Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
el_posibnik.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Система податкових органів в Україні.

Згідно ЗУ «Про державну податкову службу в Україні» від 04.12.90р. № 509- ХІІ із змінами та доповненнями в ст.1 сказано, що до системи органів ДПС належать :

  • ДПС України;

  • ДПА в АРК, областях, м. Києві та Севастополі;

  • ДПІ в районах, містах (крім м. Києва і Севастополя), районах у містах.

У складі органів ДПС знаходяться відповідні спеціальні підрозділи по боротьбі з податковими правопорушеннями – податкова міліція.

ДПС залежно від кількості платників податків та інших місцевих умов може утворювати міжрайонні (на місто і район) державні податкові інспекції та у їх складі відповідні підрозділи податкової міліції.

Підпорядкованість, функції, статус, фінансування і т.д. в вищенаведеному законі.

Система податкових органів України

ДПС в м. Києві ДПС в АРК та областях ДПС в м. Севастополі

ДПІ в районах Міжрайонні та об’єднані ДПІ в районах містах

міста та містах

ДПІ міст ДПІ з обслуговуванням

обласного найбільших платників

підпорядкування, податків

ДПІ районів

ДПС України є центральним органом виконавчої влади, займає рівень міністерства в ієрархії державної влади. ЇЇ очолює голова ДПС, якого призначає Президент України за поданням прем’єр – міністра.

В структурі ДПС – є податкова міліція. Вона складається із спеціальних підрозділів з боротьби з податковими правопорушеннями і здійснює контроль за дотриманням податкового законодавства, виконує оперативно – пошукову, кримінально – процесуальну та охоронну функції.

Створення податкової міліції стало необхідною умовою управляння податковою системою. Вона забезпечує економічну безпеку України.

Податкова міліція – це воєнізований, контролюючий, оперативно –розшуковий і водночас правоохоронний орган.

Правове положення податкової міліції визначається комплексом норм, які передбачають мету, завдання, принципи діяльності та функції підрозділів податкової міліції, її структуру, питання лінійної та функціональної підготовки.

У системі органів, що здійснюють мобілізацію коштів до централізованих фондів держави, податкові органи посідають головне місце, оскільки контролюють своєчасне і повне надходження основної частини податків і зборів, що сплачуються на території України. Важливою їх ознакою є їх представницький характер.

ДПС – це єдина централізована система органів, що входить до системи центральних органів державного управління і здійснює контроль за правильністю нарахування, повнотою і своєчасністю сплати податків та платежів та не залежать у своїй діяльності від інших державних органів.

  1. Поняття та зміст податкового контролю.

Глава 5. Ст. 61-62 пку закріплюють правове регулювання поняття податкового контролю в Україні. А саме:

Податковий контроль  система заходів, що вживаються контролюючими органами з метою контролю правильності нарахування, повноти і своєчасності сплати податків і зборів, а також дотримання законодавства з питань проведення розрахункових та касових операцій, патентування, ліцензування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Податковий контроль у частині здійснення заходів, що вживаються митними органами з метою перевірки правильності нарахування, повноти і своєчасності сплати податків і зборів, є складовою частиною митного контролю.

Податковий контроль здійснюється органами, зазначеними у статті 41 Податкового Кодексу, в межах їх повноважень, встановлених цим Кодексом.

Органи Служби безпеки України, внутрішніх справ, податкової міліції, прокуратури та їх службові (посадові) особи не можуть брати безпосередньої участі у проведенні перевірок, що здійснюються контролюючими органами, та проводити перевірки суб’єктів підприємницької діяльності з питань оподаткування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]