органи створені спеціально і винятково для функціонування у сфері оподаткування.

  2. Опосередковано податкові (митні, органи державного казначейства, КРУ, пенсійного фонду тощо) – органи, які управління в сфері оподаткування здійснюють поряд із своєю основною діяльністю.

У широкому значенні система податкових органів включає в себе:

1) Органи ДПС України;

2) Органи податкової міліції;

3) Митні органи;

4) Органи Державного казначейства України.

Органи казначейства контролюють розподіл податків та зборів між різними видами бюджетів, тобто здійснюють контроль за надходженням і розподілом.

Податкові органи входять до системи органів, що здійснюють мобілізацію коштів до централізованих фондів держави та займають у ній основне місце хоча їх діяльність безпосередньо пов’язана з контролем за сплатою коштів різного роду – податків, зборів, мита, обов’язкових платежів на території України.

Наприклад, органи ДПС здійснюють контроль за своєчасним і повним надходженням, усіх податків і зборів, що справляються на території України, органи Пенсійного фонду контролюють надходження тільки щодо грошового платежу до Пенсійного фонду. Важливою ознакою податкового органу є його представницький характер. У податкових правовідносинах держава виступає в особі уповноважених податкових органів, котрі мають дві ознаки: діють від імені держави та є носіями відповідних повноважень державно – владного характеру, тобто є органом державного управління.

ДПС України створена як єдина система управління і контролю за дотриманням податкового законодавства, за правильністю нарахування, повнотою і своєчасністю внесення до відповідного бюджету податків та інших обов’язкових платежів, встановлених законодавством. Органи ДПС у своїй діяльності керуються Конституцією України, Податковим Кодексом України, законами України, іншими нормативно – правовими актами органів державної влади, а також рішеннями ВР АРК і Ради міністрів АРК, органів місцевого самоврядування з питань оподаткування, виданими у межах їх повноважень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]